Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Местна инициативна група- Лом подписа договори с три ломски училища

Снимка: МИГ- Лом

Местна инициативна група /МИГ/- Лом и директори на три ломски училища подписаха три договора по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Безвъзмезната финансова помощ е в размер на 466 313,99 лв. Преди тях са одобрени и подписаните договорите по други три, съобщи Красимира Томова- експерт "Стратегия" в МИГ-Лом:

"Училищните ръководства успяха да подготвят много добри проекти. Общо проектите, които успяхме да оценим ние, като една от страните, която прави оценката на местно ниво на подадените проекти по изпълнение на нашата стратегия, са 6, в които са обхванати училища в селата и училища в град Лом."

Директори на училищата за първи път сами ще управляват проекти по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Проектът на ОУ "Константин Фотинов" ще се изпълнява с ОУ "Кирил и Методий"- село Замфир" и е на стойност 150 851.32 лв. Педагогическите специалисти от двете училища ще търсят отговор на въпроса дали може качественото образование и интеграцията на децата и учениците от маргинализирани групи, включително роми да се осъществява само в рамките на традиционната образователна форма- урока. Другият проект е на СУ "Димитър Маринов" заедно с ОУ "Климент Охридски"- с. Сталийска махала. Проектът е на стойност 150 037.94 лв. Предвидени са иновативни дейности по създаване на условия за допълнителна работа на педагогическите специалисти с ученици от маргинализираните групи. Третият проект е на Професионална гимназия по производствени технологии съвместно с ІV ОУ "Хр. Ботев" и ЦДГ "Звездица"- Лом. Предвижда се оборудване на професионални зони, създаване на театрална и музикална група, 4 ателиета и учебни площадки за безопасно движение по пътищата , работа с родители, провеждане на практически занятия. Стойността на проекта е 165 424.73 лв.

Предишните три проекта обхващат ОУ "Кирил и Методий" и Професионалната гимназия по земеделие в село Ковачица. Ще се подобряват знанията на децата по български език и приобщаването им към образователния процес. Другите два проекта са на Първо основно училище "Никола Първанов"- Лом и на Професионална гимназия "Дмитрий Менделеев", които си партнират с организация "Рома". Те ще работят за приобщаване на децата чрез културните традиции.

Вижте още

Лек ръст на новозаразените с COVID-19 в област Видин

30 положителни проби за COVID-19 има регистрирани в област Видин за иминалото денонощие, по данни на Регионалната здравна инспекция. 18 от новозаболелите са от община Видин, 4- ма от Ружинци, по двама от общините Белоградчик, Бойница и Димово и по един от Кула и Чупрене. Още 18 души, заболели от коронавирус, са оздравели. Активните случаи в областта..

публикувано на 11.05.21 в 10:18

10 години затвор за изнасилване на 9- годишно дете

С осъдителна присъда от 10 години "лишаване от свобода" при "строг" режим на изтърпяване приключи делото на първа съдебна инстанция срещу 32-годишния К.А., предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Монтана  за изнасилване на малолетно момиче, съобщават от прокуратурата.  Подсъдимият К.А. e осъждан 13 пъти за извършени умишлени..

публикувано на 11.05.21 в 09:45

В Долна Кремена честват храмов празник

На 11 май /вторник/ от 11 часа по повод деня на Светите братя Кирил и Методий в храм „Св. Кирил и Методий” в Долна Кремена отец Данаил Цинцарски ще отслужи водосвет. Преди това децата от Детската градина ще посетят храма и ще рисуват на площада пред читалището.                   В програмата на Празниците „Мездра май” след двукратно отлагане, поради..

публикувано на 11.05.21 в 08:40

86 са новозаразените с COVID-19 в Северозапада

1078 са новите случаи на COVID-19  у нас при направени 16 392 теста през последното денонощие. Положителни са под 7% от взетите проби, показват данните в Единния информационен портал.  Новорегистрираните в Северозапада за последното денонощие са 86, като 30 от тях са в област Видин, 11 в област Враца и 45 в Монтанско.  Починалите вследствие..

публикувано на 11.05.21 в 06:14

Снимката на 10 май 2021 година

От днес учениците от 6-ти и 11-ти клас провеждат присъствено в училище своите учебни занятия. Това се случи седмица по-рано от планираното и съгласно заповедта на здравния министър в оставка, те ще останат в клас поне до края на месеца.  Своя 50-годишен юбилей отбеляза тържествено ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца . Празникът започна с ритуал..

публикувано на 10.05.21 в 18:00

Пръскаха срещу кърлежи във видински парк след сигнали на граждани

Обработката на зелените площи в парк "Владикина бахча" срещу кърлежи е направена след получени в община Видин сигнали от граждани , съобщават от администрацията. Тя е извършена от фирма, с която общината има сключен договор за тази дейност. Използван е препарат, одобрен от Министерството на здравеопазването, в съответната препоръчителна доза и..

публикувано на 10.05.21 в 17:40

Зверино се готви за фолклорен фестивал

Четвъртият национален фолклорен фестивал "Змей Горянин" бе насрочен от кметството в най-голямото мездренско село Зверино и Народно читалище "Факел 1926" . Фестивалът ще се проведе на Комплекс "Оазис" от 10:00 часа на 5 юни (събота). Това разкрива възможност за съставите пътуващи от далече, с едно преспиване да участват на 6 юни(неделя) и на..

публикувано на 10.05.21 в 16:50