Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безплатни прожекции на документален филм за Радичков организира езиковата гимназия във Видин

Представянето във Видин е първото в страната след премиерата в София

Снимка: Радио Видин

Безплатни прожекции на документалния филм "Истории за хора, птици и други чудеса" организираха във Видин в рамките на Радичковите дни в езиковата гимназия. Видин е вторият град, в който е представен филмът, след премиерата в началото на октомври в София. Продукцията е включена и в програмата за празника на града Димитровден. Прожекциите във Видин станаха възможни благодарение на съдействието на преводача от френски Снежана Здравкова. Филмът е предоставен на Гимназията с преподаване на чужди от режисьора Любомир Халачев.


Рая Желязкова, ученичка в ГПЧЕ "Йордан Радичков" : „За мен беше изключително интересно да видя целия му живот, да видя как се е развил, колко велик човек е наистина и какво е постигнал.“

Беатрис Сашкова,  ученичка в ГПЧЕ "Йордан Радичков" : “Смятам, че идеята за филма беше много добра, тъй като по този начин придобихме една цветна и реална представа за живота на Радичков и как разни, макар и на пръв поглед малки детайли, са оказали голямо влияние на неговото творчество."

Габриела Генадиева, ученичка в ГПЧЕ "Йордан Радичков": " Научихме нови неща за творчеството на Радичков, което е било много абстрактно."


Програмата за Радичковите дни ще продължи утре в Гимназията с награждаването на победителите в конкурс по цитат от творчеството на писателя. Патронният празник на училището се отбелязва от 2005 година, когато Гимназията приема името на Радичков, а най-важното при честването е участието на самите ученици, каза преподавателят по български език и литература Петър Петров:


"Това е смисълът да се обвържем с това име Йордан Радичков. Провеждаме традиционен ученически конкурс за лично творчество. Винаги е по избран цитат на този мъдрец на словото- Йордан Радичков. Тази година цитатът е много благоприятен. Той даде много плодове- изключителна конкуренция във всички категории- стихотворение, есе, разказ, рисунка. Цитатът е именно: “Когато човек живее хубавите си млади години, то той не пита, просто живее." Утре, 23 октомври, в навечерието на неговия рожден ден, предстои тържество, на което ще бъдат наградени участниците в този конкурс и други наши ученици с големи успехи, тъй като това е един тържествен и подходящ повод."


След награждаването на отличените, учениците ще се отправят към културни обекти в града. Заради пандемията тази година за патронния празник няма да има екскурзии до местата, посещавани от Радичков, каквито обикновено се организират.


Вижте още

Няма новозаразени с COVID-19 в област Видин за последните три дни

Няма регистрирани нови случаи на коронавирус в област Видин през последните три дни, информират от Регионалната здравна инспекция. Още 7 лица, положителни за коронавирус, са оздравели. 3 са били на домашна терапия, а 4 лица са лекувани и изписани от болницата в областния град. Към 10.00 ч. днес потвърдените случаи на коронавирус в..

публикувано на 25.01.21 в 10:08

Информационна кампания показва ползите от касовите бележки

Информационна кампания, озаглавена " Къде е Бончето ?", стартира НАП. Целта е насърчаване на гражданите за изискване на касови бележки при всяка покупка на стока и услуга. Чрез страница във Фейсбук о бществеността ще бъде информирана за ползите от изискването и съхранението на касовите бележки. В кампанията ще участват и популярни личности, които..

публикувано на 25.01.21 в 09:25

Общинските съветници в Белоградчик заседават

Днешната сесия Общински съвет – Белоградчик започва с отчет за дейността си през изминалата година и с Календарен план за работа през настоящата. Заедно с това ще се направи и отчет на разходите за командировки на Председателя на съвета.  Отчет за дейността ще предложи и МКБППМН към Община Белоградчик. По изискване на закона съветниците ще..

публикувано на 25.01.21 в 09:06

Два са случаите на COVID-19 в Северозапада за денонощие

121 са новите случаи с коронавирус у нас при направени 1207 теста през последното денонощие. Положителни са 10% от направените проби. Това показват данните в Единния информационен портал към полунощ. Починали са 9 души, а 180 са излекувани. В болници остават 2874 души, от тях 283 са в интензивни отделения. Два са активните случаи в Северозапада за..

публикувано на 25.01.21 в 07:51

Александър Матеев е новият областен координатор на ПП ГЕРБ за Видин

Решението на Изпълнителната комисия е подкрепено днес от общинските структури на партията в областта. Новината съобщи на среща с медиите Цветомир Паунов, административен секретар на ГЕРБ: "Днес колегите приеха единодушно решението на Изпълнителната комисия, областен координатор на ГЕРБ за област Видин да бъде утвърден г-н Александър Матеев,..

публикувано на 24.01.21 в 16:16

Премиерът поиска справка за нерегламентираните сметища в страната

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната . "Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток“, изиска министър-председателят при посещението си в Националния координационен център в..

публикувано на 24.01.21 в 13:08

Почетоха паметта на загиналите при бомбандировки врачани

Във Враца почетоха паметта на загиналите преди 77 години при бомбардировки над града Вероломната атака е извършена от английски и американски самолети. В знак на признателност пред Мемориала на загиналите цветя поднесоха: кметът Калин Каменов, евродепутатът Андрей Новаков, министър Петя Аврамова, областният управител Малина..

публикувано на 24.01.21 в 12:58