Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красимира Владимирова: Държавата трябва да помисли за съхранение на старите сортове

Лозарите във Видинско отчитат добра година

Снимка: Светла Бондова


Още в средата на август във Видинско започна гроздоберът. Годината е идеалната лозарска година и производителите могат да се похвалят и с качество, и с количество, за разлика от другите селскостопански сектори, категорична е Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство. Самата тя също е производител: 

"Това си беше една типично лозарска градина, въпреки валежите и дребните градушки, по някакъв начин успяхме да изведем растителната защото и в момента имаме една перфектна реколта." 

Всички сортове показват добри добиви, тази година се наблюдава по-ранно узряване, каза специалистът. 

"Температурите бяха високи и можем да се похвалим с прекрасна реколта- нещо, което не се е случвало през последните години. Освен това, в години с лоша реколта и добивите, и цените са ниски, растителната защита е с голям брой третирания, но тази година можем да се похвалим с малък брой третирания, голям добив и в същото време цената се запази и е много добра- рядко може да се види цена под 1 лев." 

Въпреки добрата изкупна цена, държавата би трябвало да помисли за съхранение на старите български сортове, защото това са уникални сортове, които са лицето ни пред света. За Видинския регион това са гъмзата и памида- сорт, който почти не се отглежда, каза още Красимира Владимирова. 

"За съжаление държавата по никакъв начин не помага на гроздопроизводителите, дават някакви минимални цени на декар... Проблемът е и в това, че Европа вече ни кара да си късаме гроздето на зелено, има програми, но не мисля, че някой ще го направи, защото ние сме държава с вековни традиции в гроздопроизводството и това не е честно спрямо нашите производители... Ще вземат някакви минимални цени за сметка на едно качество, което е неповторимо. Имаме уникална държава, със страхотен климат и традиция в гроздопроизводство и винопроизводиство... Ние имаме местни сортове, които ни дават уникален шанс да се покажем не пред Европа, а пред света. За нашия регион това са гъмза и памид, за Южна България това е мавруд, за района на Сандански е широка мелнишка лоза, така че, това са типични български сортове, с вината от които години наред сме печелили медали и сме известни в цял свят...Затова е необходимо хората, които отглеждат тези сортове, по различен начин да бъдат субсидирани."

От една седмица в най-лозарския регион във Видинско- новоселския, кипи усилен труд. Стопаните разчитат за помощ преди всичко на семейството и приятелите си. Затова в почивните дни гъмжи от хора в лозята, информира сътрудникът ни Светла Бондова. На пръсти се броят лозарските стопанства, в които се наема работна ръка и както каза Петьо Петров от фирма "Бен Хън", налага се да търсят берачи от съседните общини. Лозята ще се охраняват до края на месеца и всички бързат да приберат реколтата навреме. В землището на селото се отглеждат гъмза, каберне, мерло, ркацители и малко памид. Има и нови сортове, засадени през 2019 г. от младата винарна "Новоселска изба".

Проблем за новоселяни остава реализацията на продукцията. В селото има три изби - "Новоселска гъмза", "Видинска гъмза" и "Новоселска изба", но те са с малък капацитет и работят със свои лозя. Цената на гроздето варира от 0,80 лв. до 1 лв., но няма голямо търсене от частни лица на място или на видинския пазар. 

Доволни ли са от добивите, качеството и цените на гроздето трима от новоселските гроздопроизводители- Петьо Петров, Наташа Маджова и Елеонора Бориславова, чуйте в звуковия файл.   

Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30