Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученик от Монтана с отличие от президента на България за иновативен проект

Снимка: president.bg


Президентът на България Румен Радев връчи грамота на името на Джон Атанасов в категорията "Ученици и техните преподаватели" на Цветелин Цецков от Природо-математическа профилирана гимназия "Свети Климент Охридски" в Монтана. Отличието е за иновативен проект, каза преподавателят Илиян Ценков- старши учител по информатика и информационни технологии в монтанското училище, преподавател с най-голям принос за успехите на ученика.
"Тази година Цветелин в доста състезания се представи на високо ниво, разработи иновативен проект - симулация на квантов компютър, която може да се ползва на съвременен компютър".

Цветелин Цецков е отличен за своя проект „Simulation-Q“, в индивидуалното класиране на Националната олимпиада по информационни технологии, провела се през юни 2020 г. Разработката му залага в себе си основни концепции на квантовите компютри и цели да направи общодостъпна възможността да се изучават техните характеристики и алгоритми. 

Цецков заема I-во място в категория „приложни програми“ в Националната олимпиада по информационни технологии, III-то място в индивидуалното класиране в Националната олимпиада по информационни технологии, I-во място на Национален есенен турнир „Джон Атанасов“, и Грамота за много добро представяне на Двадесетата ученическа конференция на Ученическия институт по математика и информатика. 


Вижте още

В Берковица отличиха младежи, спасили възрастен мъж от студа

От Община Берковица връчиха грамоти за благородна постъпка на четирима младежи, спасили възрастен мъж от измръзване. Кристина, Виктория, Благовест и Георги откриват 83- годишния Григор в безпомощно състояние на пътя. Тъй като не може да посочи адрес, го откарват в полицията. Там разбират кой е възрастният мъж, както и че..

публикувано на 23.01.21 в 08:00

Врачанската болница ще тегли банков кредит

Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца очаква акционерите да разрешат на оперативното ръководство да изтегли банков кредит , с който да погаси част от задълженията си. Форумът е насрочен за края на месеца, когато ще стане ясно дали изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев ще може да кандидатства за заема...

публикувано на 23.01.21 в 08:00

21 са новите случаи с COVID-19 в Северозапада

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас са 566, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ. Според тях новите случаи в област Враца са 19, в Монтана 2, а във Видин няма. Положителни са 5,78 сто от направените 9786 теста. Чрез PCR са установени 4586 положителни проби, а чрез антигенни тестове - 5200. Починали са..

публикувано на 23.01.21 в 07:49

Снимката на 22 януари 2021 година

Отворени са офертите на кандидатите за изпълнител на строителния надзор при изграждането на 41 км от направлението Видин - Ботевград в участъка от Ружинци до обходния път на Монтана, съобщават от Агенция пътна инфраструктура /АПИ/. Пътят е  приоритетен проект в инвестиционната програма на Пътната агенция и Министерството на регионалното развитие. 38..

публикувано на 22.01.21 в 18:10

Нови изисквания при декларациите за освобождаване от такса смет във Видин

Собствениците на имоти на територията на Община Видин, които няма да се използват през цялата следваща година, могат да поискат освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване д о 31 октомври , съобщават от Общината. От тази година в  декларациите, които собствениците попълват фигурира и  съгласие от собствениците за получаване на..

публикувано на 22.01.21 в 17:03
Снимка: Община Мездра

Трасето за "Крета Рън" е готово за състезанието

Петото планинско бягане "Крета Рън"  ще стартира в неделя от 11:00 часа.  Всичко по организацията на проявата вече е свършено от домакините, съобщи кметският наместник на село Крета Виолета Панова. Трасето е маркирано и почистено от падналите дървета след ледения дъжд преди седмица, за което са помогнали местните жители, които са се включили дейно..

публикувано на 22.01.21 в 16:16

Симфониета-Враца излъчва онлайн утре

Неизлъчван концерт от цикъла “Viva Beethoven“ ще предложи на  почитателите на класическата музика  Симфониета-Враца. Така в рачанските симфоници отбелязват 250-годишнината от рождението на великия немски композитор. Солисти в концертния цикъл са прочути български и чуждестранни музиканти, гостуващи на Симфониетата в годината на..

публикувано на 22.01.21 в 15:34