Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Книги с историите на забележителни къщи представиха във Видин

Снимка: радио Видин

Историите на над 600 забележителни български къщи и техните фамилии, събрани в два тома -"Къщите говорят" и "Къщите още говорят", бяха представени днес във Видин. Обхванати са 24 български града, публикувани са около 700 снимки. Целта на авторите - Мариана Екимова - Мелнишка и Алексанъдр Н. Геров, е да открият духа на тези красиви къщи, построени в годините след Освобождението до Втората световна война. 


Идеята възниква преди 10-ина години, разказва журналистът, преводач и един от авторите на двутомника- Мариана Екимова-Мелнишка:
Мариана Екимова - Мелнишка
 "Началото е от 2012 година...пак тръгна от крайдунавски обект, спряхме в центъра на едно село и видях една хубава стабилна къща с фронтон, с избодени очи на фронтона...,и ми стана мъчно за тази къща. Аз съм от Свищов и се почувствах свързана с тази земя. Като се върнах в София споделих това усещане с колега от вестник "Капитал" и получих отговор: "Ние отдавна търсим човек, който да пише за тези къщи" ... И така започнах с Варна, Русе, направихме Свищов, дойде време за Видин. Тук процесът се променя - не само регистрираш това, което си видял, а започваш да търсиш кой е създал тази красота за очите и там вече попадаш в духа на града. Ти ставаш видинчанин, ти ставаш варненец, защото съдбите на тези хора преминават през сърцето ти и сълзите. ...Тази болка даде сантиментален момент на тези очерци, които започнаха да излизат в притурката на вестник "Капитал". Бяха забелязани от академичната общност на НБУ, и те ми предложиха да направим книга.. Имаше такъв успех, изчерпа се и дойде предложението за втори тираж."Втората книга - "Къщите още говорят" започва с очерк за Видин и неговите красиви къщи, построени след Освобождението
. Издирена и описана е историята на 20 от тях.


"Над всичко идва темата за благотворителността. Най-силно впечатление са ни правили къщите на личностите, които са дарявали за Видин - учебни заведения, сиропиталища, фабрики, поща, банка. Тома Лозанов, Ванко Джонов, Петър Гузелски, Йоница Николов, те са били богати хора и създават за себе си архитектурно красив бит и следващата им грижа е да създадат за другите хора добри условия....Това, което ми прави впечатление е, че те са купували много имоти и върху тях са създавали някаква дейност, така че богатството е генерирало ново богатство и се е ползвало от жителите на този град. По този начин градът е просперирал невероятно много...."

Някои от най-забележителните стари къщи на Видин ще бъдат включени в два нови туристически маршрута. За тях ще разказва информационна брошура, която предстои да бъде издадена до началото на новия туристически сезон догодина.

Вижте още

Онлайн партита повдигат духа и настроението

В дните на изолация диджей от Видин е намерил начин да не губи почитателите си, в същото време и да поддържа добра форма.  Частичният локдаун (заключване) отне възможността на много хора да се забавляват като посещават нощни заведения и клубове.  Затова и  DJ TUTO-Тихомир Драганов,  заедно с екип музиканти, са решили да доставят..

публикувано на 03.12.20 в 16:08

В "Музикална зона" на 03 декември 2020 слушаме Мария Калас

Мария Калас е удивително явление и голям талант - безкомпромисна, фанатична. Известна е със своето белканто и драматичните си интерпретации. Благодарение на техническата подготовка и строгата дисциплина диапазонът на гласа и се разширява до обхвата на цели три октави. Въпреки неголемия интензитет той е толкова пробивен, че може да се чуе във..

публикувано на 03.12.20 в 09:00

"Коледни чудеса" творят във Видин

Конкурс търси най-добрите майстори на коледни картички във Видин. Участниците трябва да създадат произведения на тема "Коледни чудеса" . За най-талантливите ще има награди, а картичките им ще зарадват деца в неравностойно положение. Конкурсът е иницииран от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин. За идеята на организаторите обясни..

публикувано на 02.12.20 в 16:05

Заветът на Венцислав Станев към децата: Помнете НАШЕТО училище, нашия град и нашата Родина

Внезапно вчера ни напусна Венцислав Станев- дългогодишен директор на най-старото и най-голямо училище във Видин- Средно училище "Цар Симеон Велики". В деня на кончината му, колегите написаха на фейсбук страницата на училището: "Днес си отиде един човек с голямо сърце, страхотен професионалист, отдаден на работата и на семейството си!"  И обявиха дни..

публикувано на 02.12.20 в 15:52
д-р Диана Машова и д-р Георги Костов

Стоматологичната помощ по време на пандемия

Макар и не толкова драстично, както в други области на медицината, пандемията от COVID-19 засегна и стоматологичната помощ . Временно затворени стоматологични кабинети и зъботехнически лаборатории, нарушение в традиционната връзка лекар - пациент. Това е част от анамнезата на денталната помощ в условията на COVID пандемия. За страха, за риска, за..

публикувано на 02.12.20 в 15:50

На 4 декември решават за инсинератора за опасни отпадъци в Монтана

На 4 декември предстои да бъде взето решението, дали да бъде изграден инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в промишлената зона на град Монтана . Срещата е в сградата на Младежкия дом в града. В същото време граждани се организират, за да изразят твърдо негативната си позиция. Обществено обсъждане беше проведено на 22 новември. И..

публикувано на 02.12.20 в 15:30

Започна гласуването за участниците в Северозападния фестивал на духовата музика

10 състава от България и Сърбия участват със свои видеоклипове в Северозападния фестивал на духовата музика, който тази година се провежда онлайн. Гласуването в четвъртото издание на музикалното събитие също е по електронен път, обясни ръководителят на Берковската духова музика и продуцент на фестивала Георги Красимиров- Герасим:  "Тази..

публикувано на 02.12.20 в 14:25