Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провериха детските кухни и училищните столове във Видинско

Снимка: Радио ВИДИН



Инспектори по храните провериха детските кухни и училищните столове в област Видин. Проверките са по повод началото на учебната година. Проследено е състоянието на материалната база и прилагането на противоепидемичните мерки, обясни началникът на отдел "Контрол на храните" в Областната дирекция по безопасност на храните инж. Красимира Стойкова. 

"Извършихме общо 81 проверки, като са проверени училищните столове. На територията на област Видин има само две места, където се готви на място. Останалото е на принципа на кетъринга. Също така проверихме кухните на детските градини, павилионите и училищните бюфети. При проверките се обръщаше внимание на сграден фонд и оборудване и основно на начина на предлагането на храните, като във връзка с епидемичната обстановка те трябва да се предлагат в индивидуални опаковки." 

Инспекторите са проверили и спазването на Наредба №8 за предлагането на храни, отговарящи на българските стандарти, обясни инж. Стойкова:

"В отделните раздели има специфични изисквания при предлагането на месни и млечни продукти, риба и рибни продукти, хляб и хлебни изделия, като всички тези храни трябва да бъдат приготвени по българските стандарти, с малки изключения, например пълнозърнестият хляб, за който все още няма стандарт. Учебните заведения успяват да осигурят продукти по българските стандарти, има добра традиция от няколко години." 

Заради епидемията от COVID-19 персоналът в детските и училищни кухни трябва да носи лични предпазни средства - маски и ръкавици, а в помещенията да се извършва засилена дезинфекция.
В Детска градина "Русалка" и нейните два филиала във Видин и село Буковец се спазват насоките за работа през учебната 2020-2021 година, одобрени от Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието, обясни директорът Красимира Виденова:

"В рамките на една сграда не бива да се смесват отделните групи, както и отделни групи персонал, което значи, че персоналът на кухнята не напуска кухненския блок. Храната се взема от шублер, в който е поставен, за съответната група, и отива към съответната група чрез лелята. Всяка една група се обслужва от двете учителки и лелята на съответната група, като за първа група имаме и друг помощен персонал, който помага, защото децата са малки, а родителите нямат право да влизат в детската градина, затова на малките деца, както и на децата от яслената група им е нужна помощ."

Детските градини в област Видин запазват своите кухни. Само две остават училищата, които продължават да приготвят храната на място. Те са в Раковица и Бойница. Останалите разчитат на три кухни-майки, които приготвят и доставят храната до училищата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48