Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Динамичен пазар за слънчогледа, слабо се търси биологична пшеница

Снимка: Светослав Цветанов


Средата на септември е и жътвата на пшеница отдавна не вълнува земеделците, сега усилията им са насочени към пласирането на зърното и прибирането на пролетниците. Според доклада на земеделското министерство Видин и Монтана са в челните редици по добиви на пшеница. Според Борис Ангелов, представител на Софийската стокова борса в Монтана, твърде вероятно е в региона да се постигнат добри добиви и при царевицата, и при слънчогледа:

"Добивите са около нормалните,  сравнение с предходните години, качеството също е добро. Добивите при слънчогледа са между 250 и 400 кг. Кампанията е преполовена, реализацията се движи, но има проблем, на места започва да се предлага и царевица." 

Между 600 и 700 лева се движи цената на конвенционалния слънчоглед, цената при високоолеиновия достига 750 лева и той се котира добре. Пазарът е динамичен, само за седмица цените са се повишили с около 100 лева, по-труден е пазарът за биологичната пшеница, коментира Борис Ангелов. Според него пандемията се е отразила не толкова на производството, колкото на потреблението на биологични продукти и платежоспособността на населението.


"На производствения процес пандемията не е повлияла, повлияли са природо-климатичните условия и по-ниските добиви. Отражение има на самото потребление на биологичното зърно и продуктите не са за масово потребление, а за хора с по-високи финансови възможности... Преди биологично зърно се търсеше в Гърция, Италия, Германия, но към момента няма търсене на такава биологична продукция- основно пшеницата... Пандемията се отрази не на производството, а на търговския процес, който се влияе от потребителското търсене... "

В новата Обща селскостопанска политика ще се обръща особено внимание на зелената архитектура. Редица от мерките са насочени към запазване на биологичното разнообразие. Към това е насочен погледът и на Европейската комисия, която постави началото на обществена консултация посветена на бъдещия план за действие в областта на биологичното земеделие. Разполага ли секторът с адекватна нормативна уредба за постигане на целите и постижима ли е целта до 2030 г. 25 % от земеделската земя да се обработва по биологичен начин- чуйте коментар на евродепутата Атидже Алиева- Вели. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16

Ремонтират общежитието на гимназията по каменообработване в село Кунино

Сериозен ремонт се извършва в Професионална гимназия по каменообработване село Кунино. Ремонтира се ученическото общежитие. Стойността на ремонта е 3 622 000 лв., средствата са отпуснати са от Министерство на културата, а 1 800 000 лв. се вложени в ремонта на учебния корпус, казва директорът  Христо Димитров: "Финансираха ремонта на учебния..

публикувано на 23.07.24 в 14:30

"Думи върху вода" - среща с творчеството на Радослав Гизгинджиев

  Българският писател Радослав Гизгинджиев гостува на Видин във Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". Нарекъл е срещата си с видинските граждани и почитатели на писаното слово  "Думи върху вода". Специално на това събитие авторът ще подбере свои цитати и текстове, свързани с водата. И както винаги - обещава едно незабравимо и специално..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09