Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли бъдеще за пустите селски училища

5
Снимка: Радио Видин


Пожар в първите дни на новата учебна година унищожи покрива на закритото училище във видинското село Сланотрън. Инцидентът разтревожи местната общественост и отново повдигна въпроса за съдбата на селските училища, които затвориха врати през последните години

В Сланотрън почти няма човек, който да не е учил в местното училище "Св. Св. Кирил и Методий" и да не се интересува какво се случва с него. Години наред хората се надявали то отново да започне да се използва и сега не могат да скрият мъката си от гледката на опожарената сграда:

"Мъчно ни е. Моят син също е учил тук. Били сме комплексно Кошава и Сланотрън, това е било едно от най-елитните училища. Трябва тези деца малко да се попревъзпитат, да усетят това, което и ние, възрастните, усещаме. Аз имам племенници по чужбина, по Англия, които също тъгуват за това училище. Моята майка, това дето е надписа отпред Кирил и Методий, те научиха азбуката от тук, защото баба Северина, тя го е направила, и ме питат, първата работа, а онова дето баба го е направила, запазило ли се е. Значи те имат някакъв спомен... Това е още от годините, ние сме учили, моите деца са тука, ама какво да правим - една сутрин тука в 4 часа излезнах. Какво да видя - пушек и искри изкачат и аз се уплаших, и духаше и вятър. Помислих, че е магазина, но не е било и минават хора, и викат: "Училището гори".... Викам- някой умишлено сигурно е запалил. Кога разбрахме - дечурлига били вътре там, запалили чували, запалили хартии и са избягали. Демек да се сгреят, че беше студеничко тогава. Хубаво училище..."
Изцяло е изгорял покривът на училището в Сланотрън.
Местните споделят, че отдавна са искали нещо да се направи със сградата, някакво предприятие да се отвори, а днес надеждите има са поне покривът да бъде затворен, за да не се разруши сградата. 
Училищният звънец в Сланотрън удря за последно преди 15-ина години. Оттогава децата пътуват до учебни заведения във Видин. В момента пътуващи са 8 ученици. Останалите живеят със семействата си в града и се връщат в селото през почивните дни, обясни кметът Венелин Павлов. За пожара казва, че вероятно млади хора са го предизвикали по непредпазливост и очаква група от общината, която да обезопаси сградата, за да не се влиза повече в нея:

"Училищната сграда, имаме уговорка с кмета на Видин да изпрати компетентна комисия, която да оцени състоянието и на базата на това... Сега нещата клонят към продажба. Ако някой реши, какво ще се прави... То трябва Общинският съвет да го реши, защото сградата е общинска собственост... Досега не е имало интерес, въпреки, че съм се опитвал да я обявя... Идеята ни беше някакъв дом за медико-социални грижи, тъй като едва ли утре ще възродим училището, поне за възрастните хора, които имат нужда от такива грижи, защото много остават самотно живеещи. Видинска община сме много зле в това отношение. Имаме само един дом в село Кутово - 32 или 36 места, което е много малко."

По думите на Венелин Павлов от училищните сгради в близките села само тази в Кутово е използваема - там се помещава детска градина и читалищната библиотека. Сградите в селата Гомотарци, Кошава, Покрайна се рушат, а тази в Антимово е изгоряла.
Част от закритите училища в българския Северозапад от години са забравени и тънат в разруха, други обаче продължават да събират хората, но вече с променено предназначение. Такъв пример има в белоградчишкото село Дъбравка. Някогашното селско училище е превърнато в социален център, а бивш дом за деца в Белоградчик може да стане база за лятно училище, разказа кметът на общината Борис Николов.

"Преди няколко години кандидатствахме по социалната мярка и го направихме център за социална подкрепа, център за настаняване на хора с увреждания и работим вече съвсем нормално, всичко е наред. Вече има различен вид, съвсем естествено", каза Борис Николов и допълни, че общинската администрация полага усилия за стопанисването на сградите, които са общинска собственост.
Закритото преди 30 години училище в Дъбравка днес е социален център.
Интересно решение са намерили и в мездренското село Типценица. Там близо 15 години сградата на закритото училище посреща туристи от цялата страна.

"2000 година се закри училището и за съжаление го загубихме като голямо училище, но за сметка на туризма. Купи го един бизнесмен, който го направи на хотел и в момента е едно много привлекателно място за туристите, които обичат малкия Балкан или Стара планина... В началото местните хора бяха много скептични, но вследствие на много разговори разбраха, че като училище няма да може да просъществува и се примириха хората, и сега е добре", разказа кметът Георги Димитров.

Почти във всяко по-голямо село в Северозападна България има една такава сграда, пазеща истории, съдби и надежди на учениците, които са преминали през нея. А ще се открие ли добра перспектива и за тези свидни "старици", е въпрос към общините, които като собственици единствени имат право да се разпореждат със своето имущество. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28