Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разковничето на успеха

В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас. 

"Нашият Господ Иисус Христос дошъл на земята да спаси човешкия род. Веднъж Той, Единородният Син Божи, Ангелът на вечния Завет, Умиротворителят на вселената, Съкрушителят на царството на дявола, идващият Съдия на живи и мъртви, Подателят на всяко дихание, уподобил се, освен в греха, във всичко на човека, смирено учил народа на брега на Генисаретското езеро. Но тъй като народът Го притискал, Той помолил рибарите, които цяла нощ се трудили и нищо не хванали, да влезе при тях в лодката, принадлежаща на Симон Петър и да отплават недалеч от брега, и така поучавал народа.

Спасителят на света, Ловецът на човешките души, предузнал в тези рибари бъдещите апостоли. Това били Симон Петър и синовете Зеведееви - Иаков и Иоан Богослов.

Нека, братя и сестри, подобно на галилейските рибари, във всичко да се уповаваме не на самите себе си, а на всемилостивия Бог и да приемаме всичко – било то поощрение или вразумление - като от Божиите ръце, защото и това, и другото в промислителния за нас Божи план ще ни послужи към достигане на вечен живот. Любовта и милостта към нас на Господа, Божията правда нека бъде за нас по-скъпа от всички земни блага. И едва тогава ние с вас можем да кажем думите на апостола Павла: "С добрия подвиг се подвизах, вярата опазих, а сега ме очаква венецът на правдата, който ще ми даде в оня ден Господ" /2 Тим. 4:7-8/. Амин."

Схиархимандрит Иоанн (Маслов)

В рубриката "Съвременна Библия" -тази седмица отбелязахме 112 години от обявяването на България за независима държава. Независимостта на една държава определено дава самочувствие на народа и. Ако днес погледнете политическата карта ще видите, че светът е пълен с независими държави и народи. Покрай толкова много независимост откривате ли някъде любовта? Божието Слово ни открива, че Бог като Творец единствен е абсолютно независим в творението. Въпреки всичко Библията не казва, че Бог е независимост. ,,Бог е Любов“ – казва св. ап. Йоан Богослов. В Христос Бог изявява превъзходството на любовта над независимостта. Любов или независимост? Този казус присъства в личния живот на всеки от нас.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30

Как да се преборят със стреса българските учители

Близо 80% от учителите разпознават наченки в себе си на симптомите на прегаряне- бърнаут, показва анализ, представен от Синдикат "Образование".    Според 2/3 от учителите стресът е вреден, а по-малко от една трета /младите учители/ виждат в него стимул за преодоляване на предизвикателства. Очакванията на Синдиката са тревожни- учителите..

публикувано на 27.10.20 в 14:25

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30