Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Владимирова: Държавата трябва да помисли за съхранение на старите сортове

Лозарите във Видинско отчитат добра година

Снимка: Светла Бондова


Още в средата на август във Видинско започна гроздоберът. Годината е идеалната лозарска година и производителите могат да се похвалят и с качество, и с количество, за разлика от другите селскостопански сектори, категорична е Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство. Самата тя също е производител: 

"Това си беше една типично лозарска градина, въпреки валежите и дребните градушки, по някакъв начин успяхме да изведем растителната защото и в момента имаме една перфектна реколта." 

Всички сортове показват добри добиви, тази година се наблюдава по-ранно узряване, каза специалистът. 

"Температурите бяха високи и можем да се похвалим с прекрасна реколта- нещо, което не се е случвало през последните години. Освен това, в години с лоша реколта и добивите, и цените са ниски, растителната защита е с голям брой третирания, но тази година можем да се похвалим с малък брой третирания, голям добив и в същото време цената се запази и е много добра- рядко може да се види цена под 1 лев." 

Въпреки добрата изкупна цена, държавата би трябвало да помисли за съхранение на старите български сортове, защото това са уникални сортове, които са лицето ни пред света. За Видинския регион това са гъмзата и памида- сорт, който почти не се отглежда, каза още Красимира Владимирова. 

"За съжаление държавата по никакъв начин не помага на гроздопроизводителите, дават някакви минимални цени на декар... Проблемът е и в това, че Европа вече ни кара да си късаме гроздето на зелено, има програми, но не мисля, че някой ще го направи, защото ние сме държава с вековни традиции в гроздопроизводството и това не е честно спрямо нашите производители... Ще вземат някакви минимални цени за сметка на едно качество, което е неповторимо. Имаме уникална държава, със страхотен климат и традиция в гроздопроизводство и винопроизводиство... Ние имаме местни сортове, които ни дават уникален шанс да се покажем не пред Европа, а пред света. За нашия регион това са гъмза и памид, за Южна България това е мавруд, за района на Сандански е широка мелнишка лоза, така че, това са типични български сортове, с вината от които години наред сме печелили медали и сме известни в цял свят...Затова е необходимо хората, които отглеждат тези сортове, по различен начин да бъдат субсидирани."

От една седмица в най-лозарския регион във Видинско- новоселския, кипи усилен труд. Стопаните разчитат за помощ преди всичко на семейството и приятелите си. Затова в почивните дни гъмжи от хора в лозята, информира сътрудникът ни Светла Бондова. На пръсти се броят лозарските стопанства, в които се наема работна ръка и както каза Петьо Петров от фирма "Бен Хън", налага се да търсят берачи от съседните общини. Лозята ще се охраняват до края на месеца и всички бързат да приберат реколтата навреме. В землището на селото се отглеждат гъмза, каберне, мерло, ркацители и малко памид. Има и нови сортове, засадени през 2019 г. от младата винарна "Новоселска изба".

Проблем за новоселяни остава реализацията на продукцията. В селото има три изби - "Новоселска гъмза", "Видинска гъмза" и "Новоселска изба", но те са с малък капацитет и работят със свои лозя. Цената на гроздето варира от 0,80 лв. до 1 лв., но няма голямо търсене от частни лица на място или на видинския пазар. 

Доволни ли са от добивите, качеството и цените на гроздето трима от новоселските гроздопроизводители- Петьо Петров, Наташа Маджова и Елеонора Бориславова, чуйте в звуковия файл.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински съюз на зърнопроизводителите- 15 години в защита на земеделците от региона

Видинският съюз на зърнопроизводителите навърши 15 години. Кои бяха проблемите тогава и кои от тях намериха решение през годините? Какви са пазарната ситуация и пролетните настроения сред земеделците? Какво е състоянието на есенниците и какви са очакванията на фермерите? В "Земята, която ни храни" гостува председателят на съюза Жечко..

обновено на 29.03.24 в 16:30

Отбелязваме 20 години от членството на България в НАТО

20 години от присъединяването на България в НАТО се навършват днес. Членството на България в Организацията на Северноатлантическия договор е резултат от 15-годишни усилия. За официално присъединяване към НАТО се счита датата 29 март 2004 г., когато лидерите на България и още шест източноевропейски държави са приветствани на церемония в Белия дом във..

публикувано на 29.03.24 в 14:30

С много любов за пекинезите Чери и Рори

Днес на гости ще ни бъдат пекинезите Чери и Рори. Симпатягите са баща и син. Чери е таткото, а Рори или Роримир - синът. Ако трябва да проследим родословното дърво на Рори, то майката се казва Барби. За тези прекрасни и мили домашни любимци ни разказва Десислава Цветкова , актриса във видинския театър. "Таткото го взехме преди вече 13..

публикувано на 29.03.24 в 14:00

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55