Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Археолози разкриха изцяло западната порта на антична Бонония

Община Видин ще отделя средства за археологическите разкопки на антична Бонония

Снимка: Радио ВидинНапълно е разкрита западната порта на антична Бонония- входът на града от римската епоха по време на тазгодишните археологически проучвания във Видин. От портата започва главната улица, която пресича целия днешен квартал "Калето", обясни ръководителят на проучването доц. д-р Здравко Димитров:

"От тук нататък предстоят едни от най-интересните разкопки във Видин, както виждате и дълбочината на пластовете е над 4 метра до тук. Това е историята на града от пети до 21 век, т. е пред вас в момента са 15 века история на град Видин. Надолу продължават още 4 века, така че ние имаме много потенциал, както в дълбочина, така и в план да разкриваме зад крепостната стена. Цялата тази археологическа ситуация е изключително добре запазена, което е един много добър шанс за Северозападна България...Тук всичко е запазено, с тези огромни крепостни стени и сградите, които ще се открият зад тях, може да се превърне в един прекрасен археологически парк."

В следващите дни откритията на археолозите ще бъдат консервирани за предстоящия зимен сезон, допълни доц. Димитров.

Кметът на Видин Цветан Ценков се ангажира Общината да отпуска през следващите години средства за продължаването на проучванията в древна Бонония.

Община Видин ще отделя средства за археологическите разкопки на антична Бонония. Така обектът, който е в  централната част на града ще се превърне не само в исторически, а в туристически атракцион. Това каза кметът на община Видин Цветан Ценков по време на пресконференция за резултатите от работата през археологическия сезон: 

"Общината, съвместно с Министерството на културата, да отдели една сериозна сума в следващите три години и цялата тази зона, да се превърне в един не само исторически, а и исторически атракцион. Тази зима да подготвим промените на устройствения план. Да видим, как ще консервираме това, което е открито досега, за да не се случи както в другата зона и в цялата ширина да се разкрие всичко това и да се консервира, с цел, туристите и видинчани да бъдат горди със своята история. Не мога да приема като кмет и човек нашата история да не се финансира от нашия град."

За втора поредна година редовните археологически разкопки са с финансиране от Министерството на културата. От Общината помогнаха с работната група при разчистването на терена. Проучвания ще се извършат и в района на синагогата. Геоложко заснемане е показало, че и там има останки от древни постройки, допълни кметът на Видин.

Вижте още

Задържаха трима с наркотици при спецакция във Враца

Във Враца е проведена специализирана операция за противодействие на престъпления, свързани с разпространение и притежание на наркотични вещества. След оперативно-следствени действия и заградителни мероприятия, в 17:00 ч. в ж.к.“Дъбника“ е установен и задържан 28-годишен мъж от същия град. При претърсване в апартамента му, служителите на МВР са..

публикувано на 28.01.21 в 09:02

26 са новите с COVID-19 в Северозапада, още 102 са ваксинирани

598 са новите случаи на коронавирус у на - 4,5 на сто от направените 13 279 теста са положителни, сочат данните на Единния информационен портал. Новите случаи в Северозападна България са 26. 3 във Видин, 13 във Враца и 10 в Монтана. 102 са поставените вчера ваксини срещу COVID-19 в региона. 54 във Враца, 36 в Монтана и 12 във Видин.

публикувано на 28.01.21 в 07:49

Снимката на 27 януари 2021 година

Собственици на заведения и работещи в бранша излязоха на протест на централния площад във Видин.  58 920 000 лева  е бюджетът на община Монтана за 2021 година.  Приключи първият етап на имунизацията на учителите в община Козлодуй.  Тестват учителите в Берковица за COVID-19. В Монтана медицинските специалисти в детските градини..

публикувано на 27.01.21 в 18:05

Приключи първият етап на имунизацията на учителите в община Козлодуй

36 учители и служители от шест учебни заведения в общината - 34 педагогически и двама непедагогически персонал са заявили желание за имунизация срещу COVID-19 и на тях ваксината вече е приложена. Педагогическите и непедагогическите специалисти са от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Бутан, ОУ „Христо Ботев“ – Гложене, ПГЯЕ „И. Курчатов“ – Козлодуй,..

публикувано на 27.01.21 в 16:55

Малка певица от Злидол с престижна награда

7-годишната Сиана Тодорова Стоянова от Велико Търново, самодейка към Народно читалище "Искър - 2004 г." в мездренското село Злидол, подготвяна от своите баба и дядо- популярните Ваня Кръстева и Кръстьо Стефанов, участва в онлайн изданието на Международен вокален конкурс „Златен глас 2021”. Малката певица се представи отлично и спечели званието..

публикувано на 27.01.21 в 16:38

Иззеха спортни екипи от магазини във Враца при спецоперация

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД МВР Враца са провели днес специализирана операция в защита на интелектуалната и индустриална собственост. Проверени са два търговски обекта /магазини за дрехи/ във Враца. Установено е, че в магазините се извършва продажба на запазени търговски марки, без съгласието на..

публикувано на 27.01.21 в 16:34

Стартира новата данъчна кампания в Община Видин

Данъците върху превозните средства, недвижимите имоти, както и такса битови отпадъци за 2021 г . вече могат да се заплащат, като размерите им остават непроменени, съобщиха от пресцентъра на Община Видин. Лицата, внесли цялата дължима сума до 30 април, ползват 5% отстъпка. Данъкът може да се заплати и на две равни вноски – до 30 юни и до 31..

публикувано на 27.01.21 в 15:37