Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проповедници на благата вест

Днес е Неделя на свети апостол и евангелист Лука. Животът и дейността на свети апостол и евангелист Лука може да послужат на всички ни за жив пример, който да бъде винаги пред очите ни. Нека се потрудим да бъдем подражатели на ревността му по Бога, та да бъдем и съучастници заедно с него във вечното царство на нетленната слава. Нека ревнуваме за царството Божие с апостолска ревност, без да гледаме ще имаме ли апостолски успехи. Защото за Бога е ценен не толкова нашия успех, отколкото проявеното ни усърдие на царството Божие тук на земята.

Царството Божие бе хоругвата на Христовата проповед: "Времето се изпълни и наближи царството Божие, покайте се…"

"Първите избраници – дванадесетте - бяха постоянно с Христа. Вторите - седемдесетте следваха Иисуса, но гледаха и своята работа. Ала и на тях Христос възлагаше важни задачи. Пращаше ги по двама за всеки град и място, като им казваше: "Вървете! Ето, Аз ви пращам… В който град влезете, проповядвайте и казвайте: приближи се до вас царството Божие.“ И седемдесетте отиваха по градове и села като навсякъде носеха благата вест за царството Божие на земята и вършеха чудни дела – болни изцеряваха, прокажени очистваха, мъртви възкресяваха, бесове изгонваха.

Окриляни от тези успехи, те се връщаха въодушевени, ободрени, изпълнени с радост и казваха: "Господи, в Твое име и бесовете се покоряват нам" /Лука 10:17/. И при всяко ходене по градове и села на проповед, те чувстваха в себе си жар за нова работа, за нови подвизи в името на Христа за славния успех на царството Божие на земята.

От съзвездието на седемдесетте благовестници Христови като най-светла звезда възсия свети евангелист Лука. Неговото служение като апостол заема челно място в живота на апостолската църква. Празнувайки днес светлата памет на този усърден Божи работник, нека озарим души и сърца със светлината на неговия живот и дейност за наше назидание в служението на Христа Спасителя.

Братя и сестри!

По запазени в паметта на светата Църква сведения и по някои данни и указания в свещеното Писание, свети евангелист Лука бил широко образован и много даровит мъж. Учил медицина, става лекар. Предаден на професията си, той бързо се прочува като знаменитост в борбата му с болестите на човешкото тяло. Придобива голяма известност и многобройна клиентела. Тъкмо, когато славата на Лука като лекар с вещина и умение се носеше от уста в уста, Христос издигна знамето на царството Божие."

Прот. Флорински

В рубриката "Съвременна Библия" – 83-годишният канадски гражданин Джак Соренсън печели дело, заведено от съпругата му Катрин. Тя иска съдът да спре процедурата по евтаназия, която той е стартирал. Мотивите и са, че Джак не изпитва толкова физически, колкото душевни страдания. Той просто е депресиран поради развитието на неизлечимото си заболяване. Съдът застава на страната на Джак. Случаят е уникален. Джак печели съдебна битка срещу собствената си съпруга за правото да умре. Не е ли странно? Всичко, с което една богата и социална държава като Канада може да помогне на Джак е да угаси безболезнено живота му. Колко ли хора знаят, че Исус дойде на този свят не да гаси, а да запали живот?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Книги с историите на забележителни къщи представиха във Видин

Историите на над 600 забележителни български къщи и техните фамилии, събрани в два тома -"Къщите говорят" и "Къщите още говорят", бяха представени днес във Видин . Обхванати са 24 български града, публикувани са около 700 снимки. Целта на авторите - Мариана Екимова - Мелнишка и Алексанъдр Н. Геров, е да открият духа на тези красиви къщи, построени в..

публикувано на 21.10.20 в 16:35

Популяризират с видеоклипове малко известни туристически обекти у нас

Видеоклипове ще популяризират малко известни местности и туристически обекти у нас. Първите от тях вече са готови и могат да се видят по телевизията или в интернет. Видинска област в момента участва с три видеоклипа, представящи красивата природа на Северозападна България, часовниковата кула в село Чупрене, старинната църква в село Върбово и..

публикувано на 21.10.20 в 15:30

Изложба на проф. Николай Русчуклиев откриват във Видин

Изложбата "Дарования"  с творби на проф. Николай Русчуклиев ще бъде открита в художествената галерия във Видин. В нея 88-годишният художник е включил свои работи, създадени през последната година. Това е третата изложба, която известният творец прави във Видин, като голяма част от картините той дарява на галерията. Проф. Русчуклиев има видински..

публикувано на 21.10.20 в 14:05

Видинското училище "Иван Вазов" е включено в "Училища за пример"

Основно училища "Иван Вазов" във Видин е едно училищата, включени в новата програма "Училища за пример". Те са избрани след прецизен подбор от над 70 училища от цялата страна. В момента са включени 26 училища от 15 области в страната. Програмата е наследник на друга подобна- "Академия за лидери в образованието" на Фондация  "Америка за..

публикувано на 20.10.20 в 16:00
Крайдунавският парк

Във видинските паркове изчезват пейки

Пейките са необходим елемент от парковото пространство, внасят красота и удобство  за всички, които се разхождат и предпочитат да седнат и да си починат, да съзерцават или просто да изпият едно кафе сред градската зеленина.  Често пейките са обект на проява на вандалски прояви и се чупят. В Градската градина на Видин пейките също търпят поражения и..

публикувано на 20.10.20 в 15:05

Отбелязваме Международния ден на главните готвачи

На 20 октомври световната кулинарна общност отбелязва Международния ден на главните готвачи. Денят се отбелязва се относително от скоро, за първи път през 2004 г., по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, а целта е популяризиране професията на готвача. Пътят до това да станеш главен готвач е дълъг, предизвикателствата са..

публикувано на 20.10.20 в 13:59

Знаменитият капелмайстор кап. Камен Луков - автор на "Весели в боя"

На 14 октомври с тържествена церемония беше открит паметника на капитан Камен Луков Пейнски в родното му село Копиловци, общ. Георги Дамяново. Големият българин е офицер, капитан, военен диригент и композитор. Участник е във войните за национално обединение, разказа Лорета Ценова от община Георги Дамяново. Обезсмъртява се в историята с..

публикувано на 19.10.20 в 16:24