Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историкът Анета Дилова: Животът е това, което си успял да създадеш и да оставиш след себе си

2
Анета Дилова
Снимка: радио Видин
В "Калейдоскоп" ви срещаме с Анета Дилова от Враца, която се представя като историк, краевед, общественик , писател и оптимист. Тя е изключително ерудиран и начетен човек, доктор по философия, завършила "История и философия" в СУ "Свети Климент Охридски" и аспирантура в Академията  за обществени науки в Москва, където получава научна степен.  Любовта ѝ към науката и желанието ѝ да се посвети на научната дейност я съпътстват цял живот. Анета е родена  в село Баница през 1941 година. През 1959 година завършва средното си образование в гимназия "Христо Ботев" във Враца. Кандидатства "История" в СУ "Свети Климент Охридски" и "Химия" в ХТИ. Приемат я и в двата института, но тя решава да остане във Философско-историческия факултет на Алма матер. През 1964 година се омъжва се и се ражда първото ѝ дете. През 1965 година завършва висшето си образование.  Започва работа като учител по история в гимназията в Криводол, продължава като архивен работник в Държавен архив - Враца, а от 1969 година започва работа в Регионалния исторически музей. Явява се на конкурс и печели мястото за преподавател по философия в Междуокръжната партийна школа във Враца. Там работи като  преподавател по философия  6 години.  След спечелен конкурс в АОНСУ  следва тригодишно обучение, аспирантура в Москва, период на сериозна научна дейност. Едно наглед дребно участие в състезание, излъчвано по телевизията, определя професионалния път на Анета Дилова, където тя се откроява като  добър оратор и подготвен историк. Така започва работа в Градски комитет на комсомола, където  става завеждащ отдел "Пропаганда и агитация". През 1979 година е назначена за секретар "Пропаганда и агитация, култура и образование" в Общинския комитет на партията, където остава 9 години. През 1987 година става директор на  Междуокръжната партийна школа във Враца. На тази длъжност остава до 10 ноември 1990 година, когато партийната школа е закрита и  Анета Дилова остава без работа. Няколко месеца е на борсата, след което започва работа като нощен възпитател в Дом за деца и юноши "Асен Златаров" във Враца. Продължава да работи като учител по история в гимназия "Христо Ботев" в града.  На 56 години  се пенсионира, но продължава да работи, като замества в същата гимназия по предметите философия и история. Активна и дейна, за нея е удоволствие да пише, да се ангажира с обществена дейност, с общественополезни каузи. 



Първата ѝ книга е стихосбирката "Премълчани откровения", през  2013 година издава книга за родното си село "Баница - село с богата история",  през 2015-та пише своята автобиографична книга "Беше вчера", през 2016-та  излиза "Село Баница - старите родове", следват "Раздумки" - 2018 , през 2019-та - "Лиричен листопад" и книгата "Храм "Св. Възнесение" село Баница".


В момента е щастлива баба на четирима внуци - момчета от двете си дъщери и един правнук

ДЕТСТВОТО

"Когато съм се родила ме нарекли на баба ми Иванка и така съм записана в регистъра за раждания в общината, но когато отиват в църквата да ме кръщават, моят кръстник е бил в гимназията ученик и отиват със стринка ми, и тя обяснила на свещеника, че аз не съм родена на 5 юни, а на 28 май и съм записана Иванка. Той тогава казал:"Не може, трябва да ѝ се смени името", обърнал се към кръстника, попитал го как се казва, а той е Антон и свещеникът казал: "На теб ще се казва - Анета". И така съм станала Анета. Раснала съм в старите традиции, не съм съзнавала колко сме бедни, защото всички около нас бяха бедни."

СТУДЕНТСКИ ГОДИНИ

"Имахме право да кандидатстваме в два ВУЗ-а. По стечение на обстоятелствата, изкарах 3,75 по химия в ХТИ, бях първа резерва, а в Софийския университет бях приета история, и реших да си остана тука. И с пристигането в София 1959 година - на студентска бригада. След това лекции, упражнения.  Много от най-известните историци на България тогава бяха наши асистенти, Александър Фол по "История на стария свят", Васил Гюзелев по "Българска история", Николай Генчев по "Българско  Възраждане"..., хубав живот имахме  като студенти, макар че не сме били богати, но имахме общуване, спортни състезания, манифестации... Посрещнахме в шпалир Юрий Гагарин... Завърших университета в 1965 година ..През 1964 година се омъжих, ние сме историци и двамата, той е от Борован, на 12 км от Баница, запознахме се в международния студентски стол... Наложи се да си пиша дипломната работа в Борован, защото се роди голямата ми дъщеря."

