Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Неделник" от 27 септември 2020 година

30
Снимка: Красимир Каменов

Хайде на "Неделник" брой 328. Ще "неделникуваме", както казва Дедо СКръц. Преглед на старите вестници правим за начало. Следва едно интервю с художника Александър Василев- Василевса от Враца. С него разговаря кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова. В часа на "Ние от Северозапада" първо отиваме до село Долни Вадин за да разберем какво се случи на фестивала "СтрийтАрт - Долни Вадин 2020". Утре излиза една нова книга. Не е новина, но когато книгата е на Стоян Николов- Торлака си е новина. "Хазарт" се нарича новата му книга. Можете да чуете и интервюто с авторката на корицата, художничката Гергана Грънчарова. Сладко от люти чушки ни предлага нашият приятел Ангел Ангелов. Предлагам ви да чуете и едно интервю с проф. Николай Овчаров. Той е гост на колегата си археолог доц. Здравко Димитров. Проф. Овчаров ще разгледа разкопките на "Бонония" и "Рациария". За финал Цветан Дочев- Дедо Скръц приготвя поредната си манджа с грозге и нов вариант на мъжкият хляб. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30