Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ролята на читалищата за развитие на културния туризъм обсъдиха във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Във Видин се проведе кръгла маса на тема "Ролята на читалищата за развитие на културния туризъм в Община Видин". На форума, част от Програмата за духовния празник на Видин- Димитровден, участваха представители на местните читалища. 

"Една подобна беседа ще ни даде сили, че ще продължим да живеем нормално, ще продължим да работим дори още по-добре. Това не е нова тема, това е нещо, върху което ние работим много години. Усещането е, че наближава моментът, в който да акумулираме ползите от това, което сме научили", каза при откриването Силвана Сюлейман - експерт "Култура” в общинската администрация.

Участниците приветства заместник кметът Борислава Борисова:

"И днес читалищата продължават да бъдат важни духовни и културни средища и не случайно се ползват с доверие и авторитет в обществото. Нашите читалищни дейци и самодейци са активни участници в редица събития от културния календар на Общината."

Лазаринка Андреева- председател на фондация "Феникс 21 век" представи презентация, в която наблегна на профила на потенциалните туристи. Кръглата маса продължи с онлайн среща с Цеца Кръстева- секретар на читалището в село Згориград, община Враца, което имат богат опит при посрещането на туристи.
Вижте още

55 са активните с коронавириус в област Видин

За 9 новозаразени и 22-ма излекувани от коронавирус в област Видин за последното денонощие, съобщават от пресслужбата на Областната администрация. Пробите н а 8 от установените през последното денонощие случаи са взети във видинската PCR лаборатория, а един е изследван с бърз антигенен тест. О здравелите от вируса са били на домашна терапия...

публикувано на 19.01.21 в 10:10

Библиотеката в мездренското читалище с нови инициативи

2021 г. започна със знака на пандемията, която от миналата година обхвана не само нашата страна, но и целия свят. И както на всички сфери се отрази отрицателно, така се отрази и в културата, в частност на читалищата. За съжаление читалището в гр. Мездра отложи знакови и важни инициативи за 2020 г., с надеждата тази година да ги реализира. Такива са:..

публикувано на 19.01.21 в 08:47

Къща за гости ще вдигат край Згориград

Къща за гости за развитие на селски туризъм ще се вдига край Згориград.  Предложението е внесено в Общинския съвет във Враца, като искането е да одобрят изработването на проект за Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване за промяна на предназначението на земеделска земя местността "Гладна" и обособяването му в нов урегулиран..

публикувано на 19.01.21 в 08:25

38 са новите случаи на COVID-19 за Северозапада

570 са новите случаи на COVID-19 по данни на Единния информационен портал към полунощ за страната. Положителни за коронавируса са над 7% от изследваните.  За Видин за денонощието са потвърдени 12 нови случая, 19 са във Враца, 7 в Монтана. До сега от трите области в Северозапада,  най-много са поставените ваксини във Враца 418. 315 са в..

публикувано на 19.01.21 в 07:50

Снимката на 18 януари 2021 година

Над 50 хиляди души само за ден са гледали видеото, което млади хора от Видин заснеха, за да се противопоставят на негативизма в социалните мрежи. Краткият филм е от две части. Първата е за да накара хората да се замислят какво могат да причинят коментарите, изписани с омраза, обясни Антонина Лозанова, която е сред авторите на филма. Нарекоха го..

публикувано на 18.01.21 в 18:00

Евродепутати влизат в състава на БОК

Двама евродепутати са предложени да са в състава на Ботевския организационен комитет /БОК/ за 2021 година. Това става ясно от докладна, внесена за обсъждане в местния парламент от кмета Калин Каменов. Заседанието на общинския съвет е на 26 януари. Двамата депутати в Европейския парламент са Андрей Новаков и Александър Йорданов. Председател на..

публикувано на 18.01.21 в 16:30

Влак блъсна камион

Влак отнесе камион край Мездра при тежък инцидент, при който по чудо се е разминало без сериозно ранени. Сблъсъкът е станал преди минути край село Крета. Според предварителна и непотвърдена информация от полицията до инцидента се е стигнало, след като шофьор на камион не се е събразил със сигнализацията за приближаващ влак и е предприел..

публикувано на 18.01.21 в 16:05