Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ботаническа градина" в бившата текстилна фабрика на Враца

3
Снимка: Красимир Лаковски


Всеки от нас е чувал латинската сентенция "Природата не търпи празно пространство". Всеки от нас е виждал поне една необитаема сграда, която с течение на годините се превръща в джунгла от безразборно растящите храсти и дървета. 


Така се е случило и с изоставената от над 10 години малка текстилна фабрика в центъра на град Враца, където архитектура и природа са си взаимодействали по уникален начин. Около 15 вида папрати може да бъдат срещнати там, а по думите на архитекта и любител на ботаниката Красимир Лаковски, едва ли има друго такова място в България.


"Тази сграда я познавам от 30 години, наблизо се намира математическата гимназия, в която съм завършил. Беше забележителна с интересния си покрив. Когато следвах и завърших архитектура, разбрах, че това е типична промишлена сграда с характерното покривно осветление. Попаднах на клип от общественото обсъждане за нови идеи за усвояването на това пространство. Изказаха се много идеи, първо идеята на общината за търговски център, идеи за художествени галерии, паркинг, за ателиета. Видях снимки- направиха ми впечатление едни зелени петна от растителност вътре и тъй като доста се интересувам от ботаника и папрати. Достъпа до сградата е свободен, влязох вътре и останах поразен, тъй като сградата е все още сравнително здрава, въпреки течовете от покрива. Целите стени и части от пода са покрити от растения, като истинска ботаническа градина....


Образували са се големи едни големи висящи, подобни на джунгла, групи растения, растения излизат от всевъзможни дупки по стената, от разклонителните кутии на ел. инсталацията, от купчина папки. Буквално са едни купчина растителност, каквито сме виждали само по филмите за тропическите джунгли. Това осветление по покрива дава една разсеяна светлина и в комбинация с влагата е изключително подходяща за развитието на растенията. Предимно растенията са папрати, те се размножават, не чрез семена а чрез миниатюрни пори и се разнасят от вятъра и водата. С всяка изминала година те стават все повече, доколкото видях - те са на поне на 5-6 години"- сподели архитектът.


Според него това, което се е случило в сградата, е пример за това как природата по естествен начин може да реализира модерното през последно време вертикално озеленяване по фасадите: 


"Вертикалното озеленяване по фасадите, за което дизайнерите толкова се борят и което струва все още скъпо, тук природата го е постигнала съвсем естествено. Открих 15 вида папрати, повечето от тях са разпространени естествено. Говорим за диворастящи видове, не за културни, не си мислете, че това са изоставени саксийни цветя. Някои от тях са разпространени във Врачанския балкан съвсем естествено." 


Бъдещото предназначение на сградата със 100-годишна история ще бъде определено чрез публична анкета. В допитването ще бъдат обобщени идеите на врачани, събрани на провело се наскоро публично обсъждане.

Мнението на Красимир Лаковски по дискусионния въпрос за съдбата на зданието, както и повече за видовете открити папрати ще чуете в звуковият файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15