Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Местна инициативна група- Лом подписа договори с три ломски училища

Снимка: МИГ- Лом

Местна инициативна група /МИГ/- Лом и директори на три ломски училища подписаха три договора по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Безвъзмезната финансова помощ е в размер на 466 313,99 лв. Преди тях са одобрени и подписаните договорите по други три, съобщи Красимира Томова- експерт "Стратегия" в МИГ-Лом:

"Училищните ръководства успяха да подготвят много добри проекти. Общо проектите, които успяхме да оценим ние, като една от страните, която прави оценката на местно ниво на подадените проекти по изпълнение на нашата стратегия, са 6, в които са обхванати училища в селата и училища в град Лом."

Директори на училищата за първи път сами ще управляват проекти по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Проектът на ОУ "Константин Фотинов" ще се изпълнява с ОУ "Кирил и Методий"- село Замфир" и е на стойност 150 851.32 лв. Педагогическите специалисти от двете училища ще търсят отговор на въпроса дали може качественото образование и интеграцията на децата и учениците от маргинализирани групи, включително роми да се осъществява само в рамките на традиционната образователна форма- урока. Другият проект е на СУ "Димитър Маринов" заедно с ОУ "Климент Охридски"- с. Сталийска махала. Проектът е на стойност 150 037.94 лв. Предвидени са иновативни дейности по създаване на условия за допълнителна работа на педагогическите специалисти с ученици от маргинализираните групи. Третият проект е на Професионална гимназия по производствени технологии съвместно с ІV ОУ "Хр. Ботев" и ЦДГ "Звездица"- Лом. Предвижда се оборудване на професионални зони, създаване на театрална и музикална група, 4 ателиета и учебни площадки за безопасно движение по пътищата , работа с родители, провеждане на практически занятия. Стойността на проекта е 165 424.73 лв.

Предишните три проекта обхващат ОУ "Кирил и Методий" и Професионалната гимназия по земеделие в село Ковачица. Ще се подобряват знанията на децата по български език и приобщаването им към образователния процес. Другите два проекта са на Първо основно училище "Никола Първанов"- Лом и на Професионална гимназия "Дмитрий Менделеев", които си партнират с организация "Рома". Те ще работят за приобщаване на децата чрез културните традиции.

Вижте още

Младежкият дом в Монтана събира книги за педиатричните отделения в областта

Младежкият дом в Монтана се включи в благотворителната национална кампания "Усмихни се, чети и оцветявай с Мечо". Инициативата се организира от Виктория Петрова, основател на платформата за популяризиране на нови български автори detskiprikazki.com. . Целта на благотворителна кампания е да усмихне и зарадва дечица, които са хоспитализирани в..

публикувано на 01.12.22 в 16:00

Първи сняг в Кула, общината е готова за зимата

Община Кула е взела всички мерки за посрещане на зимния сезон, вече е факт и първият сняг. Снегопочистването на общинската пътна мрежа и улиците е частично делегирано на общинското предприятие, обясни Нора Вълчева - юрист в местната управа. Администрацията ще сключи договори със спечелилите обществената поръчка за чистене на снега...

публикувано на 01.12.22 в 15:07

Видин отбеляза Световния ден за борба със СПИН

Презентация, посветена на Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, се проведе във Видин . Участваха представители на Здравната инспекция, които обясниха пред доброволци на Българския младежки червен кръст какво е ХИВ, кои са механизмите за пренасяне на инфекцията, как да се предпазят от нея, кога да се изследват. Психологът Наталия Милкова..

публикувано на 01.12.22 в 14:07

В Кула определиха такса за ползване на дробилка на клони

В община Кула п риеха изменение в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Предложението е от страна на общинската администрация и е продиктувано от необходимостта от добавянето на нови услуги за ползване на дробилка за клони, каза кметът на община Кула Владимир Владимиров: "Допълнението за..

публикувано на 01.12.22 в 13:40

АЕЦ "Козлодуй" регистрира пропуск на топлоносител, опасност няма

За инцидент при експлоатацията на шести блок а АЕЦ "Козлодуй" съобщиха от централата. Към момента няма нарушаване на радиационния фон. В процеса на експлоатация са регистрирани индикации за пропуск на топлоносител.  Количеството на пропуска е под непрекъснат контрол, като към момента стойността му е няколкократно по-ниска от съществуващите..

публикувано на 01.12.22 в 13:40

Шофьор без книжка предизвика катастрофа във Врачанско

Два автомобила са катастрофирали на пътя между Мизия и Оряхово . Инцидентът е станал вчера, 30 ноември, около 9:20 часа.  Двадесет и три годишен неправоспособен шофьор на лек автомобил „Шкода“, от монтанското село Септемврийци, навлязъл в насрещната лента за движение и блъснал лека кола „Хонда“.  Пробите за алкохол и наркотични вещества на двамата..

публикувано на 01.12.22 в 11:22

Ремонт на път във Врачанско продължава напролет

Ремонтът на пътя Чирен- Девене най-вероятно ще започне през пролетта на следващата година, съобщиха от Община Враца.  Припомняме, че за дейностите държавата осигури половината от необходимата сума, от около 1 500 000 лв.  За сега по сметките на Общината, след подписано споразумение, има преведени 750 000 лв. „Уведомихме изпълнителя за..

публикувано на 01.12.22 в 10:52