Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врачани ще определят бъдещето на старата текстилна фабрика в града

Снимка: Община Враца
Съдбата на старата текстилна фабрика в центъра на Враца фокусира вниманието на местната общественост. Индустриалната сграда, която е със сто годишна история, е неизползваема и се руши. Бъдещото предназначение на зданието ще бъде определено чрез публична анкета. В допитването ще бъдат обобщени идеите на врачани, събрани на провелото се наскоро публично обсъждане. В анкетата ще бъде отразен и финансовият аспект на проекта, защото теренът е последният общински имот в идеалния център на Враца. С причудливи триъгълни форми, стъклен покрив и усещане за история, една сграда в центъра на Враца е разпознаваема за поколения врачани:

"Това е първата текстилна фабрика в града, тук съм бил на производствена практика... Сградата е интересна, жалко че в града няма повече икономика,  за да се ползва в оригиналния си замисъл... Сградата е стара, историческо наследство е. Отдавна пустее и не би трябвало."

Сградата е сред най-старите подобни обекти у нас. Първоначално е била текстилна фабрика, а после учебна работилница към текстилния техникум. От 10 години е неизползваема и е в лошо състояние. В края на август от общината излезе публично предложение, рисковите постройки и терена под тях от 4000 кв. м. да бъдат превърнати в модерен търговски център. По подобна схема, преди няколко месеца, също в идеалния център, беше построен МОЛ на мястото на друга култова сграда - "Сувенирната палата". Намерението за старата текстилна фабрика предизвика широка обществена дискусия не само в социалните мрежи:

"Не се нуждаем от още един търговски център... Търговски центрове има два. Малко ли са магазините? Ето, седят празни... Най-лесно - дайте да бутнем. Ще направим молче-то, ще приберем милиончетата и ще щракаме с пръсти."

Сред местната общественост се завъртяха различни идеи за бъдещето на старата сграда:

"Ако решат има домове, които са много далеч, за възрастни - да направят още един. Не би трябвало паркинг. Трябва да се помисли за деца, да се направи хубава голяма площадка, да е закрито, да седнат майките, деца да тичат... Може да бъде обществена сграда - да се ползва от всички. Може ученици да я ползват, може да бъде за курсове също. Последните години града ни се почва да се оформя като център на ИТ индустрията. Ето имаме прекрасна сграда и може да ни послужи... Едно от предложенията е да се направи изложбена зала за АРТ инсталации, да се запази сградата, да се обнови и да се ползва като галерия за модерно изкуство... Основите са здрави, покрива е направен. С минимални средства може да се оправи. Вътре да се възстановят занаяти, да видят децата какво е било."

В края на миналата седмица общината организира обществено обсъждане за бъдещето на старата текстилна фабрика. Предстои предложенията да бъдат обобщени и да бъдат предложени за гласуване от възможно най-много хора. В публичната анкета врачани ще могат да гласуват и за начини на финансиране -  чрез публични, европейски средства, на кредит или чрез публично-частно партньорство. Въпросът е съществен и защото това е единствения терен в идеалния център на Враца, който все още е общинска собственост.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00