Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Във Видин обсъждаха проекта за стратегия срещу дискриминацията

Във Видин обсъждаха проекта за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. На събитието присъстваха представители на Комисията за защита от дискриминация, институции и неправителствени организации. Председателят на комисията доцент Ана Джумалиева коментира, че желанието е първо да бъдат чути проблемите на хората от различните региони, а след това да се зададе рамката на проекта:


"Във Видин сме по две причини. Първата е, че искаме да обсъдим Стратегията за защита от дискриминация, която ние подготвяме. Това е проект на стратегия, но сме решили да обиколим една част от регионите и с представители на местната власт, на неправителствени организации да обсъдим проекта на стратегия, който в  последствие ще представим на Народното събрание на Република България.“


Другата причина за посещението във Видин е връчването на сертификатите  на представители на учреждения, осигурили достъпност до тях за хора с увреждания. Кампанията е инициатива на Комисията за защита от дискриминация. Стартира по предложение на Петър Кичашки през 2017 година, на 3 декември, когато е Международният ден на хората с увреждания. Според Кичашки, с времето средата става все по-достъпна, но трябва да се работи още в тази посока:


"Средата като цяло се променя. Вижда се, че се инвестира много в градска инфраструктура и Видин е един от добрите примери. Той е и доста достъпен откъм публични и обществени сгради, но има още какво да се желае. Необходимо е да има по-голямо внимание, насочено от страна на бизнеса и на хората, които предлагат продукт и стоки и услуги, за да могат те самите да изградят достъпна среда. Това работи добре не само за хората с увреждания, но и за самите бизнеси, за самите предприятия. Така хора с увреждания също могат да са техни клиенти. Хората с увреждания все по-интензивно трябва да стават интегрална част от обществото, а не периферен придатък на същото“- каза Петър Кичашки, член на Комисията за защита от дискриминация.“


На дискусията заместник-председателят на Комисията за защита от дискриминация доцент Баки Хюсеинов представи проекта на Националната стратегия за противодействие на пазара на труда и отбеляза: 


"Всички искаме да има един пазар на труда, където няма дискриминация." 


Представители на институции и неправителствени организации от Видин отправиха своите препоръки за националната стратегия. Според председателя на сдружение "Активно общество" Радослав Георгиев, проблем за Видин е големият брой на младите хора, които нямат умения и не желаят да работят:


"Много от работодателите предпочитат да вземат на работа хора, които по принцип работят, да ги вземат от друго работно място, а не от Бюрото по труда. Изключението е за хората, които се наемат по програми, но и в тези случаи често хора се регистрират, за да могат да отидат на конкретно място. Проблемът е, че хората, които са излезли от пазара на труда или не са успели да влязат в него, остават изолирани от самия пазар на труда. Тези хора биват дискриминирани от гледна точка на това, че са толкова специфична група, че механизмът на Агенцията по заетостта не може съвсем пряко да отговори на нуждите на тези хора."


Представители на институциите ще могат да отправят своите препоръки и след срещата във Видин, стана ясно на дискусията.

18 учреждения получиха сертификат за осигурена достъпна архитектурна среда във Видин. Сред тях са Дирекция "Социално подпомагане"-Видин, Дирекция "Бюро по труда"- Видин, Районна здравноосигурителна каса- Видин, ВиК-Видин, Център за социална рехабилитация и интеграция към "Фондация подкрепа за реализация", Пощенска станция- Видин, СУ "Св.св. Кирил и Методий", СУ "Цар Симеон Велики", Профилирана природо- математическа гимназия "Екзарх Антим I", електроразпределителното дружество, търговски център, хотел, банкови клонове и застрахователно дружество.

Галерия

Вижте още

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  продължава да работи с потребителите на услугите, но от разстояние.  "Всеки от специалистите е подготвил програма за работа с потребителите. Работим по определен график, който е изпратен на всички, за да бъдат запознати. В посочения час..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45
Виктория с рисунката, която спечели първа награда

Първа награда от национален конкурс за Вики от Видин

Виктория Пекова от школата по изобразително изкуство "Палитра" към видинското читалище "Цвят 1870" спечели първо място в национален конкурс за рисунка . Конкурсът "България в сърцата и мечтите ни" е организиран от Община Шумен и читалище "Боян Пенев-1949". Конкурсът е имал за цел да провокира детското творчество. "Ученичка съм в ОУ..

публикувано на 25.11.20 в 13:38