РЕАЛИЗАЦИЯТА

"Заминах в село Криводол, сега е град, назначена бях в гимназията, учителка по история и "Основи на комунизма". Аз си взех квартира и останах там... Ние и досега се помним с моите ученици... Преместих се във Враца по семейни причини... Започнах работа като сътрудник в Окръжния  държавен архив това беше работата, която най-не ми хареса. Можете ли да си представите млад човек, който стои над прашните архиви... Готвеше се състезание по телевизията. Враца-Видин, условието беше да си до 26 години, на комсомолска възраст и да не работиш в музея. За да се подготвя за това състезание аз прочетох историята на Димитър Йоцов за град Враца. Те са наблюдавали състезанието по телевизията и си казали, че това момиче е само за пропагандата, Градския комитет на комсомола и след два дена вече работех в Градския комитет на комсомола, това беше съвсем друга работа, организационна. Честно казано, аз обичах повече науката и четенето. Имах по-голям афинитет към науката. В началото не можех да се изказвам, после се научих."

АСПИРАНТУРАТА

"През 1976 година моят съпруг ми каза, че има такава възможност - аспирантура в Москва, но се готвиш за конкурс в АОНСУ. И аз с присъщата си страст започнах да се готвя. Няколко души се явихме за едно място. Явихме се и темата ми беше много позната, защото изнасях лекцията, а тя беше за антикомунизма. Аз спечелих конкурса и на 1 септември 1976 година оставих съпруга и двете деца и заминах за аспирантура в Москва за три години. Там имаше изпити, семинари, ама ние сме 8 души и на тях ние говорим и трябва да четеш. Беше интересно и трудно. Ходила съм на много представления, направи ми огромно впечатление какъв афинитет имат руските хора към изкуството... Моята тема на дисертацията не звучи сега актуално, но беше много благодатна. Доста литература прочетох, а моят научен ръководител беше Михаил Николаевич Рудкевич, това е човекът, който е написал най-хубавия учебник по диалектически материализъм, този човек ме накара 6 пъти да си преработя дисертацията, но той ме научи на търпение и за да бъдеш научен работник, трябва да бъдеш точен и да поемеш отговорност. Това е огромен умствен труд, който не се оценява достатъчно .."

НЕЩАСТИЕТО
"Докато бях аспирантка в Москва се случи много голямо нещастие в моето семейство. Бях в началото на втори курс, когато при катастрофа загина моят съпруг. И тогава се наложи да взема двете деца с мен в Москва, съветските другари ми осигуриха самостоятелна стая, децата - в пълен интернат, всички бяха много грижовни и внимателни към мен. Най-съм благодарна  на Станка Рударска от Перник, тя не ме остави нито минута сама... Благодарна съм на още един колега от Перник, Радой, който ми каза: "Анета, мисли за децата си!". Това беше най-хубавата подкрепа за мен, аз съм била тогава на 36 години... Преодолях го. Не ми е било лесно, всичко съм правила и в негово име. Моят мъж се радваше повече на моите успехи отколкото на своите."

ПАРТИЙНАТА ДЕЙНОСТ
"На 2 август, като се върнах от Москва бях издигната от Пленума на Общинския комитет на партията за  секретар "Пропаганда и агитация, култура и образование" в Общински комитет на партията. Тази работа много ме обогати, посрещала съм всички делегации, които са идвали във Враца и Врачански окръг,  ние правехме светкавична организация, защото трябваше да има хора, да има докладчик, на мен ми е било съвестно да възлагам такава задача на Румен или Станка, затова аз пишех доклада. Вечер отивах на събрания... моите деца не са виждали топла храна. Сготвя събота и неделя и така... С много напрежение минаха тези девет години... 1987 година, мен ме изпратиха за директор на Областната партийна школа и това беше огромно облекчение за мен."

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова щастливи, че..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка - забавна,..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00