Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Скулптурата "Три сестри" скоро може да краси Кула?

Скулптурата Три сестри
Снимка: Радио Видин

Гражданското движение "Северозапазване" от Кула ще проведе обществено обсъждане къде да бъде поставена скулптурата "Три сестри", демонтирана при ремонта на централния площад във Видин. Движението поиска официално от местната община скулптурата да бъде поставена в Кула, каза Наско Цанов от организацията:

"Получихме одобрение от община Кула в лицето на кмета на общината, те ни дадоха картбланш, да организираме обществено обсъждане сред гражданите на град Кула, паметника да бъде възстановен, преместен и поставен на подходящо място в града. И заедно с гражданите на общината да решим кое е най-подходящото място. Ние ще предложим за обществено обсъждане, кръговото движение което е срещу църквата, кръговото което е в парка и самата крепост "Кастра Мартис", която де факто е и символ на града."

От движението днес са пуснали молба до кмета на община Видин, с която официално се иска паметникът да бъде преместен в Кула:

"Движение "Северозапазване", днес на 21 октомври, входирахме и молба до кмета на община Видин, като се надяваме той да ни разреши паметника да бъде преместен и вече да бъде възстановен и показан на гостите и гражданите на община Кула и от тук натам да е в целия си блясък."

Община Кула ще предприеме необходимите действия пред Община Видин за преместване на обекта, допълни Наско Цанов.
Вижте още

1399 са активните случаи на коронавирус във Врачанско към 27.11

Две жени - на 73 г. и на 48-годишна възраст от града са настанени в болница "Христо Ботев" във Враца на 27.11, съобщават от Областната администрация, като втората от тях е починала. Регистрираните нови случаи на  COVID-19 в областта за 27.11.2020 г. са 82, според Единния информационен портал.  В болнични заведения са настанени 6 от тях.  В..

публикувано на 28.11.20 в 15:55

Oбщинската болница в Mездра отчете печалба

Общинският съвет в Мездра прие финансов отчет за деветмесечието на тази година и финансово-икономически анализ на "МБАЛ - Мездра" ЕООД.  От доклада става ясно, че въпреки негативните последствия от кризата, предизвикана от Covid-19, общинската болница отчита печалба от 215 000 лв. за деветте месеца на 2020 г., при 170 хил. лв. за същия период на..

публикувано на 28.11.20 в 13:49

Малки математици от Мездра с бронзови медали от състезание

С два успеха на математическия турнир "Черноризец Храбър" завършиха ученици от ОУ "Христо Ботев" в град Мездра. Второкласничката Лидия Пешева и третокласникът Емил Мишевски спечелиха бронзови медали. Тазгодишното издание на математическия турнир е двадесет и девето. Провежда се по случай Деня на народните будители и се инициира от Института по..

публикувано на 28.11.20 в 13:45

17-годишен е задържан под стража

Районният съд в Бяла Слатина постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 17-годишен младеж. Той е обвинен за грабежа в казиното в с. Борован, който стана на 22 ноември т. г. При постановяването на най-тежката мярка за неотклонение съдът прецени, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши..

публикувано на 28.11.20 в 09:10

Домът за стари хора в с. Гара Орешец се сдоби с асаньор

Вътрешен асансьор , който да допринесе за по-добър престой и да улесни работата на служителите, изградиха в Дома за стари хора в село Гара Орешец . Вече функционира и електрическата инвалидна платформа на стълбите на сградата на Центъра за настаняване от семеен тип на пълнолетни лица с физически увреждания в село Извор, каза кметът на община..

публикувано на 28.11.20 в 08:00

151 новозаболели от Северозапада за последното денонощие

82 са положителните проби за коронавирус в област Враца за последното денонощие, сочат данните от Единния информационен портал. Новозаразените във Видинска област за същия период са 39. Установените новозаболели във Монтанско са 30.  3327 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 9179 PCR тестове.

публикувано на 28.11.20 в 07:37

По-строгите мерки вече са в сила

Ограниченията, наложени със заповедта на министъра на здравеопазването, с цел да се ограничи разпространението на COVID-19 у нас, вече са в сила. Новите, по-строги мерки, ще продължат до 21 декември. От днес в хранителните магазини между 8:30 и 10:30 сутринта няма да се допускат хора до 65 години. За аптеките "зеленият коридор" отпада. Със заповедта..

публикувано на 28.11.20 в 07:30