Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Монтана показват макети на исторически сгради

2
Снимка: Любо Андреев

Изложба "Дунав – река с много обща история" бе открита в Младежкия дом в Монтана. Експозицията от макети са част от културно-историческото наследство на България и Румъния. Общата история на двете страни е представена чрез осемнадесет макета на исторически сгради разположени в двете съседни страни. Кметът Златко Живков приветства присъстващите:

 

"Когато става въпрос за река Дунав- припомням, това е втората най-дълга граница между две европейски страни, това е нашата обща граница с Румъния... Разбира се, за нас тази граница е важна и интересна."


Макетите са изработени по проект "Дунав – река с много обща история", съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Интеррег – 5-А, Румъния-България. Повече за изложбата, разказа Христо Таслаков, от фондация "Отворена длан":


"Има доста интересни неща. Ние най-малко познаваме румънските си съседи. Имаме с този проект добър шанс да научим и да разберем много неща за тях. Всеки един от макетите има аудио- визуално представяне. Примерно скалния манастир край Русе, друго нещо интересно- това е църквата в Басарбово и други."


Изложбата ще остане в Монтана до 26 октомври. Желаещите могат да я разгледат всеки делничен ден от 9 до 17 часа. Входът е свободен.


Галерия

Вижте още

БЧК започна раздаването на храни в Белоградчик

В Белоградчик започна раздаването на хранителни продукти за уязвими граждани.   Едночленните и двучленните семейства ще получат по един малък хранителен пакет с общо тегло 17, 540 кг, а тричленните и по-големите семейства - по един голям  хранителен пакет с общо тегло 27,690 кг. Всеки пакет съдържа 15 вида хранителни продукта...

публикувано на 24.09.21 в 16:05

НСИ: Преброителите не изискват лични документи

Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис, съобщават от пресцентъра на  Националния статистически институт.  Преброителите нямат право да изискват личната Ви карта, шофьорска..

публикувано на 24.09.21 в 15:14

Откриха канабис в два имота в село Делейна

Видински криминалисти открили канабисови насаждения в два имота в с. Делейна. Задържани са двама мъже и една жена, съобщават от ОД на МВР- Видин. Полицейските действия били предприети на 23 септември, в хода на специализирана операция срещу наркопрестъпността в региона.  В изоставен земеделски имот в Делейна служителите на реда..

публикувано на 24.09.21 в 15:05
КОВИД 19

По-висока температура, отпадналост и задух- основните симптоми на COVID-19

Ако темпът на  растеж на болните от COVID-19 в област Монтана се запази, то в края на месеца или началото на октомври нещата могат да излязат извън контрол. Това заяви личният лекар д-р Людмил Джурджов :  "Населението е безотговорно към собственото си здраве, а не към мерките, които се предлагат от министерството. Няма да обсъждам мерките,..

публикувано на 24.09.21 в 12:45

38 души са започнали работа в общините Кула, Макреш, Бойница и Грамада

Намаление на равнището безработица с 0,5 %  се отчита за общините Кула, Макреш, Бойница и Грамада. В   края на месец август 2021 година общият брой на регистрираните безработни лица в Дирекция "Бюро по труд" Кула ( общини Кула, Макреш, Бойница и Грамада) е 615. Спрямо предходния месец се наблюдава намаление на броя регистрирани безработни лица с 14...

публикувано на 24.09.21 в 12:31

Спират тока в центъра на Видин от 13 до 16 часа

За три часа ще бъде ограничено електрозахранването в центъра на Видин, съобщават от пресцентъра на ЧЕЗ. Прекъсванията са наложителни във връзка с профилактика на съоръженията в подстанция- Театър.  Електрозахранването ще бъде ограничено за времето от 13 до 16 часа, уточняват от електроразпределителното дружество. 

публикувано на 24.09.21 в 11:28
Флашмоб в ОУ

"Каравеловците" от Видин се включиха в Европейския ден на спорта

Със загряване и леки упражнения започна Европейският ден на спорта за третокласниците и четвъртокласниците на ОУ "Любен Каравелов"- Видин. Упражненията показа шестокласничката Рая Пламенова, а студентката Лора Венелинова организира футболните тренировки. Във флашмоба се включиха по-големите момичета.   "Ние вече участваме почти във всички..

публикувано на 24.09.21 в 11:15