Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Безплатни прожекции на документален филм за Радичков организира езиковата гимназия във Видин

Представянето във Видин е първото в страната след премиерата в София

Снимка: Радио Видин

Безплатни прожекции на документалния филм "Истории за хора, птици и други чудеса" организираха във Видин в рамките на Радичковите дни в езиковата гимназия. Видин е вторият град, в който е представен филмът, след премиерата в началото на октомври в София. Продукцията е включена и в програмата за празника на града Димитровден. Прожекциите във Видин станаха възможни благодарение на съдействието на преводача от френски Снежана Здравкова. Филмът е предоставен на Гимназията с преподаване на чужди от режисьора Любомир Халачев.


Рая Желязкова, ученичка в ГПЧЕ "Йордан Радичков" : „За мен беше изключително интересно да видя целия му живот, да видя как се е развил, колко велик човек е наистина и какво е постигнал.“

Беатрис Сашкова,  ученичка в ГПЧЕ "Йордан Радичков" : “Смятам, че идеята за филма беше много добра, тъй като по този начин придобихме една цветна и реална представа за живота на Радичков и как разни, макар и на пръв поглед малки детайли, са оказали голямо влияние на неговото творчество."

Габриела Генадиева, ученичка в ГПЧЕ "Йордан Радичков": " Научихме нови неща за творчеството на Радичков, което е било много абстрактно."


Програмата за Радичковите дни ще продължи утре в Гимназията с награждаването на победителите в конкурс по цитат от творчеството на писателя. Патронният празник на училището се отбелязва от 2005 година, когато Гимназията приема името на Радичков, а най-важното при честването е участието на самите ученици, каза преподавателят по български език и литература Петър Петров:


"Това е смисълът да се обвържем с това име Йордан Радичков. Провеждаме традиционен ученически конкурс за лично творчество. Винаги е по избран цитат на този мъдрец на словото- Йордан Радичков. Тази година цитатът е много благоприятен. Той даде много плодове- изключителна конкуренция във всички категории- стихотворение, есе, разказ, рисунка. Цитатът е именно: “Когато човек живее хубавите си млади години, то той не пита, просто живее." Утре, 23 октомври, в навечерието на неговия рожден ден, предстои тържество, на което ще бъдат наградени участниците в този конкурс и други наши ученици с големи успехи, тъй като това е един тържествен и подходящ повод."


След награждаването на отличените, учениците ще се отправят към културни обекти в града. Заради пандемията тази година за патронния празник няма да има екскурзии до местата, посещавани от Радичков, каквито обикновено се организират.


Вижте още

Снимката на 27 ноември 2020 година

Пристигнало е оборудването на лабораторията за PCR тестове, която ще заработи във видинската болница. Провежда се и обучение , каза директорът на МБАЛ "Света Петка" във Видин д-р Ивета Найденова. Ограниченията, наложени със заповедта на министъра на здравеопазването, с цел да се ограничи разпространението на COVID-19 у нас, влизат в сила от..

публикувано на 27.11.20 в 18:00

Занаятчийски базар за трети път във Видин

В събота  ще се проведе третото издание на Занаятчийския базар във Видин. До музей Конака местни занаятчии ще предлагат продукция, ще гостуват и творци от други градове. Изложението ще се проведе при спазване на необходимите мерки, каза Албена Стефанова от организаторите.  "Радваме се, че за трети пореден път се събираме местни занаятчии и имаме..

публикувано на 27.11.20 в 17:28

Община Мездра дари лични предпазни средства на болницата в града

Лични предпазни средства получи  Многопрофилната болница за активно лечение в Мездра,  която обслужва пациенти от общините Мездра и Роман. . Дарението е от Общината и  включва 8 броя защитни гащеризони с качулка за многократна употреба, изработени от водоустойчива промазана тъкан, 20 броя стандартни предпазни шлемове с повдигащ механизъм за..

публикувано на 27.11.20 в 17:20

Над 100 новозаразени във Врачанско

106 са новите случаи на COVID-19 в област Враца за 26.11.2020 г., това сочат данните в Единния информационен портал. Само трима от новорегистрираните случаи са хоспитализирани - 63- годишен мъж от град Бяла Слатина е настанен в местната болница, мъж на 74 години от село Руска Бела е приет в МБАЛ – Мездра, а в МБАЛ – Козлодуй е настанен за лечение 70-..

публикувано на 27.11.20 в 15:40

Обновяват площадка за децата на Белоградчик

До края на следващата година в Белоградчик ще бъде облагородена детска площадка, на която деца от различните етноси ще могат да играят и да се забавляват. Площадката е  най-близо разположената до квартал "Карловица",  с  площ от 260 кв.м. Тя ще бъде оборудвана с детски  съоръжения за игра и ограда с два входа.  Община Белоградчик спечели..

публикувано на 27.11.20 в 15:00

58 нови случая с потвърдена COVID-19 инфекция в Монтанско

За 26.11.2020 г. на територията на област Монтана има установени 58 нови случая с потвърдена COVID-19 инфекция. Те са поставени под 14-дневна домашна изолация и амбулаторно лечение. По данни на РЗИ- Монтана починалите лица с COVID-19 инфекция за 26.11.2020 г. са 8.  Към 27.11.2020 г. общо 814 лица са с активна COVID-19 инфекция в област Монтана. 146 са..

публикувано на 27.11.20 в 14:23

До 31 януари пчелари и земеделци се регистрират в електронна система за пръскания

До 31 януари 2021 г. всички пчелари и стопани, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности. Това предвижда Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 13 от 2016 за мерките за опазването на пчелите и пчелните..

публикувано на 27.11.20 в 14:02