Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Местна инициативна група- Лом подписа договори с три ломски училища

Снимка: МИГ- Лом

Местна инициативна група /МИГ/- Лом и директори на три ломски училища подписаха три договора по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Безвъзмезната финансова помощ е в размер на 466 313,99 лв. Преди тях са одобрени и подписаните договорите по други три, съобщи Красимира Томова- експерт "Стратегия" в МИГ-Лом:

"Училищните ръководства успяха да подготвят много добри проекти. Общо проектите, които успяхме да оценим ние, като една от страните, която прави оценката на местно ниво на подадените проекти по изпълнение на нашата стратегия, са 6, в които са обхванати училища в селата и училища в град Лом."

Директори на училищата за първи път сами ще управляват проекти по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Проектът на ОУ "Константин Фотинов" ще се изпълнява с ОУ "Кирил и Методий"- село Замфир" и е на стойност 150 851.32 лв. Педагогическите специалисти от двете училища ще търсят отговор на въпроса дали може качественото образование и интеграцията на децата и учениците от маргинализирани групи, включително роми да се осъществява само в рамките на традиционната образователна форма- урока. Другият проект е на СУ "Димитър Маринов" заедно с ОУ "Климент Охридски"- с. Сталийска махала. Проектът е на стойност 150 037.94 лв. Предвидени са иновативни дейности по създаване на условия за допълнителна работа на педагогическите специалисти с ученици от маргинализираните групи. Третият проект е на Професионална гимназия по производствени технологии съвместно с ІV ОУ "Хр. Ботев" и ЦДГ "Звездица"- Лом. Предвижда се оборудване на професионални зони, създаване на театрална и музикална група, 4 ателиета и учебни площадки за безопасно движение по пътищата , работа с родители, провеждане на практически занятия. Стойността на проекта е 165 424.73 лв.

Предишните три проекта обхващат ОУ "Кирил и Методий" и Професионалната гимназия по земеделие в село Ковачица. Ще се подобряват знанията на децата по български език и приобщаването им към образователния процес. Другите два проекта са на Първо основно училище "Никола Първанов"- Лом и на Професионална гимназия "Дмитрий Менделеев", които си партнират с организация "Рома". Те ще работят за приобщаване на децата чрез културните традиции.

Вижте още

Социална услуга "Асистентска подкрепа" разкриха в Белоградчик

Нова социална услуга -  "Асистентска подкрепа", е разкрита в община Белоградчик. Целта е обезпечаване на дейностите по предоставяне на грижи в домашна среда. Услугата ще допълва останалите социални услуги, предоставяни от общината в подкрепа на нуждаещите се, като включва почасова подкрепа в домашна среда, съобразно предварително изготвена оценка..

публикувано на 28.01.21 в 11:24

29 са активните случаи на коронавирус в област Видин

Двама души с положителни проби за коронавирус са регистрирани през последното денонощие в област Видин. Новозаразените са от община Видин, съобщават от Областната администрация. Още 6 души са оздравели - 4-ма са лекувани и изписани от болниците в Белоградчик и Видин, а 2-ма са били на домашно лечение. Потвърдените случаи на коронавирус..

публикувано на 28.01.21 в 10:59

Ще остане ли забраната за изграждането на 5G мрежа в Мездра

Общинският съвет в Мездра ще преразгледа решението си от преди месец, с което  забрани изграждането на 5G мрежа в общината .  В края на декември, на последното си заседание, като последна точка в дневния ред Общинският съвет в Мездра гласува забрана за развитието на мобилни мрежи от ново поколение в общината.  За въвеждането на мораториум имаше и..

публикувано на 28.01.21 в 10:05

Задържаха трима с наркотици при спецакция във Враца

Във Враца е проведена специализирана операция за противодействие на престъпления, свързани с разпространение и притежание на наркотични вещества. След оперативно-следствени действия и заградителни мероприятия, в 17:00 ч. в ж.к.“Дъбника“ е установен и задържан 28-годишен мъж от същия град. При претърсване в апартамента му, служителите на МВР са..

публикувано на 28.01.21 в 09:02

26 са новите с COVID-19 в Северозапада, още 102 са ваксинирани

598 са новите случаи на коронавирус у на - 4,5 на сто от направените 13 279 теста са положителни, сочат данните на Единния информационен портал. Новите случаи в Северозападна България са 26. 3 във Видин, 13 във Враца и 10 в Монтана. 102 са поставените вчера ваксини срещу COVID-19 в региона. 54 във Враца, 36 в Монтана и 12 във Видин.

публикувано на 28.01.21 в 07:49

Снимката на 27 януари 2021 година

Собственици на заведения и работещи в бранша излязоха на протест на централния площад във Видин.  58 920 000 лева  е бюджетът на община Монтана за 2021 година.  Приключи първият етап на имунизацията на учителите в община Козлодуй.  Тестват учителите в Берковица за COVID-19. В Монтана медицинските специалисти в детските градини..

публикувано на 27.01.21 в 18:05

Приключи първият етап на имунизацията на учителите в община Козлодуй

36 учители и служители от шест учебни заведения в общината - 34 педагогически и двама непедагогически персонал са заявили желание за имунизация срещу COVID-19 и на тях ваксината вече е приложена. Педагогическите и непедагогическите специалисти са от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Бутан, ОУ „Христо Ботев“ – Гложене, ПГЯЕ „И. Курчатов“ – Козлодуй,..

публикувано на 27.01.21 в 16:55