Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Снимка: Красимир Каменов

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров. "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът:

"От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и пишехме стихове, които тя измисляше... Рецитирал съм много. Знам наизуст доста наши поети- Ботев, Вазов, Вапцаров... Никак не ми е чужда поезията. Не мога да нарека себе си поет, защото смятам, че поет е много високо звание. Аз си позволих просто да римувам свои мисли чувства. И защо мигновения? Защото човешкият живот, колкото и дълъг да е и колкото и кратък да е той, е от отделни мигове, които понякога се оказват толкова важни, че обръщат цялата му съдба. И заради това стихотворението "Мигът" даде името на книгата. И в другите стихотворения мигът съществува като наблюдение, като състояние. Много е съществен мигът в живота ни...", каза Димитър Тодоров.

Книгата със стихотворения и мисли "Мигновения" ще бъде представена днес от 17:30 часа в залата за изяви на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  


Мигът

Всеки миг преражда съдбата ни-

миг небрежност или миг чудодейна наслада,

миг на нежност, миг на дочакана радост,

миг прозрение на живота в бездънната сложност,

миг презрение, миг на безбожност.


Миг, в който някой внезапно си тръгва,

миг върховен, когато мечтата се сбъдва.

Миг на раждане, миг на жадувана среща.

Миг покой.

И безкрайният миг...

                                         на надеждата...

Интервюто с Димитър Тодоров можете да чуете в звуковия файл.Вижте още

Небесната стълба на добродетелите

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно,  свети Йоан Лествичник . "Братя и сестри, днес..

публикувано на 11.04.21 в 08:00
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50

Визуален артист разкрива стойността на маската в изложба

Младият визуален артист Владислав Илиев - Vladzen ще представи изложбата "Аура" във Видин. Събитието е организирано от Фондация "ДА Лаб", в партньорство с Художествена галерия "Никола Петров" Видин и с подкрепата на Министерството на културата.  "Аура" е сред петте нови проекти на млади дигитални артисти, селектирани чрез конкурс в..

публикувано на 08.04.21 в 16:21

Видински ветроходци с паметна инициатива

Видински ветроходци брандираха името, в памет на починалия директор на СУ "Цар Симеон Велики" в крайдунавския град  Венцислав Станев, върху борда на лодката, собственост на училището, с която ежегодно участват в Националната регата на 3 март в морската ни столица Варна. Ветроходците ползват лодката под наем, а за събитието разказа Венцислав Петков..

публикувано на 08.04.21 в 15:00

Отбелязваме Седмицата на гората

По случай Седмицата на гората през тази година Държавно горско стопанство- Белоградчик организира залесителни акции. Седмицата на гората е професионалният празник на всички, които работят в системата на горите и се отбелязва от 1925 година. Тази година преминава под мотото "Гората е здраве!".  "И тази година сме предвидили да залесим 50 декара..

публикувано на 08.04.21 в 14:30

Каталог представя български и чужди кукломайстори

Дигитален каталог на куклите създаде Държавен куклен театър Видин съвместно със свои партньори от Франция и  Италия. В него са представени творби на български и чужди майстори на  кукл и и е проследен процесът по тяхното създаване. Идеята е каталогът да бъде полезен не само на хората, които са част от кукленото изкуство, но да предизвика..

публикувано на 08.04.21 в 13:41