Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Оряховски архитекти проектират ключовите сгради на София

Малцина знаят, че голяма част от знаковите сгради на София и много здания из страната са построени от двама архитекти от Оряхово - Иван Васильов и Димитър Цолов. И двамата са завършили в Германия и са се завърнали, за да работят в България. Те са сред създателите на съвременното архитектурно образование в България - Димитър Цолов е ръководител на катедра "Жилищни сгради" и един от преподавателите на първите випуски в Държавната политехника, от която после се разделят висшите технически и строителни училища в България.

За тях разказва директорът на Историческия музей в Оряхово, д-р Евгения Найденова:

"И двамата са родени в Оряхово, но завършват архитектура в Германия. Връщат се и създават в София общо архитектурно бюро "Васильов и Цолов". Заедно проектират емблематичните сгради в центъра на София. Сред тях са сградата на БНБ,  Университетската библиотека към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Катедралният храм "Света Неделя", хотел "Балкан"- днес "Шератон", Народната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий", къщата на скултура Андрей Николов, известна като Червена къща на ул. "Любен Каравелов". Фасадата на Министерството на отбраната също е тяхно дело.

Това са все известни сгради в София, а ние се гордеем, че те са дело на наши, оряховски граждани. Проектирали са и нашето читалище "Надежда" през 1925 година и даряват сградата на Оряхово...".

Дело на архитектите Васильов и Цолов са също театър "Развитие" във Враца и университетът в Силистра.


В продължение на 20 години двамата оряховски архитекти създават десетки шедьоври и оформят облика на съвременната ни столица.

Самостоятелно и заедно те работят и по много сгради в страната - дело на Васильов е Ректората на Стопанската академия в Свищов. Цолов пък проектира бившия "Партиен дом", днес сграда на парламента.


Вижте още

Знаменитият капелмайстор кап. Камен Луков - автор на "Весели в боя"

На 14 октомври с тържествена церемония беше открит паметника на капитан Камен Луков Пейнски в родното му село Копиловци, общ. Георги Дамяново. Големият българин е офицер, капитан, военен диригент и композитор. Участник е във войните за национално обединение, разказа Лорета Ценова от община Георги Дамяново. Обезсмъртява се в историята с..

публикувано на 19.10.20 в 16:24

Във Видин обсъждаха проекта за стратегия срещу дискриминацията

Във Видин обсъждаха проекта за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. На събитието присъстваха представители на Комисията за защита от дискриминация, институции и неправителствени организации. Председателят на комисията доцент Ана Джумалиева коментира, че желанието е първо да бъдат чути проблемите на хората от..

публикувано на 19.10.20 в 15:35

Събират доброволци за почистване на Изворския манастир

Национален ден на благотворителността отбелязваме на 19 октомври. Затова ви разказваме за един апел за помощ на едно свято място- Изворския манастир "Успение Богородично".  Наскоро в манастира е извършен основен ремонт, изграден е и още един етаж на сградата. Оборудването в стаите е ново и чисто, и светата обител е готова да посрещне миряни...

публикувано на 19.10.20 в 11:47

"Неделник" от 18 октомври 2020 година

Есен с песен по Радио ВИДИН. Тук е "Неделник"-а. Старите вестници ни разказват интересни неща за начало. Гостуваме и на Цеко Миков в село Слана Бара. Неговото хоби е да прави мебели от дървен материал. Масички, столчета и закачалки. Изработва още и градински пейки, панички и всичко което му хрумне. Обича да подарява изработените от него..

публикувано на 18.10.20 в 14:07

Проповедници на благата вест

Днес е Неделя на свети апостол и евангелист Лука. Животът и дейността на свети апостол и евангелист Лука може да послужат на всички ни за жив пример, който да бъде винаги пред очите ни. Нека се потрудим да бъдем подражатели на ревността му по Бога, та да бъдем и съучастници заедно с него във вечното царство на нетленната слава...

публикувано на 18.10.20 в 08:00

Фестивалът "Здравей, Здраве!" за трети път във Видин

За трета поредна година Видин ще бъде домакин на фестивала "Здравей, Здраве!". Събитието, чиято цел е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти, ще предложи богата програма и интересни участници. "Определено имаме особено голямо разнообразие - представяне на индийската култура, представяне на Фалун Дафа - китайска..

обновено на 16.10.20 в 22:10

"Надмини себе си! Бягай с усмивка" - първо групово бягане с усмивки във Видин

Групово бягане с усмивки ще се проведе за първи път във Видин. В него могат да участват всички желаещи, независимо от своята физическа подготовка и възраст. Идеята на организаторите от спортен клуб "Бдин адвенчър" е да предизвикат хората от града да се усмихват повече, докато спортуват. Бягането няма състезателен характер, награда е..

публикувано на 16.10.20 в 17:53