Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Честит празник, шефе!

Снимка: Радио Видин
Днес отбелязваме Световния ден на шефа. Датата е приета за официална в САЩ от 1958 г. Началото на този празник сложила секретарката в застрахователна компания Патриция Хароски. През 1962 г. денят става официален празник, утвърден от губернатора на Илинойс. Международния ден на шефа днес се празнува в Австралия, Индия, Южна Африка, Ирландия и Великобритания. В Индия на този ден шефовете подаряват подаръци на служителите си, а американците благодарят на началника си за това, което са научили от него и че ги подкрепя. 

Статистики показват, че работниците са най-доволни от шефа си, когато получат похвала или допълнително парично възнаграждение. Шефовете пък от своя страна са най-раздразнителни и критикуващи в деня, когато се дават заплати. Разбира се, нито един от двата факта не са изненада, затова проверихме- какви качества трябва да има шефа, от всеки човек ли става добър началник и какво биха пожелали видинчани на своите работодатели:

"Нашата шефка е много добра, нямам никакви забележки. Би ме зарадвала с похвала. Пожелавам и да е жива и здрава и все така добра... Не от всеки става добър шеф... С похвала би ме направил щастлива. Пожелава им да са живи и здрави... Много е важно да уважава работниците и техния труд, тогава и те ще го уважават. Би ме зарадвал с добро отношение, естествено, че парите също са важна част. Но като има добро отношение, работата върви много по-добре... Първо- трябва да бъде добър ръководител, да си разбира от работата, да поставя правилно задачите, да влиза в положение на хората и да е организиран най-вече. Доброто отношение е най-важното... Моят шеф си е готин, справедлив, не се подвежда по клюки, не ми виси над главата, доволна съм от заплащането и отношението. Не от всеки става добър началник, който си е гадняр, си е гадняр. Пожелавам му да бъде още дълги години мой шеф, да е жив и здрав, той и семейството му и винаги да са с такова готино чувство за хумор и да е толкова лоялен."


Ясно е, че и началниците, и работниците трябва да са лоялни един към друг. Добрите взаимоотношения със сигурност ще повлияят на производствения процес положително. 


Още от мненията на хората чуйте в звуковия файл. 

Вижте още

Книги с историите на забележителни къщи представиха във Видин

Историите на над 600 забележителни български къщи и техните фамилии, събрани в два тома -"Къщите говорят" и "Къщите още говорят", бяха представени днес във Видин . Обхванати са 24 български града, публикувани са около 700 снимки. Целта на авторите - Мариана Екимова - Мелнишка и Алексанъдр Н. Геров, е да открият духа на тези красиви къщи, построени в..

публикувано на 21.10.20 в 16:35

Популяризират с видеоклипове малко известни туристически обекти у нас

Видеоклипове ще популяризират малко известни местности и туристически обекти у нас. Първите от тях вече са готови и могат да се видят по телевизията или в интернет. Видинска област в момента участва с три видеоклипа, представящи красивата природа на Северозападна България, часовниковата кула в село Чупрене, старинната църква в село Върбово и..

публикувано на 21.10.20 в 15:30

Изложба на проф. Николай Русчуклиев откриват във Видин

Изложбата "Дарования"  с творби на проф. Николай Русчуклиев ще бъде открита в художествената галерия във Видин. В нея 88-годишният художник е включил свои работи, създадени през последната година. Това е третата изложба, която известният творец прави във Видин, като голяма част от картините той дарява на галерията. Проф. Русчуклиев има видински..

публикувано на 21.10.20 в 14:05

Видинското училище "Иван Вазов" е включено в "Училища за пример"

Основно училища "Иван Вазов" във Видин е едно училищата, включени в новата програма "Училища за пример". Те са избрани след прецизен подбор от над 70 училища от цялата страна. В момента са включени 26 училища от 15 области в страната. Програмата е наследник на друга подобна- "Академия за лидери в образованието" на Фондация  "Америка за..

публикувано на 20.10.20 в 16:00
Крайдунавският парк

Във видинските паркове изчезват пейки

Пейките са необходим елемент от парковото пространство, внасят красота и удобство  за всички, които се разхождат и предпочитат да седнат и да си починат, да съзерцават или просто да изпият едно кафе сред градската зеленина.  Често пейките са обект на проява на вандалски прояви и се чупят. В Градската градина на Видин пейките също търпят поражения и..

публикувано на 20.10.20 в 15:05

Отбелязваме Международния ден на главните готвачи

На 20 октомври световната кулинарна общност отбелязва Международния ден на главните готвачи. Денят се отбелязва се относително от скоро, за първи път през 2004 г., по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, а целта е популяризиране професията на готвача. Пътят до това да станеш главен готвач е дълъг, предизвикателствата са..

публикувано на 20.10.20 в 13:59

Знаменитият капелмайстор кап. Камен Луков - автор на "Весели в боя"

На 14 октомври с тържествена церемония беше открит паметника на капитан Камен Луков Пейнски в родното му село Копиловци, общ. Георги Дамяново. Големият българин е офицер, капитан, военен диригент и композитор. Участник е във войните за национално обединение, разказа Лорета Ценова от община Георги Дамяново. Обезсмъртява се в историята с..

публикувано на 19.10.20 в 16:24