Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фондация "Подкрепа за реализация" организира международен фолклорен фестивал онлайн

Календара на фондацията през септември допълниха детски празник и спортно състезание

6
Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Спортно състезание във Видин замени провежданите през есента надпревари за хора с увреждания от България и Сърбия. Организатор е Фондация "Подкрепа за реализация" съвместно с партньори от Сърбия. На разменни начала домакини на събитието са Видин и Зайчар. Тази година трябваше да се проведе VIII-то Международно спортно състезание за хора с увреждания между България и Сърбия, но заради пандемията беше отменено.


Въпреки това, преди седмица надпревара имаше, но само с видинско участие. Състезанието се проведе на детска площадка "Смърфовете 2" във Видин, изградена по инициатива на Фондация "Подкрепа за реализация". 


"Заради епидемичната обстановка тази година не можахме да проведем международно спортно състезание и решихме да го направим само в нашия център. Спортните дисциплини бяха три- дартс, баскетбол и хвърляне на медицинска топка. Всичко протече много забавно и интересно. Участниците показаха най-доброто от себе си"- обясни Павел Павлов, кинезитерепевт в Центъра за социална рехабилитация към фондация "Подкрепа за реализация".


За по-малките имаше детски полигон, а бързина и умения премериха отборите "Батман" и "Спайдърмен". Надпреварите за всички бяха много оспорвани.

Победителите в дисциплините са:

Дартс:

1. Любомир Нешев

2. Владимир Ванков

3. Борислав Реселешки

Стрелба в кош:

1. Иван Стилиянов

2. Диана Алексиева

3. Боряна Веселинова

Хвърляне на медицинска топка:

1. Пламен Цветанов

2. Николай Транчев

3. Радослав Цоков

За участниците в спортното състезание имаше награди, а накрая за всички- музика и почерпка. До следващите надпревари предстоят още упорити тренировки.

За осма поредна година екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" проведе детски спортен празник "Смърфовете". Традиционно се организира на изградените от фондацията детски площадки "Смърфовете 1" и "Смърфовете 2" във Видин, но тази година екипът решава да пренесе забавлението при приятелите си от село Ружинци.


"Решихме да го проведем в село Ружинци, тъй като там имаме връзка с местните хора, но не бяхме провеждали спортно мероприятие. Имаше деца от различни възрастови групи, най-вече ученици от началните класове. Имаше три щафети. За децата беше много интересно. Проведе се викторина, свързана със смърфовете. Имаше много награди, много забавления за децата"- разказа Павел Павлов.


Освен състезания и викторина с въпроси за анимационните герои, за децата от Ружинци имаше награди, почерпки и още забавления, а възрастните вече обмислят следващото съвместно събитие.


Международният фолклорен фестивал за деца и младежи с и без увреждания България- Сърбия тази година се проведе онлайн. Организатори са Фондация "Подкрепа за реализация"- гр. Видин и Сдружение „ЦДП“ гр. Зайчар. От българска страна събитието е проведено в Крайдунавския парк на Видин, като част от Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав", организиран от Община Видин.


"Тази година, поради възникналата ситуация нямаше как да отидем ние в Сърбия или те да дойдат при нас на гости, затова решихме да направим паралелно събитие- при нас да организираме паралелно събитие с наши потребители, а в Сърбия потребителите на "ЦДП" да си направят техен фестивал… През вайбър ние показвахме на тях какво правим, те показваха на нас какво правят. Разходихме ги през Крайдунавския парк. Показахме им това, което от Общината бяха подготвили, различните дюкяни и шатри...Цялото мероприятие беше в безопасна онлайн среда и се запази традицията на самото събитие"- каза организаторът към "Социално обслужване" в ЦСРИ Юлита Петрова.


Появил се в условията на криза и проведен в онлайн среда, етнофестивалът между България и Сърбия е доказателство, че всяка негативна ситуация може да има неподозиран положителен заряд, казаха организаторите.


От социалното предприятие "Бъдин" към Фондация "Подкрепа за реализация" участваха със свой щанд в Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав", организиран от Община Видин.


"Предложихме продукти, които са изработени от хора с увреждания към нашия център. Направиха ароматизирани сапунчета, свещички. Имаше бродерии с българска шевица и някои изделия с декупаж... Много разнообразни неща предложихме. Ще се опитаме да вкарваме все повече изделия, изработени от наши потребители, защото първо на тях им доставя удоволствие да го правят, второ ние с изненада откриваме техни възможности да правят все нови и нови работи"- разказа логопедът и социален педагог в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията Даниела Иванова.


Галерия

Вижте още

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05