Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Има ли бъдеще за пустите селски училища

5
Снимка: Радио Видин


Пожар в първите дни на новата учебна година унищожи покрива на закритото училище във видинското село Сланотрън. Инцидентът разтревожи местната общественост и отново повдигна въпроса за съдбата на селските училища, които затвориха врати през последните години

В Сланотрън почти няма човек, който да не е учил в местното училище "Св. Св. Кирил и Методий" и да не се интересува какво се случва с него. Години наред хората се надявали то отново да започне да се използва и сега не могат да скрият мъката си от гледката на опожарената сграда:

"Мъчно ни е. Моят син също е учил тук. Били сме комплексно Кошава и Сланотрън, това е било едно от най-елитните училища. Трябва тези деца малко да се попревъзпитат, да усетят това, което и ние, възрастните, усещаме. Аз имам племенници по чужбина, по Англия, които също тъгуват за това училище. Моята майка, това дето е надписа отпред Кирил и Методий, те научиха азбуката от тук, защото баба Северина, тя го е направила, и ме питат, първата работа, а онова дето баба го е направила, запазило ли се е. Значи те имат някакъв спомен... Това е още от годините, ние сме учили, моите деца са тука, ама какво да правим - една сутрин тука в 4 часа излезнах. Какво да видя - пушек и искри изкачат и аз се уплаших, и духаше и вятър. Помислих, че е магазина, но не е било и минават хора, и викат: "Училището гори".... Викам- някой умишлено сигурно е запалил. Кога разбрахме - дечурлига били вътре там, запалили чували, запалили хартии и са избягали. Демек да се сгреят, че беше студеничко тогава. Хубаво училище..."
Изцяло е изгорял покривът на училището в Сланотрън.
Местните споделят, че отдавна са искали нещо да се направи със сградата, някакво предприятие да се отвори, а днес надеждите има са поне покривът да бъде затворен, за да не се разруши сградата. 
Училищният звънец в Сланотрън удря за последно преди 15-ина години. Оттогава децата пътуват до учебни заведения във Видин. В момента пътуващи са 8 ученици. Останалите живеят със семействата си в града и се връщат в селото през почивните дни, обясни кметът Венелин Павлов. За пожара казва, че вероятно млади хора са го предизвикали по непредпазливост и очаква група от общината, която да обезопаси сградата, за да не се влиза повече в нея:

"Училищната сграда, имаме уговорка с кмета на Видин да изпрати компетентна комисия, която да оцени състоянието и на базата на това... Сега нещата клонят към продажба. Ако някой реши, какво ще се прави... То трябва Общинският съвет да го реши, защото сградата е общинска собственост... Досега не е имало интерес, въпреки, че съм се опитвал да я обявя... Идеята ни беше някакъв дом за медико-социални грижи, тъй като едва ли утре ще възродим училището, поне за възрастните хора, които имат нужда от такива грижи, защото много остават самотно живеещи. Видинска община сме много зле в това отношение. Имаме само един дом в село Кутово - 32 или 36 места, което е много малко."

По думите на Венелин Павлов от училищните сгради в близките села само тази в Кутово е използваема - там се помещава детска градина и читалищната библиотека. Сградите в селата Гомотарци, Кошава, Покрайна се рушат, а тази в Антимово е изгоряла.
Част от закритите училища в българския Северозапад от години са забравени и тънат в разруха, други обаче продължават да събират хората, но вече с променено предназначение. Такъв пример има в белоградчишкото село Дъбравка. Някогашното селско училище е превърнато в социален център, а бивш дом за деца в Белоградчик може да стане база за лятно училище, разказа кметът на общината Борис Николов.

"Преди няколко години кандидатствахме по социалната мярка и го направихме център за социална подкрепа, център за настаняване на хора с увреждания и работим вече съвсем нормално, всичко е наред. Вече има различен вид, съвсем естествено", каза Борис Николов и допълни, че общинската администрация полага усилия за стопанисването на сградите, които са общинска собственост.
Закритото преди 30 години училище в Дъбравка днес е социален център.
Интересно решение са намерили и в мездренското село Типценица. Там близо 15 години сградата на закритото училище посреща туристи от цялата страна.

