Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фестивалът "Здравей, Здраве!" за трети път във Видин

| обновено на 16.10.20 в 22:10

За трета поредна година Видин ще бъде домакин на фестивала "Здравей, Здраве!". Събитието, чиято цел е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти, ще предложи богата програма и интересни участници.

"Определено имаме особено голямо разнообразие - представяне на индийската култура, представяне на Фалун Дафа - китайска медитативна практика, която вече има над 100 млн. последователи по света. Разбира се, имаме упражнения за духа и тялото по системата на Учителя Петър Дънов", обясни журналистът и организатор Лидия Каменова.  

Програмата ще бъде открита с лекция на тема "Защо се разболяваме?". Тя ще бъде представена от известния психотелесен терапевт Мадлен Алгафари.

"Мадлен Алгафари е основател на т.нар. Български неорайхиански институт за писхотелесна терапия. Мадлен Алгафари има толкова много изяви и в интернет пространството, и с този институт, в който се обучават много хора, нейното обаяние и като човек, и като знания е огромен, така че смятам, че хората има какво да научат, още повече, че ще говорим по темата "Защо се разболяваме?". По-нататък продължаваме с дихателни упражнения по системата на Учителя и наш гост ще бъде един от създателите на фестивала "Здравей, Здраве!"- Живко Стоилов"- каза Лидия Каменова. 

Програмата продължава с "Йога на храненето - как да променим съдбата си?" - лекция на Стела Христова, известна и с псевдонима си Стела-Сачи -Сундари. Учителят по йога Валентин Колчев - Миро отново е участник във фестивала. Той ще говори по темата "Дъх, съзнание, биология".
Проф. Николина Огненска ще говори за профилактиката на здравето в източната и западната медицина. Най-често допусканите грешки в родителското възпитание ще представи психотелесният терапевт Дора Прангаджийска.

"Тук ще бъде и Николай Конакчиев, един изключително интересен човек, до неотдавна бил председател на Бялото братство в България. "Фалун Дафа - истински път за усъвършенстване на духа и тялото" ще представи Александра Ботева, която от 7 години се занимава с тази китайска медитативна практика. Накрая ще дадем думата на Димитър Карчев, хореограф в Ансамбъл "Дунав" и ръководител на фолклорния Ансамбъл при читалище "Цвят". Така че ще бъде пъстро, ще бъде цветно", увери организаторът

Фестивалът ще се проведе на 17 октомври, от 9:00 до 18:00 часа пред залата на Симфониета Видин. Входът е свободен за всички, които се интересуват от здравословния начин на живот.

Творчески ателиета и базар ще съпътстват събитието през целия ден. Вечерта, от 18:30 часа на шлепа в река Дунав ще започне концерт на Михаела Стойкова и музикална общност "Гаяни". 

Вижте още

Знаменитият капелмайстор кап. Камен Луков - автор на "Весели в боя"

На 14 октомври с тържествена церемония беше открит паметника на капитан Камен Луков Пейнски в родното му село Копиловци, общ. Георги Дамяново. Големият българин е офицер, капитан, военен диригент и композитор. Участник е във войните за национално обединение, разказа Лорета Ценова от община Георги Дамяново. Обезсмъртява се в историята с..

публикувано на 19.10.20 в 16:24

Във Видин обсъждаха проекта за стратегия срещу дискриминацията

Във Видин обсъждаха проекта за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. На събитието присъстваха представители на Комисията за защита от дискриминация, институции и неправителствени организации. Председателят на комисията доцент Ана Джумалиева коментира, че желанието е първо да бъдат чути проблемите на хората от..

публикувано на 19.10.20 в 15:35

Събират доброволци за почистване на Изворския манастир

Национален ден на благотворителността отбелязваме на 19 октомври. Затова ви разказваме за един апел за помощ на едно свято място- Изворския манастир "Успение Богородично".  Наскоро в манастира е извършен основен ремонт, изграден е и още един етаж на сградата. Оборудването в стаите е ново и чисто, и светата обител е готова да посрещне миряни...

публикувано на 19.10.20 в 11:47

"Неделник" от 18 октомври 2020 година

Есен с песен по Радио ВИДИН. Тук е "Неделник"-а. Старите вестници ни разказват интересни неща за начало. Гостуваме и на Цеко Миков в село Слана Бара. Неговото хоби е да прави мебели от дървен материал. Масички, столчета и закачалки. Изработва още и градински пейки, панички и всичко което му хрумне. Обича да подарява изработените от него..

публикувано на 18.10.20 в 14:07

Проповедници на благата вест

Днес е Неделя на свети апостол и евангелист Лука. Животът и дейността на свети апостол и евангелист Лука може да послужат на всички ни за жив пример, който да бъде винаги пред очите ни. Нека се потрудим да бъдем подражатели на ревността му по Бога, та да бъдем и съучастници заедно с него във вечното царство на нетленната слава...

публикувано на 18.10.20 в 08:00

"Надмини себе си! Бягай с усмивка" - първо групово бягане с усмивки във Видин

Групово бягане с усмивки ще се проведе за първи път във Видин. В него могат да участват всички желаещи, независимо от своята физическа подготовка и възраст. Идеята на организаторите от спортен клуб "Бдин адвенчър" е да предизвикат хората от града да се усмихват повече, докато спортуват. Бягането няма състезателен характер, награда е..

публикувано на 16.10.20 в 17:53

Оряховски архитекти проектират ключовите сгради на София

Малцина знаят, че голяма част от знаковите сгради на София и много здания из страната са построени от двама архитекти от Оряхово - Иван Васильов и Димитър Цолов . И двамата са завършили в Германия и са се завърнали, за да работят в България. Те са сред създателите на съвременното архитектурно образование в България - Димитър Цолов е ръководител на..

публикувано на 16.10.20 в 16:00