Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Снимка: Радио Видин


Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин. Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм. Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в Академията по изящни изкуства в Италия Калин Тодоров, понастоящем реставратор в Регионалния исторически музей в София. За тема на своята научна разработка той избира катедралния храм на Видин:

"Провокира ме това, че такъв тип и стил на изписване на иконописта, и то съвременен, е рядко срещан за Западна Европа. Там с Ренесанс няма как да ги учудим, затова реших да направя нещо, което да бъде по-интересно, тъй като със скулпторите няма как, просто конкуренцията от другите кандидати беше много голяма и реших да направя нещо, което да е по-различно и да им привлече вниманието, тъй като комисията беше съставена основно от професори в Централния институт по реставрация в Рим, председател на комисията бе Джозепе Базиде, директорът на първия институт в света по реставрация  и консервация."

Калин Тодоров и неговият научен ръководител проф. Чиро Пичоли, който е и директор на лабораторията по реставрация и консервация на Археологически парк "Помпей", решават да проведат проучване в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски". 

"Първото нещо, което ме накара да направим, е едно проучване на стила, на архитектурата. Установихме, че след Освобождението желанието на българите е било да направят нещо голямо, да покажат, че вече са свободни и започват този проект. За съжаление, тогава не е имало такива архитекти, които да строят такива големи сгради, тъй като след Освобождението не е имало и такива школи. Затова са направили конкурс и печелят италиански архитекти." 

Задачата на Калин Тодоров е да вземе проби от мазилките и стенописите, които да бъдат изследвани.

"Направихме анализ и тогава с учудване моят професор забеляза, че в пясъка има вулканична пепел, което за мен бе категорично невъзможно, и му казах, че това не може да бъде, във Видин няма вулкани. Той беше категоричен и затова продължихме прочуването. Оказа се, че италианските архитекти, след като направили чертежите и започнали градежите на храма, изследвали пясъка в Дунав. В този период той бил с много високо съдържание на сяра и не бил подходящ за мазилки. Затова освен част от камъните, които са вградени в интериора на храма, са си докарали и пясъка от Италия и оттам идва тази вулканична маса, която намираме." 

Според реставратора видинчани трябва да се гордеят със своя храм и да го пазят:
Наистина е уникален и това не го казвам аз, а го казват специалисти от най-високия ешалон в реставрацията." 

Вижте още

Живот и спасение в Бога

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година: Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.   Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра.  В очакване..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45