Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Кула изготви културния си календар за следващата година

Снимка: Христела Александрова

Готов е културният календар на Община Кула. Той е изготвен въз основа на предложения за културни събития от читалищата в Кула, Старопатица, Тополовец, Цар Петрово и Големаново. Проектът предстои да бъде разгледан и от Общинския съвет, за да се превърне в официален документ, регламентиращ работата на читалищата и Общината в културната сфера през 2021 година. За съжаление, през изтичащата 2020 година, въпреки планираните много културни събития, по-голямата част от тях останаха нереализирани заради заплахата от заразяване с коронавирусна инфекция и наложените ограничителни мерки.

Културният календар и сега включва традиционни и нови  събития от местно, национално и международно значение. Те са обезпечени със съответните средства от бюджета на Община Кула и читалищата в общината.  Сред местните културни събития попадат традиционният кулски обичай "Къпачи на Ивановден", Денят на родилната помощ, 1 март – Ден на самодееца, Национални празници и чествания като 3 март, 9 май, 24 май, 1 юни, 6 септември, 22 септември, 1 ноември, Коледа и Нова година, Великден и много други. Освен обичаят "Къпачи", има и други типично кулски събития, които ни отличават от другите населени места  – те се организират и провеждат само в нашия край- това са някои запазени фолклорни обичаи и ритуали – като "Сирница", Фестивал на народното танцово изкуство "Надиграване в Кула", "Великденски люлки", "Празник на кулското мяшано" и други. Първи април- Ден на хумора и шегата също се празнува самобитно и оригинално- с голям концерт, богат на хумористични скечове и миниатюри, писани специално за случая от кулски автори и хумористи. Доста богата е културната програма на традиционния кулски панаир, който през 2020 г. не бе проведен заради пандемията, за пръв път от може би сто години, но вярваме, че новата година ще донесе повече оптимизъм и ще можем да се радваме на това толкова обичано от стари и млади събитие.  Същото се отнася и за сборовете в селата, които също не се проведоха през 2020 г. През 2021 г. и читалището в село Старопатица ще отбележи 95-та годишнина от своето създаване, която бе отложена тази година.

Сред типичните събития е и Международният пленер на художници от България и Сърбия, който се провежда ежегодно през октомври и оставя много хубави картини с мотиви от кулския пейзаж за градската ни галерия. Доста богата е културният календар на община Кула, но също така той е  открит и за нови предложения, свързани с конкретни поводи и дати. Заедно с плановете си за дейността през годината, читалищните ръководства сега подават и своите заявки за допълнителни средства от бюджета на Общината, с които да обезпечат свои празници и инициативи.


Вижте още

3 нови случая на коронавирус са установени в област Монтана

3 нови случая на COVID-19 са регистрирани през последното денонощие в област Монтана. Видин, Враца и Велико Търново са трите области, в които новозаразени не са установени, става ясно от данните на Единния информационен портал.  Общо  231 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 15 092 теста. Положителни са 1,5% от взетите проби...

публикувано на 30.07.21 в 07:35

Снимката на 29 юли 2021 година

Жълт код за високи температури в 21 области обяви Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за 29 юли.  В късния следобед във Видин температурата достигна 37 градуса.  Заради горещото време в Монтана оросяват улиците. Пред сградата на общината се раздава минерална вода.  Здравното министерство промени заповедта за влизане..

публикувано на 29.07.21 в 18:05

Средно с 64 лева се увеличават пенсиите от октомври

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., които бяха одобрени от правителството. С измененията се предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за..

публикувано на 29.07.21 в 17:05

Кампания предизвиква децата да четат

Лятна кампания за деца, родители и библиотеки организира Първата частна библиотека в село Комарево, община Берковица.  Инициативата е озаглавена "Предизвиквам те да четеш" и цели да засили  интереса към четенето при децата, да прекарат време със своите родителите и също така да влязат в библиотека, обясни Цвета Йорданова - председател на..

публикувано на 29.07.21 в 15:50

430 000 лева изплати здравната каса в Монтана на медици за работа на първа линия

За първото полугодие на 2021 година РЗОК – Монтана е платила 7 613 000 лв. в извънболничната помощ . Най-голяма част от тези средства над 2 милиона и 800 000 лв. е за първична извънболнична медицинска помощ, като 65 500 лв. от тях са по методиката, при която се заплаща до 85% извършена дейност. 430 000 лв. са за работа на първа линия. Изплатените..

публикувано на 29.07.21 в 14:43
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Има пари за по- високи пенсии

Служебното правителство обсъди с работодатели и синдикати предложеното увеличение на пенсиите. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, а максималната да бъде 1500. Според Ваня Григорова , икономически съветник на КТ "Подкрепа", всичко днес е в ръцете на тези които трябва да съставят правителство и това ще е най- доброто, което..

публикувано на 29.07.21 в 14:35
Снимката е илюстративна.

Водата във Видин - 5 лева през 2026 година

Покачване на цените на водата се очаква в следващите години, според новия бизнес план на "Водоснабдяване и канализация" Видин за периода 2022-2026 г. . Новите очаквани цени разкрива управителят на Вик Видин Георги Владов: "За 2022г. общо услугата за 3-те компонента, вода, канал и пречистване, казвам с ДДС е 3,64 лв. при социално поносима цена 4,48..

публикувано на 29.07.21 в 14:27