Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

14
Снимка: Красимир Каменов

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев. Същевременно те подготвят още една книга за ветераните от втората световна война, но този път от името на Съюза на Ветераните от войните на България. За инициативите разказва Иван Братинов. В часа на "Ние от Северозапада" ни очаква една прекрасна млада дама. Преди дни обявиха победителите в тазгодишния Национален литературен конкурс "Яна Язова" организиран от Община Лом и Народно читалище "Постоянство 1856". Сред имената на наградените видях, че стихотворението "Понякога когато" на Йоанна Миланова от село Черни връх завоюва първа награда в раздел "Поезия". Името ми се стори познато! Това е един невероятен млад човек, който имам честта да познавам от различни събития организирани от някогашната ни група "Резерват Северозапад". Преди 6 години я излъчвах, но с една рецепта за вълшебна чорба от един от фестивалите "Бабина душица". Не знаех обаче, че пише. Тя отдавна живее в София, но написала, че е от село Черни връх. Гордее се с това. Прекрасен разговор се получи. В Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" бе представена книгата със стихотворения и мисли "Мигновения" на Димитър Тодоров. Това е първата поетична книга на общественика. Димитър Тодоров е много северозападен човек и е родом от изчезналото село Живовци. Ние представихме книгата му в петък от ефира на радио Видин, но разговора с него бе интересен и предлагам да го чуем целият. Преди няколко дни нашият приятел Ангел Ангелов с юнашкият тиган публикува един интересен пост във Фейсбук. Ето част от него:
"Четох, четох рецепти и не издържах.
Шкембе чорба с кисело мляко и яйца. Че и брашно и други бълвочи.
Първо да си изясним кога се яде шкембе чорбата по нашите краища.".
Охо...Можете и да разберете, каква е ролята на речните камъни при приготвянето на шкембе.

А Дедо Скръц ни е приготвил невероятни благини. То има земеделски салам и един японец в цялата работа. Салама ще го готвим. Японеца не. Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Живот и спасение в Бога

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година: Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.   Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра.  В очакване..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45