Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врачани ще определят бъдещето на старата текстилна фабрика в града

Снимка: Община Враца
Съдбата на старата текстилна фабрика в центъра на Враца фокусира вниманието на местната общественост. Индустриалната сграда, която е със сто годишна история, е неизползваема и се руши. Бъдещото предназначение на зданието ще бъде определено чрез публична анкета. В допитването ще бъдат обобщени идеите на врачани, събрани на провелото се наскоро публично обсъждане. В анкетата ще бъде отразен и финансовият аспект на проекта, защото теренът е последният общински имот в идеалния център на Враца. С причудливи триъгълни форми, стъклен покрив и усещане за история, една сграда в центъра на Враца е разпознаваема за поколения врачани:

"Това е първата текстилна фабрика в града, тук съм бил на производствена практика... Сградата е интересна, жалко че в града няма повече икономика,  за да се ползва в оригиналния си замисъл... Сградата е стара, историческо наследство е. Отдавна пустее и не би трябвало."

Сградата е сред най-старите подобни обекти у нас. Първоначално е била текстилна фабрика, а после учебна работилница към текстилния техникум. От 10 години е неизползваема и е в лошо състояние. В края на август от общината излезе публично предложение, рисковите постройки и терена под тях от 4000 кв. м. да бъдат превърнати в модерен търговски център. По подобна схема, преди няколко месеца, също в идеалния център, беше построен МОЛ на мястото на друга култова сграда - "Сувенирната палата". Намерението за старата текстилна фабрика предизвика широка обществена дискусия не само в социалните мрежи:

"Не се нуждаем от още един търговски център... Търговски центрове има два. Малко ли са магазините? Ето, седят празни... Най-лесно - дайте да бутнем. Ще направим молче-то, ще приберем милиончетата и ще щракаме с пръсти."

Сред местната общественост се завъртяха различни идеи за бъдещето на старата сграда:

"Ако решат има домове, които са много далеч, за възрастни - да направят още един. Не би трябвало паркинг. Трябва да се помисли за деца, да се направи хубава голяма площадка, да е закрито, да седнат майките, деца да тичат... Може да бъде обществена сграда - да се ползва от всички. Може ученици да я ползват, може да бъде за курсове също. Последните години града ни се почва да се оформя като център на ИТ индустрията. Ето имаме прекрасна сграда и може да ни послужи... Едно от предложенията е да се направи изложбена зала за АРТ инсталации, да се запази сградата, да се обнови и да се ползва като галерия за модерно изкуство... Основите са здрави, покрива е направен. С минимални средства може да се оправи. Вътре да се възстановят занаяти, да видят децата какво е било."

В края на миналата седмица общината организира обществено обсъждане за бъдещето на старата текстилна фабрика. Предстои предложенията да бъдат обобщени и да бъдат предложени за гласуване от възможно най-много хора. В публичната анкета врачани ще могат да гласуват и за начини на финансиране -  чрез публични, европейски средства, на кредит или чрез публично-частно партньорство. Въпросът е съществен и защото това е единствения терен в идеалния център на Враца, който все още е общинска собственост.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00