Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови четирима почетни граждани ще има Видин

Общинският съвет гласува днес почти без дискусии предложенията от дневния ред

3
Снимка: Радио ВИДИН

Без разисквания по почти всички точките в дневния ред премина редовното заседание на Общинския съвет във Видин. Кметът на общината Цветан Ценков, отсъстваше, затова на въпроси отговаряше зам. кмета Борислава Борисова. Две от питанията в началото на заседанието бяха на бившият кмет и настоящ общински съветник Огнян Ценков- за корекции по изпълнението на европейски проекти на община Видин и за създадено сметище в района на военното поделение до "Баба Вида". 


"Кой е разрешил създаването на нерегламентираното сметище? Охранявано ли е през това време? Кое е наложило преместването на отпадъците и къде са депонирани? Отговора, който ни е даден е, че са малки количества на малка площ. Експерти от РИСВ Монтана извършиха проверка на място, констатирано е замърсяване и е съставен констативен протокол. Благодарение на сигналите на граждани, Общината е взела решение, поради това, че има предписания за изчистване на този терен."

Въпрос за изпълнението на предизборната програма на кмета за развитие на града в частта възстановяване на инфраструктурата към промишлените зони зададе и Людмил Димитров от групата на БСП.


"...Асфалтовата настилка на участъка на ул. "Княз Дондуков" от кръстовището на ж.к. "Баба Тонка" до входа на бившата вакуумна фабрика под надлеза е в трагично състояние. Кога ще бъде възстановена асфалтовата настилка в този участък?"


След питанията се заформи дискусия в определянето на депа за временно съхранение на хумус и негоден материал, във връзка със строителството на магистралния път "Видин - Ботевград“, в участъка Видин-пътен възел Макреш. Людмил Димитров и Огнян Ценков, изразиха опасения за това ще бъдат ли възстановени нарушените терени:


Людмил Димитров: "Изграждането на този път винаги е бил един от основните приоритети на българската социалистическа партия. Не по-малко важно е здравето и живота на жителите на общината. За нас е важно тези територии и площи да възстановени в не по-лошо състояние от това, което е в момента."

Огнян Ценков: "В предложението не е уточнено ще бъде ли осъществена рекултивацията и за чия сметка... Дава се съгласие за предоставяне за безвъзмездно ползване. Такова общината може да осъществява само на организации, които са на бюджетна издръжка. Затова предлагам да бъде оттеглено и да се изработи ново предложение."

Площадките, използвани за депа, ще бъдат рекултивирани, а Агенция "Пътна инфраструктура" е посредник в изпълнението, увери Генади Велков- председател на Общинския съвет:

"Ще бъде сключен договор и в това предложение е посочено и АПИ, като посредник. Някой не мисля, че смята, че АПИ не е на държавна издръжка и финансиране. Бъдете сигурни, че ще бъдат рекултивирани временните площадки. Никой няма да остави тези земи да останат в негодно за използване състояние. В договора ще бъдат уточнени всички тези неща."

Нов дълг през следващите три години общината не планира да поема. Общинският съвет прие също отчета за касово изпълнение на бюджета на Община Видин за 2019 г., както и отчетите за изпълнение на сметките за средствата от Европейския съюз, за капиталови разходи и за състоянието на общинския дълг за 2019 г.

Поради техническа грешка бе оттеглено предложение, свързано с прекратяване на съсобственост в имот в с. Цар Симеоново. Приеха се предложения от кмета на общината, относно провеждане на публичен търг за продажба и отдаване под наем на няколко имота частна общинска собственост.

Гласувано бе още спортни обекти в град Видин - публична общинска собственост, да бъдат предоставени за безвъзмездно ползване от Сдружение Спортен клуб по бокс "Бдин-Видин", ВК "Бдин-Вида“, СК "Бъдин-Джудо-2016", СК "Бъдин-Самбо-2016", СК "Бъдин-ММА", БК "Видабаскет" и СКТМ "Бдинци-2000".

Четири предложения за удостояване със званието "Почетен гражданин на Видин" гласуваха общинските съветници. Посмъртно с отличието ще бъде удостоен Митрополит Кирил Видински (1833-1914г.), най-голям дарител и радетел за възраждането на Българската православна църква, Видинска епархия и Видинския край. Почетното звание ще получат още д-р Тодор Вълов, етнографът Нинко Заяков и винопроизводителят Ивайло Йотов. По традиция почетните звания се връчват на празника на града- Димитровден. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в съответствие..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33

Пътници пострадаха при катастрофа между Расово и Пишурка

Пътници от лек автомобил са пострадали при ПТП между два леки автомобила на път II-81 между селата Расово и Пишурка . Сигналът за произшествието постъпил в Районно управление Лом на 28.07.2024 г. около 06,40 часа сутринта. При проверка  екип на РУ Лом установил, че са катастрофирали лек автомобил, фирмена собственост, с водач на 66 г. от село..

публикувано на 29.07.24 в 11:15