Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата си книга-игра представя млад автор от Монтана

Снимка: Личен архив


Книга-игра за живота на хан Тервел написа студентът по право от Монтана Димитър Петров. "Тервел. Роденият да побеждава" е сбъдната мечта за младия любител на българската история, който пише книгата за около 9 месеца. Помага му опитът, който е натрупал като част от екипа на сдружение "Българска история". Казва, че с книга-игра историята може да бъде разказана по един завладяващ начин, така че да замести дори и компютърните игри.

"Спрях се конкретно на книга-игра, тъй като мисля, че това е подходящият жанр, чрез който историята да бъде представена по един много по-вълнуващ и интригуващ начин на младите читатели, младите хора да се заитересуват от българската история, тъй като те успешно могат да заменят компютърните игри и в същото време да са достатъчно забавни, колкото е една компютъра игра. Тервел лично на мен ми е любимият български владетел, а и смятам, че напоследък много малко се говори за него, някак си остава на заден план. Според мен това е незаслужено, тъй като Тервел има доста големи заслуги в международен план, не само на национално равнище."

С "Тервел. Роденият да побеждава" Димитър Петров слага началото на поредица от книги-игри, посветени на важни моменти от българската история.

"Надявам се книгата да се хареса на читателите. Всъщност по-голямото ми желание е хората, след като прочетат тази книга, да продължат да се интересуват не само от хан Тервел, но и от Аспарух, и от други владетели от рода Дуло. С това поставям началото на една поредица от исторически книги-игри, с които ще се опитам да разгледам епизоди от по-близкото ни и по-далечно минало, като по този начин ще покажа на младите читатели и други славни моменти от българската история."

За да провокира интереса на публиката и да обясни правилата на книгата-игра, Димитър Петров е подготвил мултимедийна презентация. Сдружение "Българска история" ще представи филма "Битката за Константинопол" от поредицата "Средновековна слава". 

Срещата с младия писател и неговата творба е тази вечер, от 18:00 часа, в конферентна зала "Огоста" в Монтана.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00