Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом близки на загиналите чакат възмездие

Заводът е с нов собственик, а местните хора се надяват на работа

4
Снимка: Радио Видин

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, при който загинаха 15 души, все още не е ясно чия е вината за смъртта им. Очаква се решение на Апелативния съд в София по жалба на близките им, след като Окръжният съд във Видин оправда чeтиримата обвинени. Заводът в Горни Лом е с нов собственик и се готви да пак да започне производство. В селото се надяват това да се случи скоро, защото сега работа за местните хора почти няма.

На първи октомври 2014 година малко преди 17 часа отеква взрив. Двете сгради на цеха за утилизация на завода в Горни Лом се сриват наравно със земята. Загива цялата смяна, която обезврежда гръцки противопехотни мини. Веска Младенова разказва през сълзи за случилото се:


Веска Младенова разказва през сълзи спомените си от 1.10.2014 година


"Беше ужас. Като гръмна, казвам си заводът отиде. Когато  излязох, видях стълб и една гъба, пламък, огън. Тежко е, тежко е, още не можем да го забравим. Аз сега като си спомня какво съм видяла, пари ме, просто ме пари тука вътре."

Милчо Михайлов: "Аз бях на работа в съседното село Търговище. Когато излезе гъбата нагоре, направо си казах, отиде взирвната."

"Към пет часа, аз съм там до реката, прозорците издрънчаха, спря телевизорът. Излязох и разбрах"- разказва Венета Божкина.

Димитър Димитров губи при взрива сина си Михаил, който тогава е само на 26 години:


Димитър Димитров, баща на Михайл, който е сред загиналите при взрива


"Имаше талант, рисуваше. Искаше да се развива в тази насока, но всичко си замина с трагедията."

Обвинени са собственикът на завода Валери Митков, чийто син също е сред загиналите, служителката по "Безопасност на труда", бивш началник на служба "Контрол на общоопасните средства" в МВР и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Делото срещу тях се гледа в Окръжния съд във Видин при закрити врата. Мотивът е, че по него има доказателства, които са класифицирана информация. Съдът се произнася с решение през юни 2018 година. Четиримата са оправдани.

Димитър Димитров и други близки починали обжалват.  Делото е гледано през юли в Апелативен съд- София и по него все още се чака решение:

"За  нас ще остане само болката и това е, ако все пак не се въздаден някаква справедливост.", споделя Димитър Димитров.

От три години заводът за боеприпаси в Горни Лом е с нов собственик и се работи за възобновяване на производството. На мястото на разрушените сгради се сторят други.  Очакванията са заводът да заработи най-рано в средата на следващата година. На това се надяват местните хора, заради работата, казва кметът на Горни Лом Илиян Михайлов:




"Ако заработи, безработицата ще намалее. Това е поминъкът на Горни Лом. С този взривен завод са свързани почти всички жители на Горни Лом."


По стечение на обстоятелствата точно за днешния ден  в Административния съд във Видин са  насрочени две дела по искове за обезщетения на близки на загиналите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30