Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Урок по история край зидовете на антична Бонония

5
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Единадесетокласници от езиковата гимназия във Видин, с профилирано обучение по история, посетиха археологическия обект, където от две седмици работи екип, ръководен от доцент д-р Здравко Димитров. Идеята за урока на терен е на Валентина Александрова-преподавател по история и цивилизация в ГПЧЕ "Йордан Радичков": 


"Много ми е приятно, че има такъв отзвук сред младите хора на града ни, които са бъдещите писачи на нашата история- на Видин, Бъдин, Бонония, защото, както се вижда от последните пет години, още дълго и още много на картата на България като история Видин има какво да преразказва и какво да преоткрива. …Това са буквално казано първите, въвеждащи наши уроци. За нашите ученици и за нас като учители по история, да живееш във Видин и да преподаваш история във Видин е изключителна привилегия, защото нашият град е един истински жив учебник, защото, както виждаме в момента, пренаписва историята с всеки изминал археологически сезон... Няма нищо по-радващо от това- гражданското образование да се изучава точно както сме сега- на терен."


На място учениците получиха урок по археология от ръководителя на екипа доцент д-р Здравко Димитров:


"Какво представлява археологията? Някой смятат, че е търсене на находки…Находките са една малка част. Археологията е възстановяване на историческия процес, на живота на хората по веществени доказателства."


За учениците урокът сред пластове от миналото е вълнуващ:  


София Кехайова: "Историята, която ни разказват и научаваме, много ме  впечатлява. Изключително различно е, отколкото в училище, по-интересно е, по-интригуващо."


Николай Орловски: "Смятам, че това е един много добър подход на учителите като цяло, да покажат на учениците как се случват в реално време нещата, как професионалистите си вършат работата и откриват късчета история."


Археологът Валентин Витанов от екипа, който работи на антична Бонония, е възпитаник на езиковата гимназия във Видин. На място той се срещна с настоящите ученици, сред които вероятно са и бъдещи историци:


"Дано да поемат по този път. Не е лесно, но наистина си заслужава. Археологията има много проблеми, които трябва да се изяснят и да се решат."


Урокът край стените на антична Бонония не е само по история. Според преподавателя Валентина Александрова, това е и начин да се очертае връзката между сегашните ученици и града, в който живеят, а край стените на античния град срещата е между четири поколения:


"Където и да отидат, какъвто и професионален опит да имат, винаги, когато се връщат във Видин, ще са максимално полезни, когато знаят за историята, върху която ходят. За мен е изключително приятно да видя един млад археолог и бивш  ученик, чиято класна бях. Много се радвам, че тук вече става среща между четири поколения- университетски преподаватели, студенти и бъдещите студенти, които сега са наши ученици и между тях да стои учителят. Вълнението няма как да не се предаде като емоция в сърцата на децата, а учене чрез емоция, съм сигурна, че е най-доброто, което може да им се случи."


Галерия

Вижте още

Знаменитият капелмайстор кап. Камен Луков - автор на "Весели в боя"

На 14 октомври с тържествена церемония беше открит паметника на капитан Камен Луков Пейнски в родното му село Копиловци, общ. Георги Дамяново. Големият българин е офицер, капитан, военен диригент и композитор. Участник е във войните за национално обединение, разказа Лорета Ценова от община Георги Дамяново. Обезсмъртява се в историята с..

публикувано на 19.10.20 в 16:24

Във Видин обсъждаха проекта за стратегия срещу дискриминацията

Във Видин обсъждаха проекта за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. На събитието присъстваха представители на Комисията за защита от дискриминация, институции и неправителствени организации. Председателят на комисията доцент Ана Джумалиева коментира, че желанието е първо да бъдат чути проблемите на хората от..

публикувано на 19.10.20 в 15:35

Събират доброволци за почистване на Изворския манастир

Национален ден на благотворителността отбелязваме на 19 октомври. Затова ви разказваме за един апел за помощ на едно свято място- Изворския манастир "Успение Богородично".  Наскоро в манастира е извършен основен ремонт, изграден е и още един етаж на сградата. Оборудването в стаите е ново и чисто, и светата обител е готова да посрещне миряни...

публикувано на 19.10.20 в 11:47

"Неделник" от 18 октомври 2020 година

Есен с песен по Радио ВИДИН. Тук е "Неделник"-а. Старите вестници ни разказват интересни неща за начало. Гостуваме и на Цеко Миков в село Слана Бара. Неговото хоби е да прави мебели от дървен материал. Масички, столчета и закачалки. Изработва още и градински пейки, панички и всичко което му хрумне. Обича да подарява изработените от него..

публикувано на 18.10.20 в 14:07

Проповедници на благата вест

Днес е Неделя на свети апостол и евангелист Лука. Животът и дейността на свети апостол и евангелист Лука може да послужат на всички ни за жив пример, който да бъде винаги пред очите ни. Нека се потрудим да бъдем подражатели на ревността му по Бога, та да бъдем и съучастници заедно с него във вечното царство на нетленната слава...

публикувано на 18.10.20 в 08:00

Фестивалът "Здравей, Здраве!" за трети път във Видин

За трета поредна година Видин ще бъде домакин на фестивала "Здравей, Здраве!". Събитието, чиято цел е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти, ще предложи богата програма и интересни участници. "Определено имаме особено голямо разнообразие - представяне на индийската култура, представяне на Фалун Дафа - китайска..

обновено на 16.10.20 в 22:10

"Надмини себе си! Бягай с усмивка" - първо групово бягане с усмивки във Видин

Групово бягане с усмивки ще се проведе за първи път във Видин. В него могат да участват всички желаещи, независимо от своята физическа подготовка и възраст. Идеята на организаторите от спортен клуб "Бдин адвенчър" е да предизвикат хората от града да се усмихват повече, докато спортуват. Бягането няма състезателен характер, награда е..

публикувано на 16.10.20 в 17:53