Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спаси гората днес- утре ще е късно

Снимка: Радио ВИДИН

150 млн. лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година, сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници. 

Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които предприемат институциите и неправителствения сектор срещу нерегламентираното изсичане на българската гора?

Над 11 000 нарушения на нормативната уредба, свързана с дърводобива са установени от началото на тази година у нас. Задържани са близо 9 000 кубика незаконен дървен материал. Това обясни министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева:

"За 2019 година е установена отсечена незаконна дървесина, в това число незаконна сеч, транспорт, съхранение, разпореждане с дървесина и други,  в размер на 18 456 кубически метра. За периода от 2016 до 2019 се отчита намаление на незаконно добитата дървесина."

Министър Танева допълни, че в последните години са направени  много допълнения в системата, с цел по-голяма публичност за възможността да бъде осъществяван и граждански контрол.

"Има допълнителни заповеди от тази година по отношение на ограничаването на сечите и начина на ползване по горскостопанските планове. За 2020 година ние все още не сме достигнали 80% от изпълненията на горскостопанските планове и със сигурност в тази година ще бъде най-малко ползването спрямо действащите планове."


От Областната дирекция на МВР във Видин обясниха, че продължават специализираните операции и съвместните проверки, извършвани от полицейски и горски служители за противодействие на незаконната сеч на територията на региона. 


През миналата 2019 г. в област Видин са били регистрирани 190 престъпления в горското стопанство, като 146 от тях са били разкрити.  Разкриваемостта при този вид престъпления е била в размер на 76.84%. Година по-рано, през 2018 -та, регистрираните престъпления в горското стопанство са били 185, разкрити от тях 137, а разкриваемостта в размер на 74.05%.


През есента, в началото на отоплителния сезон, зачестяват опитите за незаконна сеч. По тази причина контролът ще бъде засилен, обясни директорът на Държавно горско стопанство Видин Радослав Николов:


"Постоянно си съществува проблемът с незаконния добив на дърва, така че ежедневно това ни е задача. Всяка година по това време се увеличават опитите за незаконна сеч, но дали ще има ръст на незаконната сеч, тепърва ще се установява."


Този сезон с информационна брошура Изпълнителна агенция по горите се обръща към всички граждани да бъдат отговорни към българската природа, да се снабдяват само със законно добити дърва за огрев. Брошурата се разпространява чрез регионалните дирекции по горите като целта е тя да достигне до най-малките населени места в страната.


Движение "Възраждане" отправи запитвания към кметове и областни управители за опазване на горския фонд. В момента сме свидетели на безпрецедентна суша и задаваща се водна криза на територията на страната, както и критично ниско ниво на голяма част от  язовирите. Промишленият дърводобив, незаконната и неправомерната сеч водят до ерозия, а ерозията до суша и недостиг на вода, пише в писмата.

"Ние виждаме, а и получаваме множество сигнали за безконтролна, за безхаберна и безскрупулна сеч на територията на цялата страна. В тази връзка предприехме редица мерки и действия, буквално от Варна до Харманли и от Бургас до Видин, за да направим така, че безконтролната сеч да бъде ограничена. Успяхме да спрем сеч край Варна на около 500 кубика дърва. Важно е да се уточни защо тази сеч, макар и формално законна, е недопустима. През 2011 година е променена Нередба 8, която дефинира правилата за сеч, отменя Наредба 33 от 2004 година и драстично разрешава т.нар. "осветителна сеч", която познаваме като "гола сеч". На нейна база се разрешава драстично изрязване на горите. Така държавата законно разрешава унищожаването на българската гора", категоричен е Георги Георгиев, зам. председател на "Възраждане".


Движение "Възраждане" е напомнило на общините, че са бенефициент по процедура за еврофинансиране за „Залесяване и поддръжка“ от Програмата за развитие на селските райони. Според наблюденията им обаче кметовете на се проявили активност, а срокът за кандидатстване изтече в петък, 16 октомври...

Последиците от незаконната сеч са наистина сериозни и не се изразяват само с милионите, които държавата ни всяка година губи, а и в необратимите промени в природата, до които води и на които вече сме свидетели. Това обясняват от природозащитната организация WWF- Световен фонд за природата.

"Делът на добития незаконно дървен материал годишно възлиза на между 1/4 и 1/3 от общия добив. Тези цифри сами говорят за колосалните загуби, с които трябва да се справят горските стопанства. Освен това обаче има и други последици, които пренебрегваме, а са много опасни- незаконните сечи осакатяват горите и ги възпрепятстват в техните природозащитни и водохранни функнции, което води до много сериозни екологични последици", каза Константин Христов от WWF и добави:

"Българите все още не са достатъчно добре информирани доколко сериозни могат да бъдат негативните последици от незаконната сеч. Много бихме се радвали, ако горски институции по места организират информационни събития, на които да бъдат обяснявани основните принципи за провеждане на сечите, как ползваме гората, защо е необходимо да съществува. Информационните кампании са нещо много важно и те трябва да започват още в ранна детска възраст, за да може децата да израстват с гората пред себе си, с нейните функции, с това как тя ни помага..."


Приложение за мобилни телефони Спаси гората, с което всеки може да подаде сигнал при съмнения за незаконна сеч, създаде WWF България, съвместно с Изпълнителната агенция по горите. Така всеки, по всяко време и веднага може да подаде сигнал, ако стане свидетел на незаконни дейности или природни бедствия в гората.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Село Стубел, в което младите се връщат

В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца. Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от..

публикувано на 20.11.20 в 12:20

ИПИ: Ускорени облекчения и намаляване на осигурителната тежест

Пакет от бързи структурни реформи , насърчаващи инвестициите , заетостта и прозводителността в контекста на пандемията от коронавирус предлагат икономистите от Института за пазарна икономика , които представиха алтернативен на държавния бюджет .  Освен ефективните антикризисни мерки, фискалната пoлитика през следващата година трябва да..

публикувано на 19.11.20 в 11:00

Какво се случва с детските надбавки?

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки..

публикувано на 18.11.20 в 11:16

Проф. Терзиев: Не очаквам подобрение на трудовия пазар през 2021 година

Новорегистрираните безработни в страната надхвърлиха 300 000 души- това сочат последните данни от специализираното  наблюдение на пазара на труда заради COVID-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Данните са за периода от 3 февруари до началото на ноември. Пазарът на труда в България заради пандемичната кризата стана още..

публикувано на 17.11.20 в 14:27