Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом близки на загиналите чакат възмездие

Заводът е с нов собственик, а местните хора се надяват на работа

4
Снимка: Радио Видин

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, при който загинаха 15 души, все още не е ясно чия е вината за смъртта им. Очаква се решение на Апелативния съд в София по жалба на близките им, след като Окръжният съд във Видин оправда чeтиримата обвинени. Заводът в Горни Лом е с нов собственик и се готви да пак да започне производство. В селото се надяват това да се случи скоро, защото сега работа за местните хора почти няма.

На първи октомври 2014 година малко преди 17 часа отеква взрив. Двете сгради на цеха за утилизация на завода в Горни Лом се сриват наравно със земята. Загива цялата смяна, която обезврежда гръцки противопехотни мини. Веска Младенова разказва през сълзи за случилото се:


Веска Младенова разказва през сълзи спомените си от 1.10.2014 година


"Беше ужас. Като гръмна, казвам си заводът отиде. Когато  излязох, видях стълб и една гъба, пламък, огън. Тежко е, тежко е, още не можем да го забравим. Аз сега като си спомня какво съм видяла, пари ме, просто ме пари тука вътре."

Милчо Михайлов: "Аз бях на работа в съседното село Търговище. Когато излезе гъбата нагоре, направо си казах, отиде взирвната."

"Към пет часа, аз съм там до реката, прозорците издрънчаха, спря телевизорът. Излязох и разбрах"- разказва Венета Божкина.

Димитър Димитров губи при взрива сина си Михаил, който тогава е само на 26 години:


Димитър Димитров, баща на Михайл, който е сред загиналите при взрива


"Имаше талант, рисуваше. Искаше да се развива в тази насока, но всичко си замина с трагедията."

Обвинени са собственикът на завода Валери Митков, чийто син също е сред загиналите, служителката по "Безопасност на труда", бивш началник на служба "Контрол на общоопасните средства" в МВР и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Делото срещу тях се гледа в Окръжния съд във Видин при закрити врата. Мотивът е, че по него има доказателства, които са класифицирана информация. Съдът се произнася с решение през юни 2018 година. Четиримата са оправдани.

Димитър Димитров и други близки починали обжалват.  Делото е гледано през юли в Апелативен съд- София и по него все още се чака решение:

"За  нас ще остане само болката и това е, ако все пак не се въздаден някаква справедливост.", споделя Димитър Димитров.

От три години заводът за боеприпаси в Горни Лом е с нов собственик и се работи за възобновяване на производството. На мястото на разрушените сгради се сторят други.  Очакванията са заводът да заработи най-рано в средата на следващата година. На това се надяват местните хора, заради работата, казва кметът на Горни Лом Илиян Михайлов:




"Ако заработи, безработицата ще намалее. Това е поминъкът на Горни Лом. С този взривен завод са свързани почти всички жители на Горни Лом."


По стечение на обстоятелствата точно за днешния ден  в Административния съд във Видин са  насрочени две дела по искове за обезщетения на близки на загиналите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На приключение с гребна регата ТИД

Участниците в 67-ата международна туристическа гребна регата ТИД пристигнаха във Видин и както винаги в нея има и опитни и по-неопитни гребни туристи. Всички те обаче носят настроение и любов към красивата природа в себе си. Десислава и Ивайло Пенчеви са членове на Клуба по воден туризъм "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония" (Видин)...

публикувано на 14.08.24 в 14:00

В Брегово подредиха изложба с находки от некропола в Балей

Находки от праисторическия некропол в село Балей са представени в Брегово. Изложбата е подредена във фоайето на читалище „Развитие – 1897“. Изготвена е от  Регионалния исторически музей във Видин с участието на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Включва 42 предмета, открити при редовните..

публикувано на 14.08.24 в 13:39

Рок група "Хоризонт" открива панаира в Кула

Музикантите от група "Хоризонт" ще открият със самостоятелен концерт утре от 21.00 часа тазгодишното издание на Традиционния панаир в Кула. Концертът е част от Националната кампания "Изпей "Обичам те!" на български език, каза в предаването "Рок Общество" Валери Славчев , китарист и фронтмен на "Хоризонт": "За нас основното важно нещо е ние да се..

публикувано на 14.08.24 в 10:40

Две братчета от Мездра са млади надежди в шаха

На 27-и и 28 юли в Габрово се проведе Третият детски международен шахматен фестивал "Купа Марина". За няколко години този турнир се наложи като едно от най-силните и представителни шахматни състезания у нас. Участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания, а от Шахматен клуб "Локомотив - Мездра" участваха трима състезатели...

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Мария Спасова - гласът, който сбъдва мечти

Днес ви срещаме с Мария Спасова . Тя е на 27 години, родом от Берковица, но е израснала в Монтана, където се дипломира в езиковата гимназия с немски език. След това заминава за столицата да учи журналистика в Софийския университет и живее там вече 10 години. Наред с журналистиката, Мария винаги се е занимавала и с музика...

публикувано на 13.08.24 в 13:39

Ученичка от Видин получи награда от конкурс за рисунка

Мария Маринова , която ще бъде десетокласничка в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин получи награда от националния конкурс за рисунка "Нашата прекрасна Вселена" от фестивала "Ало, Космос! Говори България!" . В този конкурс са взели участие повече от 300 ученици от 1-ви до 12-и клас от цяла България. Мария разказа какво я мотивира да участва..

публикувано на 13.08.24 в 13:23

Безплатни мамологични прегледи се извършват в Монтана

В град Монтана се провеждат безплатни ехографски мамологични прегледи. Инициативата, която започва днес и ще приключи на 15 август (четвъртък) е организирана от фондация "Нана Гладуиш - Една от 8" , с подкрепата на Община Монтана  и има за цел да напомни на дамите колко е важна профилактиката и да ги мотивира да се изследват безплатно...

публикувано на 13.08.24 в 12:57