Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на правото да знам

Снимка: righttoknowday.netДнес, 28 септември, отбелязваме Международния ден на правото да знам. Чества се от 2003 г. по инициатива на Международната мрежа на защитниците на свободата на информацията, създадена на международната среща на организациите за свобода на информацията в София на 28 септември 2003 г. Правото на достъп до информация е важно човешко право и необходимо условие за упражняване на други основни права, коментира за Радио Видин Гергана Жулева, изпълнителен директор на Фондация Програма Достъп до Информация. Според нея през годините достъпността до информация се е повишила: 

"Подобри се до голяма степен активното публикуване на информацията. Особено след 2015 г., когато бяха направени промени в Закона за обществена информация. За първи път през тази година се направи опит чрез внасяне на законопроект в област, която не е свързана с достъпа до информация, да се промени Закона за достъп до обществена информация, като се даде право на всички институции да определят нормативите за разходите. Това ще създаде една какофония, от наша гледна точка, внесохме  становище по този въпрос. Засега законопроектът не е влязъл в пленарна зала. Другото характерно за тази година е подобряване на активната прозрачност, но и упоритото нежелание на някои институции да предоставят информация по заявления. На второ място- да не се изпълняват съдебни решения."  


По думите на Гергана Жулева правото на достъп до информация е условие за открито и отговорно управление, както и за участието на хората в процеса на взимане на решения.

Разнопосочни са мненията на гражданите за това имат ли проблем с правото на информация:


"Четейки пресата, разбирам, че доста хора срещат трудности в контакт с официалните институции. Мисля, че не се спазва законът за достъп до информация. Има доста вратички, които позволяват отказ по чисто формални съображения, без да се търси смисъла на исканата информация... Правото ни на достъп до информация е ценно и безценно даже. Като цяло, няма как да кажем, че срещаме трудности във всички институции, но има такива моменти... Понякога има отказ, но повечето случаи се получава информация."


За 18-и път днес Програма Достъп до Информация ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Тази година над 40 номинирани се състезават в шест категории - четири награди "Златен ключ" за граждани, журналисти, НПО и институции, както и за две антинагради - "Катинар" и "Вързан ключ". 


Идеята на ежегодните награди е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация; да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото; да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.


Вижте още

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30

Как да се преборят със стреса българските учители

Близо 80% от учителите разпознават наченки в себе си на симптомите на прегаряне- бърнаут, показва анализ, представен от Синдикат "Образование".    Според 2/3 от учителите стресът е вреден, а по-малко от една трета /младите учители/ виждат в него стимул за преодоляване на предизвикателства. Очакванията на Синдиката са тревожни- учителите..

публикувано на 27.10.20 в 14:25

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30