Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Деветгодишно момиче, което мечтае да е като Рапунцел, подстрига косите си

Помага на деца в нужда

4
Снимка: Личен архив: Илона Лилкина

Едно деветгодишно момиченце подстрига косата си, за да помогне на други дечица. Дари я на  Асоциация за превенция на рака "Промени живота си сега." Димана е третокласничка в столично училище, а семейството и е от Видин. Тя е много позитивно дете, а усмивката не слиза от лицето и, разказва майка и Илона Лилкина:  

"Стана много спонтанно. Предстоеше ѝ подстригване, а тя винаги е мечтала да е като принцесата Рапунцел и все се пазарим, когато става време за подстригване колко сантиметра да отрежем от косата. Така в разговора ѝ подметнах, че косата и е толкова дълга и прекрасна, че би могла да я дари. Явно тази идея много ѝ хареса и много бързо го реши. Тя го реши, аз просто ѝ подхвърлих идеята. Така се случи съвсем спонтанно. След това порових малко, потърсих помощ от приятели да ме ориентират. 

Насочиха ме към специален фризьорски салон, в който правят и перуки за тази асоциация за превенция на рака. Помагат на деца. Идеята, че може да помогне на някое болно дете я накара да се раздели с така желаната от нея дълга коса. Това ме кара да се чувствам толкова горда майка.  Много се радвам, че има хора и деца, които искат да помагат на другите."

"Мама ми е говорила много пъти, че много хора са дарявали за други, които са болни. Аз исках да направя нещо добро"-простичко обяснява постъпката си Димана.

С жеста си Димана ще помогне поне на още едно дете да се усмихне. Пример е за приятелите си в училище.


Галерия

Вижте още

"Неделник" от 24 януари 2021 година

И тази неделя той е тук - "Неделник" брой 345. Преглеждам старите вестници и тръгваме на приятна неделна разходка. Младежки дом - Враца обяви началото на 21- то издание на националния поетичен конкурс „Любовта...” . Конкурса се организира по повод 14 февруари - Ден на влюбените. Повече за конкурса можете да научите от Илияна Райкова част..

публикувано на 24.01.21 в 12:40

Телесна и духовна слепота

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди. "Прогледай, твоята вяра те спаси."  (Лука 18:42) "Много неща, когато се обединят, са полезни...

публикувано на 24.01.21 в 08:00

Почивка в Занзибар по време на пандемия

Заради пандемията все по-малко хора се престрашават да пътуват като туристи, особено в чужбина. За истинските любители на туризма обаче коронавирусът не е пречка, казва  Зоя Василева, фармацевт и турист от Видин . Преди дни тя се завърна от една от най-предпочитаните екзотични дестинации - остров Занзибар в Танзания. Полетът до там е 16 часа. През..

публикувано на 22.01.21 в 14:53

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39