Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Майстори на баницата се събират в Крушовица

Снимка: Община Мизия


Фестивал на традиционните ястия ще се проведе тази събота в  село Крушовица, община Мизия. В първото издание на фестивала "Да завием баница" ще участват майстори на баницата от цялата страна. Проявата е с конкурсен характер, като освен баници, на посетителите ще бъдат представени и традиционни български ястия, каза за Радио ВИДИН Валя Беляшка, служител в Общината.


"Няма празник без баница. Оказа се, че има доста голям интерес- и малки и големи, различни хора, фирми по всякакъв повод правят баница и искат да покажат това, което могат. Много пенсионерски клубове проявяват интерес, училища с кулинарен профил, млади хора, които искат да научат нещо ново от по-големите. Умишлено оставихме заглавието отворено, освен да завием баница, може да завием и хоро. Ще привлечем хора, които имат интерес към земята, към нашият край, традиции и обичаи. Другият конкурс, освен за баница, е за ястие по регион. Кой с каквото е добър, ще го покаже."


За победителите е предвиден награден фонд. Журито е от безпристрастни готвачи. Самодейни състави са подготвили програма, каза още Беляшка. 


Организатор на фестивала е община Мизия, проявата започва в 10 ч., събота 10 октомври на площад "Професор Иван Митев" село Крушовица.

Вижте още

"Неделник" от 20 юни 2021 година

Ако сте го пропуснали, "Неделник" брой 366-ти вече е на сайта. Цветя от бонбони с Изабел Петрова , турлашки рецепти в стихове от Георги Костодинов- Гогата , "Веселие по врачански" с Валентина Панова , подготовка за фестивал в Неговановци с Мариана Димитрова , "Бабина душица" от Монтана с Ели Лозанова , "Поетичен пленер" във Видин и..

публикувано на 20.06.21 в 14:41

Духоносци и духоборци

Осмата неделя след Пасха е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 20.06.21 в 08:00
Сони Хиеу Ле

История с щастлив край за Сони, който отрасна в институция, а вече е на прага на университета

Сони, който е отгледан в Дом за деца, лишени от родителска грижа, завърши с отличие училище. Напуска социалното жилище в Ново село, където беше през последните години, и скоро ще е в университета. Той е едни от тези, които успяват да справят, но повечето от младежите като него нямат този шанс. Когато станат пълнолетни или завършат..

публикувано на 18.06.21 в 19:07

Талант, открит по време на пандемия

Изабел Петрова е от Видин и както много хора по време на пандемията, остава у дома без работа. Тя обаче не е свикнала да стои със "скръстени ръце" и открива в себе си таланта да изработва красиви цветя от бонбони и да крои от стари дънки и якета интересни несесери, чанти и раници. Изабел има и страничка във Фейсбук - Betty-Art .  "Дано повече..

публикувано на 18.06.21 в 11:33
Детски празник в Ново село

Ново село се завръща към обичайния ритъм на живот през лятото

Първо на дунавския плаж заработиха двете караванки, които привличат вечер млади хора и гости на селото. Нивото на реката е още високо, температурата на водата е още ниска, но е приятно вечер да изпиеш чаша новоселско вино с приятели, докато корабите минават  край теб. На 3 юли се открива сезонът на летните неделни хорá. Тази година ще бъдат в събота...

публикувано на 18.06.21 в 11:30

Каква ще е Европа след пандемията

Едва ли има някой, който не би желал час по-скоро пандемията от COVID-19 да приключи. В Европа, в частност в България има признаци най-тежката част от здравната криза да е в миналото. И въпреки че все още сме далеч от това да сложим край на пандемията, уверено вървим в тази посока. Всички помним как се промени животът ни след появата на коронавируса,..

публикувано на 18.06.21 в 11:00

Образователни игри за НАТУРА 2000 за ученици от Белоградчик

Информационна кампания за ученици от 8. до 12. клас от Средно училище "Христо Ботев"- Белоградчик се проведе в туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000 от обучители от дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"...

публикувано на 17.06.21 в 16:45