Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деветгодишно момиче, което мечтае да е като Рапунцел, подстрига косите си

Помага на деца в нужда

4
Снимка: Личен архив: Илона Лилкина

Едно деветгодишно момиченце подстрига косата си, за да помогне на други дечица. Дари я на  Асоциация за превенция на рака "Промени живота си сега." Димана е третокласничка в столично училище, а семейството и е от Видин. Тя е много позитивно дете, а усмивката не слиза от лицето и, разказва майка и Илона Лилкина:  

"Стана много спонтанно. Предстоеше ѝ подстригване, а тя винаги е мечтала да е като принцесата Рапунцел и все се пазарим, когато става време за подстригване колко сантиметра да отрежем от косата. Така в разговора ѝ подметнах, че косата и е толкова дълга и прекрасна, че би могла да я дари. Явно тази идея много ѝ хареса и много бързо го реши. Тя го реши, аз просто ѝ подхвърлих идеята. Така се случи съвсем спонтанно. След това порових малко, потърсих помощ от приятели да ме ориентират. 

Насочиха ме към специален фризьорски салон, в който правят и перуки за тази асоциация за превенция на рака. Помагат на деца. Идеята, че може да помогне на някое болно дете я накара да се раздели с така желаната от нея дълга коса. Това ме кара да се чувствам толкова горда майка.  Много се радвам, че има хора и деца, които искат да помагат на другите."

"Мама ми е говорила много пъти, че много хора са дарявали за други, които са болни. Аз исках да направя нещо добро"-простичко обяснява постъпката си Димана.

С жеста си Димана ще помогне поне на още едно дете да се усмихне. Пример е за приятелите си в училище.


Галерия

Вижте още

"Неделник" от 29 ноември 2020 година

"Неделник" е вашият избор за добро настроение. Гарантирам го. Преглеждаме за началото старите вестници и започваме нашата неделна разходка. Заради новите мерки отново останахме без изложби и музеи. Това е повод да си припомним за една интересна изложба в Националния политехнически музей в София наречена “Техниката около нас по времето на..

публикувано на 29.11.20 в 13:07

Живот и спасение в Бога

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година: Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.   Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра.  В очакване..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00