Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Подкрепа за реализация" организира международен фолклорен фестивал онлайн

Календара на фондацията през септември допълниха детски празник и спортно състезание

6
Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Спортно състезание във Видин замени провежданите през есента надпревари за хора с увреждания от България и Сърбия. Организатор е Фондация "Подкрепа за реализация" съвместно с партньори от Сърбия. На разменни начала домакини на събитието са Видин и Зайчар. Тази година трябваше да се проведе VIII-то Международно спортно състезание за хора с увреждания между България и Сърбия, но заради пандемията беше отменено.


Въпреки това, преди седмица надпревара имаше, но само с видинско участие. Състезанието се проведе на детска площадка "Смърфовете 2" във Видин, изградена по инициатива на Фондация "Подкрепа за реализация". 


"Заради епидемичната обстановка тази година не можахме да проведем международно спортно състезание и решихме да го направим само в нашия център. Спортните дисциплини бяха три- дартс, баскетбол и хвърляне на медицинска топка. Всичко протече много забавно и интересно. Участниците показаха най-доброто от себе си"- обясни Павел Павлов, кинезитерепевт в Центъра за социална рехабилитация към фондация "Подкрепа за реализация".


За по-малките имаше детски полигон, а бързина и умения премериха отборите "Батман" и "Спайдърмен". Надпреварите за всички бяха много оспорвани.

Победителите в дисциплините са:

Дартс:

1. Любомир Нешев

2. Владимир Ванков

3. Борислав Реселешки

Стрелба в кош:

1. Иван Стилиянов

2. Диана Алексиева

3. Боряна Веселинова

Хвърляне на медицинска топка:

1. Пламен Цветанов

2. Николай Транчев

3. Радослав Цоков

За участниците в спортното състезание имаше награди, а накрая за всички- музика и почерпка. До следващите надпревари предстоят още упорити тренировки.

За осма поредна година екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" проведе детски спортен празник "Смърфовете". Традиционно се организира на изградените от фондацията детски площадки "Смърфовете 1" и "Смърфовете 2" във Видин, но тази година екипът решава да пренесе забавлението при приятелите си от село Ружинци.


"Решихме да го проведем в село Ружинци, тъй като там имаме връзка с местните хора, но не бяхме провеждали спортно мероприятие. Имаше деца от различни възрастови групи, най-вече ученици от началните класове. Имаше три щафети. За децата беше много интересно. Проведе се викторина, свързана със смърфовете. Имаше много награди, много забавления за децата"- разказа Павел Павлов.


Освен състезания и викторина с въпроси за анимационните герои, за децата от Ружинци имаше награди, почерпки и още забавления, а възрастните вече обмислят следващото съвместно събитие.


Международният фолклорен фестивал за деца и младежи с и без увреждания България- Сърбия тази година се проведе онлайн. Организатори са Фондация "Подкрепа за реализация"- гр. Видин и Сдружение „ЦДП“ гр. Зайчар. От българска страна събитието е проведено в Крайдунавския парк на Видин, като част от Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав", организиран от Община Видин.


"Тази година, поради възникналата ситуация нямаше как да отидем ние в Сърбия или те да дойдат при нас на гости, затова решихме да направим паралелно събитие- при нас да организираме паралелно събитие с наши потребители, а в Сърбия потребителите на "ЦДП" да си направят техен фестивал… През вайбър ние показвахме на тях какво правим, те показваха на нас какво правят. Разходихме ги през Крайдунавския парк. Показахме им това, което от Общината бяха подготвили, различните дюкяни и шатри...Цялото мероприятие беше в безопасна онлайн среда и се запази традицията на самото събитие"- каза организаторът към "Социално обслужване" в ЦСРИ Юлита Петрова.


Появил се в условията на криза и проведен в онлайн среда, етнофестивалът между България и Сърбия е доказателство, че всяка негативна ситуация може да има неподозиран положителен заряд, казаха организаторите.


От социалното предприятие "Бъдин" към Фондация "Подкрепа за реализация" участваха със свой щанд в Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав", организиран от Община Видин.


"Предложихме продукти, които са изработени от хора с увреждания към нашия център. Направиха ароматизирани сапунчета, свещички. Имаше бродерии с българска шевица и някои изделия с декупаж... Много разнообразни неща предложихме. Ще се опитаме да вкарваме все повече изделия, изработени от наши потребители, защото първо на тях им доставя удоволствие да го правят, второ ние с изненада откриваме техни възможности да правят все нови и нови работи"- разказа логопедът и социален педагог в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията Даниела Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли в летния кинотеатър "Гъбите". Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00