Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Дунавци полагат началото на етнографска сбирка

10
Снимка: Людмил Иванов

В град Дунавци местните хора искат да покажат какъв е бил в миналото битът в този край. Идеята е на Надя Захариева, която дълги години е преводач и преподавател по английски език в столицата. Професията я отвежда на много места по света, а сега често се връща в родната си къща. 

Пази съдове, предмети, без които в миналото не можело в домовете, а сега в много къщи са захвърлени и ненужни. Смята, че мястото им е в музеите или етнографските сбирки и заедно с местното читалище "Светлина 1922" и подкрепата на Регионалния исторически музей във Видин, поставя началото на такава в Дунавци.

"Трябва да знаят поколенията какво е било някога…Нека това да бъде и за в бъдеще, защото хората има какво да дадат, има какво да кажат и да оставят за поколенията"- казва Надя Захариева.

Нека да има последователи, призова и кметът на Дунавци Димо Скорчев:

"Идеята е прекрасна и аз поемам ангажимента да направим такава сбирка."

Така ще бъде поставено началото на една нова сбирка, каза библиотекарят в читалището в град Дунавци Даниела Маринова:

"Сега ще сложим началото на една нова сбирка, която ще бъде ценна за местните хора и тук е момента да приканя всеки, който има такива предмети, за заповяда, да ги остави, като на всеки предмет ще бъде написано името на дарителя. Ще бъде описан периодът и за какво е ползван."

В читалището в Дунавци разчитат и на подкрепа на Регионалния исторически музей във Видин.

"Ние съвсем безвъзмездно сме готови да помогнем на читалището в Дунавци да си подберат експонатите, да ги определят, да ги опишат и да си аранжират една временна експозиця. Така хората, които са дарили ще могат да усетят смисъла от този акт“- каза директорът на музея Десислава Божидарова.


Галерия

Вижте още

"Маратон по българските читалища" посети Северозапада

"Маратон по българските читалища" представя България чрез разкази на читалищни работници. Инициативата на фондация "Алерия" цели да покаже както местните културни средища, така също и красотата на различните кътчетата на страната и възможностите те да бъдат посетени дори по време на пандемия. "Ние сме млада фондация. В началото се занимавахме..

публикувано на 21.04.21 в 16:05

Готови ли са лекарите и фармацевтите за работа с електронни рецепти

От 1 май електронни рецепти трябва да заменят хартиените, издавани от лекарите за лекарствата по Здравна каса. Въвеждането им започна поетапно още през миналата година, като за това настояха от Съюза на българските фармацевти. Идеята им бе да се подпомогнат пациентите, които заради пандемията са затруднени и се притесняват да посещават личните си..

публикувано на 21.04.21 в 13:23

Вълшебството на цирка

Цирковете пристигат тихо и се появяват малко неочаквано. Сутрин ги виждаш с разпънато шапито, но кога са дошли никой не знае. Те просто се появяват да радват с вълшебството си. Усеща се аромата на пуканки и други лакомства. Миризма на животни. Весела глъчка се чува. Така и във Видин се появи цирк. Точно на 17 април, когато е Международния ден на..

публикувано на 21.04.21 в 13:00

„Историята на моето село“ - конкурс за видео, направено от деца

  Детски конкурс на тема „Историята на моето село“ организира фондация „Възраждане на българските села“. В конкурса могат да участват деца и читалища на села със собствен профил във Фейсбуk, обясни Мария Латинова, секретар на фондация "Възраждане на българските села": "С този конкурс искаме да насърчим комуникацията между младите хора и..

публикувано на 20.04.21 в 16:10
Виктория Станкова, ППМГ „Екзарх Антим I“ Видин

Престижна награда за талантливо видинско момиче от математическата гимназия

Деветокласничката Виктория Станкова от видинската Природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ спечели трето място в Международния конкурс за фотография и рисунка. Конкурсът е посветен на Световния ден на водата - 22 март. Надпреварата се организира от Общински младежки дом - Русе и ВиК ООД- Русе. Виктория спечели бронзов медал в категория..

публикувано на 20.04.21 в 15:10

Братя Аргирови ще пеят във Видин (Видео)

След две десетилетия отсъствие от сцената, Братя Аргирови се завръщат с концерт във Видин. Те ще представят своите златни хитове, като за първи път в кариерата си ще са солисти на симфоничен оркестър. Въпреки че имат класическо музикално образование, Благовест и Светослав приемат проекта като истинско предизвикателство, споделиха те пред радио..

публикувано на 20.04.21 в 15:05
Грамоти за победителите в конкурса

5 награди за децата на "Рениарт" от международен конкурс в Румъния

5 награди получиха малките художници от студио "Рениарт" Монтана за участието си в международния конкурс "Цветовете на есента", организиран от град Липова, Румъния. 3 първи места за: 7-годишния Красен Цветков, 9-годишната Ивет Иванова и за 10-годишния Николай Росенов Иванов. Деница Богородова е на второ място при 11-годишните художници,а на трето..

публикувано на 20.04.21 в 13:30