Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На правилното място ли е надписът "Видин"?

Снимка: Радио Видин



От малко повече от месец Видин, както много други населени места в страната, има свой триизмерен надпис.  Арт инсталацията, със светещи букви "Видин", се намира в Крайдунавския парк и още с монтирането си предизвика полюсни мнения. Много видинчани и гости на града харесват шарените букви и се снимат край тях. У други местоположението на надписа предизвиква недоумение- защо точно това място е избрано. Арт инсталацията не се вписва в околното архитектурно пространство, което е с елементи на неоренесансов стил - смята видинчанинът Димитър Тодоров:

"Въпросът е за мястото, за пространството, несъвместими са тези неща. Тук имаме Херакъл, имаме първата театрална сграда в България, построена 1891 година, имаме Паметника на опълченците, непосредствено до него е паметника на Георги Сава Раковски, малко по-нататък е паметната плоча на БЗНС, по-нататък е Художествената галерия, непосредствено е една уникална жилищната сграда на арх. Станчо Веков, която също е с ретро - изпълнение, в същия стил е часовникът, новите осветителни тела също са с ретро характер... и изведнъж тази цветна пластмаса... Няма лошо да се прави, но да се мисли за всичко съпътстващо."
 

Сегашното място на надписа "Видин"  би могло да се прецизира и да се намери по-подходящо, смята и архитект Емил Андреев:

 "Моето мнение за надписа "Видин" е, че мястото не е най-доброто, което може да се предвиди, тъй като в близост е най-старата  театрална сграда, тя е по-голям символ на Видин, а има много зелени пространства, където този надпис би могъл да стои по-добре... Идеята ми е мястото да се прецизира още повече, че мястото, на което сега е разположен, едрината на буквите е извън мащаба на пространството и стои малко нелепо..."


Идеята за арт - инсталация е на местната дамска организация "Инър Уийл клуб", обяснява президентът Веселка Асенова:  


"Инициативата ни е от две години, забавихме се заради мястото на поставяне на буквите. Имахме предложения за няколко места, но се оказа, че се намират в Градската градина, а тя е архитектурен паметник, на площада също не може да се поставят буквите в следващите години, защото всичко е по проект. Главният архитект ни предложи това място, тъй като това място не е включено към Градската градина  като архитектурен паметник. Имахме идея и да се сложат в градинката пред МОЛ-а, но друго е когато, който и гост да доведеш, отива в Градската градина и се вижда и Дунав."
 

Потърсихме с въпроси и Община Видин, за да се изясни как е избрано мястото, има ли архитектурно решение за поставянето на надписа и как се вписват тези букви в околното пространство на Драматичния театър и Художествената галерия. От общинската администрация изпратиха следния писмен отговор:

"Светещият надпис "ВИДИН" е разположен на подходящо място, където се пресичат пешеходната зона на града и променадата, което е една комуникативна локация. Арт инсталацията е поставена непосредствено до Крайдунавския парк, където преминава основният поток туристи, включително и тези, които слизат от круизните кораби, пътуващи по река Дунав - така едно от първите неща, което те виждат е името на града.
Надписът "ВИДИН" е разположен в близост до Драматичния театър и Художествена галерия "Никола Петров", а не в непосредственото им околно пространство. Нещо повече, надписът е поставен така, че когато човек застане с лице към него, зад буквите се разкрива гледка към река Дунав, което е и една от причините да бъде избрана точно тази локация. Като цяло, разположена на това място, артинсталацията по никакъв начин не нарушава архитектурния ансамбъл на сградите на Драматичния театър и Художествената галерия. За разполагане на надписа има схема и разрешение за поставяне, на база на одобрена проектна документация."


Повече може да чуете в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин ще бъде домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва утре,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 15.08.24 в 17:30

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31
Ловен парк Видин

Ловното сдружение във Видин търси спонсори, за да възстанови Ловния парк

Ловният парк от години не е стопанисван и в момента е в плачевно състояние, каза Румен Николов - ръководител по лова на Ловно-рибарското сдружение във Видин: "Търсим спонсори, за да може нали да изградиме парка така, както го помниме от младите си години. Всеки от нас е ходил там като дете. Имаше мини зоопарк, имаше си катерушки,..

публикувано на 15.08.24 в 16:23

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, този петък, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с..

публикувано на 15.08.24 в 15:00

На около 40% е изпълнена пътната отсечка от Видин до Макреш

Един от най-важните инфраструктурни проекти за Видинско през последните години - изграждането на пътната отсечка от Видин до Макреш , част от изграждащия се скоростен път до Ботевград ,  е изпълнена на близо 40%. Това стана ясно след запитване на Радио ВИДИН към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) относно напредъка на строителни дейности на..

публикувано на 15.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 15 август 2024 слушаме тромпетиста Том Браун

Той е американски джаз инструменталист, изкусен да експонира правдоподобност във всеки музикален стил чрез способността си да общува. Творейки, предлага на аудиторията музикален материал, благодарение на който всеки може да се почувства като у дома си. Успешно съчетава сценичното присъствие с музикалното изкуство, създавайки искрена топла връзка с..

публикувано на 15.08.24 в 09:00

Евридика "възкръсва" в спектакъл в пещера Магурата

Тази събота в пещера Магурата ще се състои интерактивният спектакъл "Възкресението на Евридика" , като той е издържан в жанра Оpera Dei.  Спектакълът е част от Фестивала "Тракийски мистерии 2024" и е постановка на Академия "Орфика", обясни Пламен Иванов , директор на Академията: "Очакваме всички в пещера Магурата, което е едно от..

публикувано на 14.08.24 в 16:32