Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

7
Димитровденското математическо състезание - награди
Снимка: ППМГ "Екзарх Антим Първи" Видин


10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско математическо състезание. Те бяха наградени на тържествената церемония. 

Инициативата за провеждане на състезанието е на видинската секция на Съюза на математиците в България и Община Видин.
 
Наградата на Съюза на математиците, секция Видин бе връчена на четвъртокласника Александър Лозанов от СУ "Цар Симеон Велики" и на осмокласника Николай Николаев от ППМГ "Екзарх Антим I".

В деня на връчването на наградите се срещнах с част от наградените единайсетокласници на видинската математическа гимназия. Петър Петков, Беатрис Бориславова , Деси и Ивайло Андреев споделят: 

"Получих награда за достойно представяне в Димитровденското състезание, математиката за мен е упражняване на съзнанието и е дисциплина, която се цени високо, падам си по рисуването и ще работя върху архитектурата или компютърен дизайн... Получих медал за трето място и грамота. Математиката и изкуството са любими неща в живота ми и ще продължа с тях.... Получих сребърен медал и грамота, за подготовката на състезание е необходимо много решаване на задачи... Насочила съм се към информатиката. ...Златен медал, грамота и парична награда получих, това е отчет за труда през годините, лично аз преди това не харесвах математиката, сега започнах да я харесвам заради г-жа Роза Георгиева..." 

 

Сред многото участници в  математическото състезание бяха и петокласниците от видинската математическа гимназия.  Иван Иванов, Калоян  Владимиров,  Даниел Златков Красимиров споделиха:  

"Харесва ми математиката, защото е интересна наука, в нея винаги има много начини да стигнеш да до точния отговор... Получавам медал, не бяха трудни задачите, харесвам логическите задачи. ..Аз съм в топ 10, много обичам математиката и се радвам, че моят приятел Иван спечели. Много ми харесва предизвикателството и доброто съперничество..."
 

 

Галерия

Вижте още

Село Тополовец с нова визия

Село Тополовец, община Ружинци е с нова визия. Центъра е облагороден, засадени са различни видове разстителност, изграден е кът за отдих и игри. По този начин централната част на селото се превръща в място, подходящо за забавление и игра на децата, както и за почивка на жителите и гостите на населеното място, каза за Радио ВИДИН Сашко Здравков..

публикувано на 24.11.20 в 17:00
1 място, Зорница Пепова

Млади видински художници с престижни награди в онлайн конкурс

Множество награди завоюваха художниците от  СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Видин в  Националния онлайн конкурс "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". Конкурсът се организира всяка година от Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград Моника Яворова и Зорница Пепова спечелиха  две първи места в раздел "Изобразително..

публикувано на 24.11.20 в 15:45

Група от Враца помага на нуждаещи се деца и самотни възрастни за Коледа

На Коледа стават чудеса, а чудесата ги предизвикват добрите сърца. Такова е и сърцето на Мая Методиева от Враца, която от години обикаля из общината, за да търси хора в нужда, да се запознае с проблемите им и да им помага да ги разрешат . Заедно с други добротворци, за удобство, създават фейсбук групата "Бъди добър! Прави добро!" , където пускат..

публикувано на 24.11.20 в 15:42
Михаил Екимджиев

Как да заведем дело в Страсбург?

В Националната пациентска организация са постъпили редица сигнали за нарушени права на пациенти. Как да си търсим правата пред съда и как да заведем дело в Страсбург, ако са нарушени правата ни?  "На първо място трябва да има заведен иск в България. Ако български съд се произнесе, че не уважава заведеното дело, то тогава може да бъде..

публикувано на 24.11.20 в 14:55
Трапезата на Бъдни вечер трябва да е отрупана с всичко, което ражда земята

Спазваме ли Коледните пости?

Според православните традиции по това време от годината са Коледните пости. Те започват от 15 ноември и продължават до 24 декември - Бъдни Вечер включително.  В сравнение с останалите пости от годината, Коледният не е толкова взискателен. Все пак трябва да се изключат всички животински продукти временно от менюто и да се консумират..

публикувано на 24.11.20 в 14:21

Маски в час- само за големите ученици

В учебните часове учениците от прогимназиален и гимназиален етап (от 5 до 12 клас включително) да носят лични предпазни средства за лице - маска или предпазен шлем. Това гласи заповед на министъра на образованието и науката. Досега задължително трябваше да бъде поставянето на предпазни средства в общите части на училищата от учениците, както и..

публикувано на 24.11.20 в 13:55

"Неделник" от 22 ноември 2020 година

Запомнете хубавите моменти в живота. Важни са. "Неделник" брой 336-ти вече е на сайта и в него има наистина хубави моменти от живота в Северозапада. Преглеждаме старите вестници за начало в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев" и...Тръгваме. Какво можете да чуете? В петък в "97 лапи и една опашка" ви запознах със сибирското хъски..

публикувано на 22.11.20 в 13:34