Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Калин Вельов: Мястото на културата е до образованието

Народният представител Калин Вельов /вдясно/ с колегата си от ГЕРБ Владимир Тошев.
Снимка: Радио Видин

Важно е културата да бъде наравно с образованието, където й е място, каза пред журналисти във Видин музикантът и народен представител от ГЕРБ Калин Вельов. Дунавският град е спирка от обиколката, която той е предприел като депутат, с цел запознаване с проблемите на работещите в сферата на културата. 

"Вследствие на тази обиколка съставям един списък, една програма, която веднъж ще коментирам с министъра на културата, имахме разговор с него и се разбрахме след тази моя обиколка да се видим и да коментираме всички заложени въпроси. Голямата ми амбиция е да успея тази програма за култура да заложа като приоритетна, рамо до рамо с образователната", каза Калин Вельов.

Народният представител обясни, че първата му среща във Видин е била с читалищни дейци. Един от проблемите, които те са споделели, е за недостатъчното финансиране:

"Читалищата наистина са с едно силно недофинансиране. Същевременно в малките читалища един или двама души извършват всичко - те са библиотекари, те са материално отговорни лица, те са изпълнители. Реално трябва да се помисли по какъв начин да бъде оптимизирана и дофинансирана системата, така че да си читалищен работник да бъде смислено обезвъзмездено. 

Калин Вельов коментира и въпроса за плащането на авторски права от търговските обекти, за да могат да пускат радио на клиентите си:

"Развитите държави са започнали още 50-те години да събират отчисления за авторски и сродни права, но там е имало години наред разяснителни кампании, цялото общество е осъзнало колко е важно да има отчисления за творците, за да имат стимул да създават нови продукти. Тук сме в начален етап и когато изискваш от един да плаща права, трябва да е справедлива системата и всички останали също да ги заплащат. Аз като музикант съм силно заинтересуван всички, които използват музика и я използват допълнително за бизнеса си, да си плащат правата. Но трябва системата да бъде справедлива, разпозната, нужни са наистина много кампании, защото много хората не осъзнават защо въобще трябва да плащат за права..."

Въпреки ангажиментите си като народен представител, Калин Вельов намира време и за нови музикални проекти. В момента известният музиканти подготвя турне с "Тумбаито", продължава да работи с Нина Николина.

Вижте още

В Криводол набират кандидати за "Топъл обяд"

В община Криводол започнаха да набират кандидати за включване в проекта за предоставяне на топъл обяд. Социалната услуга е финансирана със средства от държавния бюджет в условията на пандемия, а желанието е, чрез предоставяне на топла храна да се помогне на хора от уязвими групи. Според изискванията, право на топъл обяд имат лиа с доходи..

публикувано на 02.12.20 в 08:22

162 са новозаболелите от Северозапада за последното денонощие

162 са новозаболелите от коронавирус в Северозапада за последното денонощие.  82 са положителните проби за коронавирус в област Враца, сочат данните от Единния информационен портал. Новозаразените във Видинска област за същия период са 21. Установените новозаболели във Монтанско са 59. Новите случаи на коронавирус у нас са 3 475 при направени 9 056..

публикувано на 02.12.20 в 07:56

Снимката на 1 декември 2020 година

Н а 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН . Неговата цел е да повиши информираността на младите хора по проблемите на ХИВ/СПИН. Всеки може да провери своя ХИВ статус напълно безплатно и анонимно, каза Силвия Нелчева от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин. 89 са новите случаи в област Враца, за област Видин 7,..

публикувано на 01.12.20 в 18:10

Отменят се събитията от Коледната програма във Видин

Заради въведените противоепидемични мерки Община Видин няма да организира Коледна програма. С оглед спазване указанията в заповедта на министъра на здравеопазването, тази година се отменят предвидените събития.  Целта е да не се създават предпоставки за събиране на повече хора и условия за разпространение на заразата, информират от Общината...

публикувано на 01.12.20 в 17:08

Доброволци от Община Видин помагат на болницата

Шест души, които работят в Градския духов оркестър, Ансамбъл "Дунав" и общинското звено "Чистота" се отзоваха на призива на МБАЛ "Св. Петка" да окажат съдействие в тежката ситуация, възникнала заради разпространението на коронавируса. Те са ангажирани при обслужването на пациентите на хемодиализа, съобщиха от пресцентъра на Общината. Преди няколко..

публикувано на 01.12.20 в 16:17

До края на декември можем да сменим личния си лекар

От 1 до 31 декември 2020 г. здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ). За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен път в РЗОК.  Гражданите, които искат да сменят личния си лекар, трябва да попълнят регистрационна..

публикувано на 01.12.20 в 15:52

Ледената пързалка във Враца отвори врати

От днес ледената пързалка във Враца отвори врати.  Зимният атракцион ще работи всеки ден от 10:00 Ч. до 22:00 ч. Посетителите на пързалката ще тестват уменията си на леда, под звуците на коледна музика. Заради спазването на противоепидемичните мерки на атракциона ще се допускат едновременно до 20 души, като носенето на предпазни маски е задължително,..

публикувано на 01.12.20 в 14:41