Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изцелението на гадаринския бесноват

Снимка: dveri.bg

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство, а и за мисионерско служение.

"В името на Отца и Сина и Светия Дух! С неделното четиво Светата Църква за втори път ни напомни за евангелското чудо на изцелението на гадаринския бесноват. Може да възникне въпросът: "Защо Църквата отново ни предлага този евангелски сюжет, така, както и в петата неделя след Петдесетница? Тогава се чете Евангелието от Матея, а сега това Евангелие от Лука, разказващо ни за същото?".

Покрай добрите, светлите духове, които се именуват ангели, съществуват духовете на злобата, които се наричат демони. Ние трябва твърдо да изясним, че дяволът действително съществува, той е личностен. След своето отпадане от Бога той станал Негов противник и воюва не само с Бога, но и с човека, който е "венец на божественото творение".

Днес в евангелското повествувание ние чухме за това, как Господ, преплувал в Гадаринската страна, се срещнал с бесноватия човек, обладан от множество нечисти духове. Когато Господ попитал този човек как е името му, той от името на демоните отговаря, че името му е "легион". Легионът – това е воинско формирование. В римската армия в легиона се наброявали шест хиляди човека. Може да си представим, колко демони са мъчили този човек. От евангелския текст ние знаем, че този бесноват живял не сред хората, защото сред хората той не можел да живее, а живял сред мъртъвците, на гробището. По време на неговите пристъпи не могли да го удържат не само въжетата, но и веригите, които той разкъсвал с лекота. Господ от жалост към този човек изгонил от него демоните. Нечистите духове, нямайки възможност да се разпореждат със самите себе си, се обърнали към Христа, за да им заповяда да влязат в стадото свине, което пасяло наблизо. И Господ разрешава на тези демони да влязат в свинете. И цялото стадо, след като в него се вселили демоните, в неистовост се хвърля от стръмнината и погива.

Богослуженията в храма, тайнствата на Църквата (особено тайнството евхаристия), кръстното знамение, молитвите, светената вода, четенето на Свещеното Писание и светоотеческите творения - всичко това ни помага в тази борба. Нека рационално да използваме цялото това оръжие за спасение на своята душа. Да даде Бог да нямаме страх пред врага на човешкия род, а да имаме твърда надежда и увереност в Божията помощ. Господ е готов да ни окаже помощ и ни я оказва, трябва само да отворим своето сърце, за да почувстваме тази божествена помощ. Да не се леним, а постоянно да се трудим над усвояването на благодатта на Светия Дух в сърцето си. "Бог на всяка благодат, който е призвал вас за вечната Си слава Иисуса Христа, Сам, след кратковременното ви страдание, да ви усъвършенства, да ви утвърди, укрепи и направи непоколебими" (1 Петр. 5:10). Амин."

Протойерей Валерий Захаров

В рубриката "Съвременна Библия" - Дейвид Ръш е 35-годишен американец. Успява да постави над 150 рекорда на Гинес в рамките на 5 години. По време на последния си рекорд пробягва близо 47 км. за 5 часа, 21 минути и 23 секунди, жонглирайки едновременно с три топки. В бягащия и жонглиращ Дейвид можем да видим себе си. Ние пробягваме трасето - живот, жонглирайки с неизброими грижи, страхове и мисли в главите си. Една евангелска история ни запознава с две сестри. Марта, която тича и жонглира в кухнята и Мария, която седи и слуша Христос в хола. Според Него Мария е направила по-добрия избор. Успешно тичащата и превъзходно жонглираща Марта не го впечатлява. Може би е редно да знаем това!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

На 4 декември решават за инсинератора за опасни отпадъци в Монтана

На 4 декември предстои да бъде взето решението, дали да бъде изграден инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в промишлената зона на град Монтана . Срещата е в сградата на Младежкия дом в града. В същото време граждани се организират, за да изразят твърдо негативната си позиция. Обществено обсъждане беше проведено на 22 новември. И..

публикувано на 02.12.20 в 15:30

Започна гласуването за участниците в Северозападния фестивал на духовата музика

10 състава от България и Сърбия участват със свои видеоклипове в Северозападния фестивал на духовата музика, който тази година се провежда онлайн. Гласуването в четвъртото издание на музикалното събитие също е по електронен път, обясни ръководителят на Берковската духова музика и продуцент на фестивала Георги Красимиров- Герасим:  "Тази..

публикувано на 02.12.20 в 14:25

Защитени ли са правата ни като европейски потребители?

Пазаруването онлайн преди празниците в условията на пандемия се засилва. Затова добре е да знаем, че когато купуваме стоки или услуги от друга страна от ЕС, ние имаме същите права като потребители, както ако пазаруваме в България. Такъв е примерът с  двугодишна гаранция, обясни Соня Спасова директор на Европейски потребителски център:..

публикувано на 01.12.20 в 16:34

Онлайн консултации намаляват стреса от COVID-19

С конфиденциални чат консултации от Българския червен кръст помагат на притеснени хора за намаляването на стреса, породен от коронавирусната пандемия .  В отговор на нарастващата необходимост при сложната и често усложняваща се епидемиологична обстановка, БЧК отново стартира Националния онлайн чат за психосоциална подкрепа. "Тази услуга е..

публикувано на 01.12.20 в 14:05

Интернет портал събира историята на Монтана

Портал и читателска зона " е-Северозапад ", осигуряващи виртуален достъп до автентичното културно наследство и историческото минало на региона, създадоха от Монтанската регионална библиотека " Гео Милев ". Порталът съдържа дигитална краеведска информация за 11-те общини от областта - Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги..

публикувано на 01.12.20 в 14:00

Учениците от кв. "Нов път" се включват в онлайн обучението

Липсата на устройства и интернет са основните причини над 35 000 деца да не се включат в онлайн обучението в училищата, каза вчера просветният министър Красимир Вълчев. Учащите във видинския ромски квартал масово се включват в дистанционната форма, обясни директорът на училището Нина Иванова . "Туко що още веднъж направих справка относно..

публикувано на 01.12.20 в 13:45

Коледата онлайн- възможна ли е?

По време на пандемия и нтернет пространството става във все по-актуално място за всички нас. Учим, работим, получаваме информация, а скоро май и Коледата ни ще е онлайн - така препоръчват от Световната здравна организация.  Идеята е по време на предстоящите празници да бъдем в тесен кръг - без големи семейни тържества или събирания, като по..

публикувано на 30.11.20 в 15:45