Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Неделник" от 18 октомври 2020 година

23
Снимка: Красимир Каменов

Есен с песен по Радио ВИДИН. Тук е "Неделник"-а. Старите вестници ни разказват интересни неща за начало. Гостуваме и на Цеко Миков в село Слана Бара. Неговото хоби е да прави мебели от дървен материал. Масички, столчета и закачалки. Изработва още и градински пейки, панички и всичко което му хрумне. Обича да подарява изработените от него неща. След пенсионирането си, а професията му е свързана с млекопреработването и няма нищо общо с дърводелството, той решава да си направи работилница. Всичките уреди в нея е изработил сам. Краеведа от Лом Иван Георгиев написа три нови селищни истории. Този път историческите му изследвания са за видинското село Жеглица, ломското Добри дол и белослатинското Търнава. След излизането на книгите те ще бъдат представени в трите села и в областните центрове. Три истории от извора. Започна консервацията на археологическите разкопки на антична "Бонония" при Кула номер 8 и Западната порта, която бе разкрита тази година. Консервацията се извършва под надзора на реставратора Калин Тодоров от РИМ-София. През няколко етапа се минава, за да бъдат консервирани стените ни обяснява той. За пета поредна година в село Ружинци отбелязаха храмовия празник в обновения Храм "Света Параскева-Петка". По покана на кмета на община Ружинци, Александър Александров и Църковно настоятелство празничен водосвет отслужиха Негово Високопреосвещенство Видински Митрополит Даниил, Негово преподобие Архимандрит Антим - Протосингел на Видинска митрополия и Протойерей Рафаил на фона на акепелни ортодоксални песнопения. За това ни разказва Иво Иванов член на църковното настоятелство. Самият той направи и дарение за църквата. Дедо Скръц ни готви с тиква и кестени. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Книги с историите на забележителни къщи представиха във Видин

Историите на над 600 забележителни български къщи и техните фамилии, събрани в два тома -"Къщите говорят" и "Къщите още говорят", бяха представени днес във Видин . Обхванати са 24 български града, публикувани са около 700 снимки. Целта на авторите - Мариана Екимова - Мелнишка и Алексанъдр Н. Геров, е да открият духа на тези красиви къщи, построени в..

публикувано на 21.10.20 в 16:35

Популяризират с видеоклипове малко известни туристически обекти у нас

Видеоклипове ще популяризират малко известни местности и туристически обекти у нас. Първите от тях вече са готови и могат да се видят по телевизията или в интернет. Видинска област в момента участва с три видеоклипа, представящи красивата природа на Северозападна България, часовниковата кула в село Чупрене, старинната църква в село Върбово и..

публикувано на 21.10.20 в 15:30

Изложба на проф. Николай Русчуклиев откриват във Видин

Изложбата "Дарования"  с творби на проф. Николай Русчуклиев ще бъде открита в художествената галерия във Видин. В нея 88-годишният художник е включил свои работи, създадени през последната година. Това е третата изложба, която известният творец прави във Видин, като голяма част от картините той дарява на галерията. Проф. Русчуклиев има видински..

публикувано на 21.10.20 в 14:05

Видинското училище "Иван Вазов" е включено в "Училища за пример"

Основно училища "Иван Вазов" във Видин е едно училищата, включени в новата програма "Училища за пример". Те са избрани след прецизен подбор от над 70 училища от цялата страна. В момента са включени 26 училища от 15 области в страната. Програмата е наследник на друга подобна- "Академия за лидери в образованието" на Фондация  "Америка за..

публикувано на 20.10.20 в 16:00
Крайдунавският парк

Във видинските паркове изчезват пейки

Пейките са необходим елемент от парковото пространство, внасят красота и удобство  за всички, които се разхождат и предпочитат да седнат и да си починат, да съзерцават или просто да изпият едно кафе сред градската зеленина.  Често пейките са обект на проява на вандалски прояви и се чупят. В Градската градина на Видин пейките също търпят поражения и..

публикувано на 20.10.20 в 15:05

Отбелязваме Международния ден на главните готвачи

На 20 октомври световната кулинарна общност отбелязва Международния ден на главните готвачи. Денят се отбелязва се относително от скоро, за първи път през 2004 г., по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, а целта е популяризиране професията на готвача. Пътят до това да станеш главен готвач е дълъг, предизвикателствата са..

публикувано на 20.10.20 в 13:59

Знаменитият капелмайстор кап. Камен Луков - автор на "Весели в боя"

На 14 октомври с тържествена церемония беше открит паметника на капитан Камен Луков Пейнски в родното му село Копиловци, общ. Георги Дамяново. Големият българин е офицер, капитан, военен диригент и композитор. Участник е във войните за национално обединение, разказа Лорета Ценова от община Георги Дамяново. Обезсмъртява се в историята с..

публикувано на 19.10.20 в 16:24