Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Здравей, Здраве!" за трети път във Видин

| обновено на 16.10.20 в 22:10

За трета поредна година Видин ще бъде домакин на фестивала "Здравей, Здраве!". Събитието, чиято цел е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти, ще предложи богата програма и интересни участници.

"Определено имаме особено голямо разнообразие - представяне на индийската култура, представяне на Фалун Дафа - китайска медитативна практика, която вече има над 100 млн. последователи по света. Разбира се, имаме упражнения за духа и тялото по системата на Учителя Петър Дънов", обясни журналистът и организатор Лидия Каменова.  

Програмата ще бъде открита с лекция на тема "Защо се разболяваме?". Тя ще бъде представена от известния психотелесен терапевт Мадлен Алгафари.

"Мадлен Алгафари е основател на т.нар. Български неорайхиански институт за писхотелесна терапия. Мадлен Алгафари има толкова много изяви и в интернет пространството, и с този институт, в който се обучават много хора, нейното обаяние и като човек, и като знания е огромен, така че смятам, че хората има какво да научат, още повече, че ще говорим по темата "Защо се разболяваме?". По-нататък продължаваме с дихателни упражнения по системата на Учителя и наш гост ще бъде един от създателите на фестивала "Здравей, Здраве!"- Живко Стоилов"- каза Лидия Каменова. 

Програмата продължава с "Йога на храненето - как да променим съдбата си?" - лекция на Стела Христова, известна и с псевдонима си Стела-Сачи -Сундари. Учителят по йога Валентин Колчев - Миро отново е участник във фестивала. Той ще говори по темата "Дъх, съзнание, биология".
Проф. Николина Огненска ще говори за профилактиката на здравето в източната и западната медицина. Най-често допусканите грешки в родителското възпитание ще представи психотелесният терапевт Дора Прангаджийска.

"Тук ще бъде и Николай Конакчиев, един изключително интересен човек, до неотдавна бил председател на Бялото братство в България. "Фалун Дафа - истински път за усъвършенстване на духа и тялото" ще представи Александра Ботева, която от 7 години се занимава с тази китайска медитативна практика. Накрая ще дадем думата на Димитър Карчев, хореограф в Ансамбъл "Дунав" и ръководител на фолклорния Ансамбъл при читалище "Цвят". Така че ще бъде пъстро, ще бъде цветно", увери организаторът

Фестивалът ще се проведе на 17 октомври, от 9:00 до 18:00 часа пред залата на Симфониета Видин. Входът е свободен за всички, които се интересуват от здравословния начин на живот.

Творчески ателиета и базар ще съпътстват събитието през целия ден. Вечерта, от 18:30 часа на шлепа в река Дунав ще започне концерт на Михаела Стойкова и музикална общност "Гаяни". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00