Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом близки на загиналите чакат възмездие

Заводът е с нов собственик, а местните хора се надяват на работа

4
Снимка: Радио Видин

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, при който загинаха 15 души, все още не е ясно чия е вината за смъртта им. Очаква се решение на Апелативния съд в София по жалба на близките им, след като Окръжният съд във Видин оправда чeтиримата обвинени. Заводът в Горни Лом е с нов собственик и се готви да пак да започне производство. В селото се надяват това да се случи скоро, защото сега работа за местните хора почти няма.

На първи октомври 2014 година малко преди 17 часа отеква взрив. Двете сгради на цеха за утилизация на завода в Горни Лом се сриват наравно със земята. Загива цялата смяна, която обезврежда гръцки противопехотни мини. Веска Младенова разказва през сълзи за случилото се:


Веска Младенова разказва през сълзи спомените си от 1.10.2014 година


"Беше ужас. Като гръмна, казвам си заводът отиде. Когато  излязох, видях стълб и една гъба, пламък, огън. Тежко е, тежко е, още не можем да го забравим. Аз сега като си спомня какво съм видяла, пари ме, просто ме пари тука вътре."

Милчо Михайлов: "Аз бях на работа в съседното село Търговище. Когато излезе гъбата нагоре, направо си казах, отиде взирвната."

"Към пет часа, аз съм там до реката, прозорците издрънчаха, спря телевизорът. Излязох и разбрах"- разказва Венета Божкина.

Димитър Димитров губи при взрива сина си Михаил, който тогава е само на 26 години:


Димитър Димитров, баща на Михайл, който е сред загиналите при взрива


"Имаше талант, рисуваше. Искаше да се развива в тази насока, но всичко си замина с трагедията."

Обвинени са собственикът на завода Валери Митков, чийто син също е сред загиналите, служителката по "Безопасност на труда", бивш началник на служба "Контрол на общоопасните средства" в МВР и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Делото срещу тях се гледа в Окръжния съд във Видин при закрити врата. Мотивът е, че по него има доказателства, които са класифицирана информация. Съдът се произнася с решение през юни 2018 година. Четиримата са оправдани.

Димитър Димитров и други близки починали обжалват.  Делото е гледано през юли в Апелативен съд- София и по него все още се чака решение:

"За  нас ще остане само болката и това е, ако все пак не се въздаден някаква справедливост.", споделя Димитър Димитров.

От три години заводът за боеприпаси в Горни Лом е с нов собственик и се работи за възобновяване на производството. На мястото на разрушените сгради се сторят други.  Очакванията са заводът да заработи най-рано в средата на следващата година. На това се надяват местните хора, заради работата, казва кметът на Горни Лом Илиян Михайлов:
"Ако заработи, безработицата ще намалее. Това е поминъкът на Горни Лом. С този взривен завод са свързани почти всички жители на Горни Лом."


По стечение на обстоятелствата точно за днешния ден  в Административния съд във Видин са  насрочени две дела по искове за обезщетения на близки на загиналите.


Галерия

Вижте още

Знаменитият капелмайстор кап. Камен Луков - автор на "Весели в боя"

На 14 октомври с тържествена церемония беше открит паметника на капитан Камен Луков Пейнски в родното му село Копиловци, общ. Георги Дамяново. Големият българин е офицер, капитан, военен диригент и композитор. Участник е във войните за национално обединение, разказа Лорета Ценова от община Георги Дамяново. Обезсмъртява се в историята с..

публикувано на 19.10.20 в 16:24

Във Видин обсъждаха проекта за стратегия срещу дискриминацията

Във Видин обсъждаха проекта за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. На събитието присъстваха представители на Комисията за защита от дискриминация, институции и неправителствени организации. Председателят на комисията доцент Ана Джумалиева коментира, че желанието е първо да бъдат чути проблемите на хората от..

публикувано на 19.10.20 в 15:35

Събират доброволци за почистване на Изворския манастир

Национален ден на благотворителността отбелязваме на 19 октомври. Затова ви разказваме за един апел за помощ на едно свято място- Изворския манастир "Успение Богородично".  Наскоро в манастира е извършен основен ремонт, изграден е и още един етаж на сградата. Оборудването в стаите е ново и чисто, и светата обител е готова да посрещне миряни...

публикувано на 19.10.20 в 11:47

"Неделник" от 18 октомври 2020 година

Есен с песен по Радио ВИДИН. Тук е "Неделник"-а. Старите вестници ни разказват интересни неща за начало. Гостуваме и на Цеко Миков в село Слана Бара. Неговото хоби е да прави мебели от дървен материал. Масички, столчета и закачалки. Изработва още и градински пейки, панички и всичко което му хрумне. Обича да подарява изработените от него..

публикувано на 18.10.20 в 14:07

Проповедници на благата вест

Днес е Неделя на свети апостол и евангелист Лука. Животът и дейността на свети апостол и евангелист Лука може да послужат на всички ни за жив пример, който да бъде винаги пред очите ни. Нека се потрудим да бъдем подражатели на ревността му по Бога, та да бъдем и съучастници заедно с него във вечното царство на нетленната слава...

публикувано на 18.10.20 в 08:00

Фестивалът "Здравей, Здраве!" за трети път във Видин

За трета поредна година Видин ще бъде домакин на фестивала "Здравей, Здраве!". Събитието, чиято цел е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти, ще предложи богата програма и интересни участници. "Определено имаме особено голямо разнообразие - представяне на индийската култура, представяне на Фалун Дафа - китайска..

обновено на 16.10.20 в 22:10

"Надмини себе си! Бягай с усмивка" - първо групово бягане с усмивки във Видин

Групово бягане с усмивки ще се проведе за първи път във Видин. В него могат да участват всички желаещи, независимо от своята физическа подготовка и възраст. Идеята на организаторите от спортен клуб "Бдин адвенчър" е да предизвикат хората от града да се усмихват повече, докато спортуват. Бягането няма състезателен характер, награда е..

публикувано на 16.10.20 в 17:53