Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Начало на новия творчески сезон в Ново село

Снимка: Радио ВИДИН

Новоселското читалище "Земедлец-1874" откри по-рано своя художествено-творчески сезон. Обикновено той се съобразяваше с приключването на селскостопанските дейности в полето, лозята и градините и започваше след 1 ноември. Но гроздоберът приключи в първите дни на м. октомври, а самодейците бяха в продължителен отпуск заради коронавируса. 


През пролетта и лятото нямаше никакви изяви, бяха забранени и традиционните неделни летни хора, селския събор и фолклорни фестивали. Това се отрази на дейността на читалището, а хората жадуваха за срещи, за песни и танци. Затова и читалищното ръководство взе решение за откриване на сезона в първата десетдневка на м. октомври.


През сезон 2020/2021 година ще работят три самодейни състава. Женската певческа група с ръководител Иван Рангелов поднови репетициите си във вторник. Двата танцови състава – за възрастни „Гъмза“ с р-л Василка Меицова и за деца – „Гъмзичка“ с ръководител Ели Бондова водят своята репетиционна дейност в малкия салон на читалището, който предоставя възможност на групите да работят при спазването на изискванията за отстояние на хората в затворени помещения. Днес привечер ще се съберат и „хоротропците“ от читалищната хоротека, с ръководител Василка Меицова. Те бяха най-упорити и през лятото се събираха на големия площад пред ресторант „Чайка“, за да си припомнят наученото и да свалят някой и друг натрупан килограм по време на строгата карантина.


Започва програмата и на Клуба по интереси, в който ще има занимания по рисуване и изработване на сувенири; по компютърна техника и по театрално майсторство.


Читалищното настоятелство с председател Иван Базов взе решение да поеме половината от разходите за професионалното обучение на младия библиотечен работник Елеонора Бондова. Тази година тя завърши висшето си образование, но няма сертификат по специалността "Библиотекар". Така ръководството  способства за повишаване  образованието на читалищните служители и придобиване на нужната им квалификация, за да се подобри работата на новоселския културен дом с близо 150-годишна история.


Вижте още

Снимката на 3 декември 2020 година

Коледен базар  отвори врати във Вършец . Базарът се намира в центъра на града, където са разположени 10 нови еднотипни къщички. 28 социални дома у нас ще бъдат закрити, сред тях са тези в Куделин, община Брегово и Говежда в община Георги Дамяново . Това обяви социалният министър Деница Сачева, която коментира доклада с констатациите на..

публикувано на 03.12.20 в 18:05

Полицаи потушават конфликт в Дунавци

Засилено полицейско присъствие има в Дунавци. Сигналът е подаден от кмета Димо Скорчев, с цел да предотврати конфликт между две фамилии от ромския квартал: "По телефона ми се обадиха, че в центъра в ромския квартал са дошли 4 черни коли и са слезнали по 4 човека от кола. Имало е и един джип със собственик- човек от Дунавци. Съответно се обадих..

публикувано на 03.12.20 в 17:50

Приключва ремонтът на булевард "Арнолди” в Монтана

До 15 декември трябва да е готова реконструкцията на булевард "Арнолди" в Монтана. Булевардът не е ремонтиран отпреди 40 години. Той е важна пътна артерия, която разделя двата големи жилищни квартала "Младост” 1 и 2, каза кметът Златко Живков: "Той беше в безобразно състояние, той нямаше нищо общо с улица, камо ли с булевард, въпреки че по..

публикувано на 03.12.20 в 16:40

Рецидивист отива на съд за грабеж над 95-годишен пенсионер във Василовци

Окръжна прокуратура - Монтана е предала на съд 31-годишен мъж от село Василовци по обвинение за извършен от него грабеж, съобщават от прокуратурата. Мъжът е многократно осъждан, като последното му наложено наказание "лишаване от свобода" е изтърпял през август. След по-малко от месец той извършил престъпление срещу самотно живеещ в същото село..

публикувано на 03.12.20 в 15:54

55 са новите случаи на коронавирус във Врачанско

Трима души, заразени с коронавирус, са починали през вчерашния ден във Врачанско, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Става дума за 76-годишна жена от Бутан, която е издъхнала в козлодуйската болница, 72-годишен мъж, починал в МБАЛ "Христо Ботев" - Враца и мъж на 73 години от града, който е починал в белодробната болница. Четирима от..

публикувано на 03.12.20 в 15:42

Първи коледен базар във Вършец

Коледен базар отвори врати във Вършец. Базарът се намира в центъра на града, където са разположени 10 нови еднотипни къщички, изработени специално за подобни събития.  Базарът бе открит официално от заместник-кмета Петър Стефанов , който пожела здраве и празнично настроение на хората от града и техните гости. Той подчерта, че така ще се даде и..

публикувано на 03.12.20 в 15:21

Залесиха района на язовир Дъбника край Враца

280 дръвчета са засадени около язовир Дъбника до Враца. Инициативата е на сдружението "Заедно за язовир Дъбника". Акцията приключи само за един ден, каза Владислав Йорданов от организацията: "Дърветата бяха много хубави - чинар, дъб...масово беше чинар, 70% от дърветата бяха чинар, големи между 4-5 метра. Явиха се много хора, което много ни..

публикувано на 03.12.20 в 15:05