"2000 година се закри училището и за съжаление го загубихме като голямо училище, но за сметка на туризма. Купи го един бизнесмен, който го направи на хотел и в момента е едно много привлекателно място за туристите, които обичат малкия Балкан или Стара планина... В началото местните хора бяха много скептични, но вследствие на много разговори разбраха, че като училище няма да може да просъществува и се примириха хората, и сега е добре", разказа кметът Георги Димитров.

Почти във всяко по-голямо село в Северозападна България има една такава сграда, пазеща истории, съдби и надежди на учениците, които са преминали през нея. А ще се открие ли добра перспектива и за тези свидни "старици", е въпрос към общините, които като собственици единствени имат право да се разпореждат със своето имущество. 

Галерия

Вижте още

Знаменитият капелмайстор кап. Камен Луков - автор на "Весели в боя"

На 14 октомври с тържествена церемония беше открит паметника на капитан Камен Луков Пейнски в родното му село Копиловци, общ. Георги Дамяново. Големият българин е офицер, капитан, военен диригент и композитор. Участник е във войните за национално обединение, разказа Лорета Ценова от община Георги Дамяново. Обезсмъртява се в историята с..

публикувано на 19.10.20 в 16:24

Във Видин обсъждаха проекта за стратегия срещу дискриминацията

Във Видин обсъждаха проекта за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. На събитието присъстваха представители на Комисията за защита от дискриминация, институции и неправителствени организации. Председателят на комисията доцент Ана Джумалиева коментира, че желанието е първо да бъдат чути проблемите на хората от..

публикувано на 19.10.20 в 15:35

Събират доброволци за почистване на Изворския манастир

Национален ден на благотворителността отбелязваме на 19 октомври. Затова ви разказваме за един апел за помощ на едно свято място- Изворския манастир "Успение Богородично".  Наскоро в манастира е извършен основен ремонт, изграден е и още един етаж на сградата. Оборудването в стаите е ново и чисто, и светата обител е готова да посрещне миряни...

публикувано на 19.10.20 в 11:47

"Неделник" от 18 октомври 2020 година

Есен с песен по Радио ВИДИН. Тук е "Неделник"-а. Старите вестници ни разказват интересни неща за начало. Гостуваме и на Цеко Миков в село Слана Бара. Неговото хоби е да прави мебели от дървен материал. Масички, столчета и закачалки. Изработва още и градински пейки, панички и всичко което му хрумне. Обича да подарява изработените от него..

публикувано на 18.10.20 в 14:07

Проповедници на благата вест

Днес е Неделя на свети апостол и евангелист Лука. Животът и дейността на свети апостол и евангелист Лука може да послужат на всички ни за жив пример, който да бъде винаги пред очите ни. Нека се потрудим да бъдем подражатели на ревността му по Бога, та да бъдем и съучастници заедно с него във вечното царство на нетленната слава...

публикувано на 18.10.20 в 08:00

Фестивалът "Здравей, Здраве!" за трети път във Видин

За трета поредна година Видин ще бъде домакин на фестивала "Здравей, Здраве!". Събитието, чиято цел е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти, ще предложи богата програма и интересни участници. "Определено имаме особено голямо разнообразие - представяне на индийската култура, представяне на Фалун Дафа - китайска..

обновено на 16.10.20 в 22:10

"Надмини себе си! Бягай с усмивка" - първо групово бягане с усмивки във Видин

Групово бягане с усмивки ще се проведе за първи път във Видин. В него могат да участват всички желаещи, независимо от своята физическа подготовка и възраст. Идеята на организаторите от спортен клуб "Бдин адвенчър" е да предизвикат хората от града да се усмихват повече, докато спортуват. Бягането няма състезателен характер, награда е..

публикувано на 16.10.20 в 17:53