Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Популяризират с видеоклипове малко известни туристически обекти у нас

Видео гид разказва за красотата на пещерата "Венеца"

3
Снимка: Радио ВИДИН


Видеоклипове ще популяризират малко известни местности и туристически обекти у нас. Първите от тях вече са готови и могат да се видят по телевизията или в интернет. Видинска област в момента участва с три видеоклипа, представящи красивата природа на Северозападна България, часовниковата кула в село Чупрене, старинната църква в село Върбово и пещерата "Венеца". Инициативата е на Министерството на туризма и Асоциацията на екскурзоводите. Заражда се в дните на пандемията, когато туристическите пътувания спират, а екскурзоводите остават без работа, разказа екскурзоводът с корени в Северозапада и участник в инициативата Ина Тонина: 

"Отидохме настроени да искаме, да си търсим правата в министерството, за компенсации за времето, през което не работим. С новия тогава министър Марияна Николова стигнахме до един извод, че наистина у нас екскурзоводите като че ли се приемат единствено в тази форма, туризъм като кажат за морето, да отидем на морето. Разбира се, ние имаме много колеги на морето, но извън това, което хората ходят на почивка, ние искаме да покажем България. Така че тази инициатива възникна спонтанно във времето на тези наши разговори да представим не това, което знае цял свят, а да представим малко известните места."


Всеки от представителите на Асоциацията на екскурзоводите получава възможност да избере кои обекти да представи. Ина Тонина се спира на Северозападна България и участва в заснемането на три видеоклипа. 

"Представяме природата на Северозапада, тоест Западна Стара планина - Предбалкана, целият този регион между Белоградчик и Горни Лом, Западният дял от Миджур до скалите. Представихме черквата във Върбово - една от най-старите в региона. Уникалната часовникова кула в село Чупрене, има малко такива кули със запазен работещ часовников механизъм. И, разбира се, това, което напоследък все повече българи откриват - пещера "Венеца".

Инициативата ще се развива и в нея биха могли да се включат и други малко известни, но безкрайно интересни места в региона. Българският Северозапад има какво да покаже, но има и още какво да гради. Необходимо е да се създадат места за почивка, да има съдове за отпадъци, маршрутите да бъдат обозначени, добави екскурзоводът. 

Галерия

Вижте още

Коледата онлайн- възможна ли е?

По време на пандемия и нтернет пространството става във все по-актуално място за всички нас. Учим, работим, получаваме информация, а скоро май и Коледата ни ще е онлайн - така препоръчват от Световната здравна организация.  Идеята е по време на предстоящите празници да бъдем в тесен кръг - без големи семейни тържества или събирания, като по..

публикувано на 30.11.20 в 15:45

В очакване на ваксината срещу COVID

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества се чакат още в края на 2020 година.  Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството. Все още няма ваксина срещу коронавирус, която да е преминала всички фази на..

публикувано на 30.11.20 в 14:41
Режисьорът Искрен Красимиров при посещението си при учениците в Белоградчик

Видео- урок по родолюбие създаде режисьорът Искрен Красимиров

Родолюбието е "мисия възможна" и по време на епидемията от COVID-19. В това е убеден Искрен Красимиров основател на проекта "Незабравимата България" и инициатор на комбинацията от вероучение и родолюбие, която представя в училищата под формата на "Час по родоучение". Той и неговият екип са изготвили първият по рода си  "Дистанционен видео- урок по..

публикувано на 30.11.20 в 14:29

Предлагат Даскал Йон Чолака за почетен гражданин на Брегово

Инициативен комитет от Брегово внесе в Общинския съвет подписка  за удостояване на даскал Йон Чолака със званието "Почетен гражданин".  Подписката е подкрепена и от редица институции, сред които и училището в Брегово, каза общинският съветник Кирил Кунчев- председател на Общинския комитет "Васил Левски":  "Няма да обявявам на този етап..

публикувано на 30.11.20 в 13:08

"Неделник" от 29 ноември 2020 година

"Неделник" е вашият избор за добро настроение. Гарантирам го. Преглеждаме за началото старите вестници и започваме нашата неделна разходка. Заради новите мерки отново останахме без изложби и музеи. Това е повод да си припомним за една интересна изложба в Националния политехнически музей в София наречена “Техниката около нас по времето на..

публикувано на 29.11.20 в 13:07

Живот и спасение в Бога

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година: Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.   Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра.  В..

публикувано на 27.11.20 в 17:35