Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва тридневен литературен фестивал

Враца става книжен град

3
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив
За втора поредна година Враца ще бъде домакин на литературен фестивал. Целта "Враца -книжен град" е да срещне автори и читатели и да насърчи любовта към книгата. Тридневният фестивал е организиран от Регионална библиотека "Христо Ботев". 

"Вторият литературен фестивал "Враца-книжен град" ще започне на 24 септември със силна програма, от 18:30 часа ще  бъде официалното откриване със спектакъл и огнено шоу на театрална група "ТЕ", веднага след това от 19:00 часа врачани ще могат да бъдат със Стефан Вълдобрев, който ще представи своята "Книга за песните". За втория фестивален ден, 25 септември, във Враца ще пристигне атрактивният художник от Плевен Деян Павлов- Дими, който ще направи демонстрация на ръчно изработване на хартия. Гост на втората фестивална вечер ще бъде Георги Господинов. Срещата започва в 18:00 часа, а това ще е и първото гостуване на Георги Господинов във Враца, той ще представи и новата си книга " Времеубежище", каза Силвия Павлова, директор на библиотеката:


В първата фестивална вечер врачани ще се срещнат с актьора, композитор и певец Стефан Вълдобрев. Авторът на "Аз ли съм или не съм", "По-полека" и още много български хитове ще представи своята "Книга за песните". 
"Това, което ме провокира да напиша тази книга, са най-вече срещите с публиката, с хората след концертите ни последните четири години. Те ме провокираха, защото когато аз оставах и си говорех с тях, всички ми разказваха собствени истории, свързани с мои песни, с някой стих, с някой припев, с някой текст, как е повлиял на живота им, в какъв момент от живота им се е появил... Интересни истории, смешни, тъжни, любовни, романтични и много лични, те ме допуснаха така много навътре в тяхното пространство и аз реших, че съм длъжен и аз да ги допусна така до моя свят и да им разкажа тези песни как са се появили."

В третия фестивален ден, на 26 септември, от 11:00 часа е моноспектакълът "Джобни чародейства" . От 18:00 часа в съботния ден във Враца ще пристигне актьорът- илюзионист Ненчо Илчев, който ще представи " Забранената книга за фокуси",  както и някои от специалните си магически трикове. След 19:30 часа в последния фестивален ден ще отвори и ателие за рисуване със светлина, като в рамките на трите дни пред Народно читалище "Развитие" ще бъде обособено книжно изложение, а всички събития ще се провеждат пред сградата на регионалната библиотека, при спазване на всички противоепидемични мерки. 


Галерия

Вижте още

Ново поколение център "Европа директно" е открит във Видин

Информационен център от ново поколение към мрежата "Европа директно" е открит във Видин. На събитието присъства ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. При откриването той изтъкна, че ц ентърът във Видин, както и останалите в страната е пряката връзка на регионите с Европейския парламент и Бюрото в България:..

публикувано на 14.05.21 в 17:00

76 абитуриенти изпрати математическата гимназия във Видин

С емоционална церемония ППМГ "Екзарх Антим I" Видин изпрати Випуск 2021 или така наречения, заради пандемията, випуск COVID-19. С редното си образование в  елитното училище завършват 76 ученици от три паралелки. В училищния двор, където се проведе изпращането имаше емоции и сълзи, радост и тъга. По традиция първо бе издигнат националния флаг под..

публикувано на 14.05.21 в 14:10

Кръговата икономика- инструмент за бързо възстановяване

Ефективното управление на ресурсите, намаляването на потреблението и отпадъците, важната роля на местните власти в прехода към кръгова икономика и промяната на обществената нагласа в сферата – около тези аспекти се обединиха участниците в дискусията „Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“ , организиран от Бюрото на Европейския..

публикувано на 14.05.21 в 10:45

Момичета от Лом с първо място на международна конференция

Първо място в V международна конференция "Да мислим екологично за бъдещето!" спечелиха две момичета от Лом - Цветислава Каменова и Мая Бисерова. Подготви ги  преподавателят по биология в Профилирана гимназия "Найден Геров" Румяна Цветева, която ръководи и общинския ученически еко клуб. Случайно попада на покана за участие в конференцията,..

публикувано на 13.05.21 в 16:41

Започват еднодневните излети във Врачанския Балкан

На 16 май Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и природозащитен център "Натура" организират разходка до водопад Скакля. Маршрутът е: гр. Враца - водопад Скакля - "Марков камък" - "Кораба" (Цигански камък) - с. Згориград. Водач на групата е Евгени Христов. С тази разходка във Врачанския Балкан започват еднодневните излети на..

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Горски и градски цветя събира в градинката си Симеон Каменов

Симеон Каменов живее във видинския комплекс "Химик", в блок 24. Роден е във Враца и споделя, че му липсват Балканът и горите. Родът му е от село Очин дол- село зад пещерата Леденика. Срещаме се пред входа на блока, където е направил градина, в която си съжителстват горски и градски цветя. Казва, че любовта му към цветята и природата са го запазили..

публикувано на 13.05.21 в 16:31

Близо 550 зрелостници ще държат матури във Видинско

На 19 и 21 май предстоят Държавните зрелостни изпити, като на 19-ти е изпитът по Български език и литература, а на 21-ви по свободно избран предмет от учениците.  За област Видин на ДЗИ се очаква да се явят 547 зрелостника.  Каква организация е създадена за матурите в Областта, как ще се спазват противоепидемичните мерки, за какво трябва да..

публикувано на 13.05.21 в 14:20