Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва тридневен литературен фестивал

Враца става книжен град

3
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив
За втора поредна година Враца ще бъде домакин на литературен фестивал. Целта "Враца -книжен град" е да срещне автори и читатели и да насърчи любовта към книгата. Тридневният фестивал е организиран от Регионална библиотека "Христо Ботев". 

"Вторият литературен фестивал "Враца-книжен град" ще започне на 24 септември със силна програма, от 18:30 часа ще  бъде официалното откриване със спектакъл и огнено шоу на театрална група "ТЕ", веднага след това от 19:00 часа врачани ще могат да бъдат със Стефан Вълдобрев, който ще представи своята "Книга за песните". За втория фестивален ден, 25 септември, във Враца ще пристигне атрактивният художник от Плевен Деян Павлов- Дими, който ще направи демонстрация на ръчно изработване на хартия. Гост на втората фестивална вечер ще бъде Георги Господинов. Срещата започва в 18:00 часа, а това ще е и първото гостуване на Георги Господинов във Враца, той ще представи и новата си книга " Времеубежище", каза Силвия Павлова, директор на библиотеката:


В първата фестивална вечер врачани ще се срещнат с актьора, композитор и певец Стефан Вълдобрев. Авторът на "Аз ли съм или не съм", "По-полека" и още много български хитове ще представи своята "Книга за песните". 
"Това, което ме провокира да напиша тази книга, са най-вече срещите с публиката, с хората след концертите ни последните четири години. Те ме провокираха, защото когато аз оставах и си говорех с тях, всички ми разказваха собствени истории, свързани с мои песни, с някой стих, с някой припев, с някой текст, как е повлиял на живота им, в какъв момент от живота им се е появил... Интересни истории, смешни, тъжни, любовни, романтични и много лични, те ме допуснаха така много навътре в тяхното пространство и аз реших, че съм длъжен и аз да ги допусна така до моя свят и да им разкажа тези песни как са се появили."

В третия фестивален ден, на 26 септември, от 11:00 часа е моноспектакълът "Джобни чародейства" . От 18:00 часа в съботния ден във Враца ще пристигне актьорът- илюзионист Ненчо Илчев, който ще представи " Забранената книга за фокуси",  както и някои от специалните си магически трикове. След 19:30 часа в последния фестивален ден ще отвори и ателие за рисуване със светлина, като в рамките на трите дни пред Народно читалище "Развитие" ще бъде обособено книжно изложение, а всички събития ще се провеждат пред сградата на регионалната библиотека, при спазване на всички противоепидемични мерки. 


Галерия

Вижте още

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05