Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

6
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев
Снимка: ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин
Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза"


"Видях условието за конкурса и веднага направих асоциация за българските народни носии и българските шевици. Стори ми се интересно да търся информация за тях. В есето си описвам всяка част от българската носия и от ризата, символиката, шевиците и тяхната символика... Научих, че произходът на шевиците е древен и имат важно значение за здравето на хората....Получих сертификат и историческа книга за древните цивилизации.."

Ментор и ръководител на проекта на Кристиян е преподавателят Ели Цветанова, която също получи грамота за своята активност и съдействие.  
грамота

С организирането на този конкурс Асоциацията си поставя за цел да обедини всички българи по света да се върнат към изконните български традиции, в случая българската шевица и всяка година на празника на светите братя Кирил и Методий българите по света да облекат дрехи с мотиви от българските шевици - каза директорът на Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим Мариола Георгиева: 


"Тази година имахме изненада от Видин и то страшно приятна, невероятна. Изтръпнахме от гордост, че имаме такива талантливи деца. Журито беше затруднено. Името на конкурса дава пространство на въображение. Имаме три възрастови групи и всяка възрастова група има първа, втора и трета награда. Всяка първа награда за всяка възрастова група печели  бродирана риза с шевица и грамота..."

 
В конкурса взеха участие и две мултимедийни презентации, дело на няколко младежки екипа от ПГ "Асен Златаров", Видин. Те се наричат "По пътя на традициите" и представят интереса и връщането  на младите хора към българските народни традиции като фолклор, философия и история.

Галерия

Вижте още

Село Тополовец с нова визия

Село Тополовец, община Ружинци е с нова визия. Центъра е облагороден, засадени са различни видове разстителност, изграден е кът за отдих и игри. По този начин централната част на селото се превръща в място, подходящо за забавление и игра на децата, както и за почивка на жителите и гостите на населеното място, каза за Радио ВИДИН Сашко Здравков..

публикувано на 24.11.20 в 17:00
1 място, Зорница Пепова

Млади видински художници с престижни награди в онлайн конкурс

Множество награди завоюваха художниците от  СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Видин в  Националния онлайн конкурс "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". Конкурсът се организира всяка година от Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград Моника Яворова и Зорница Пепова спечелиха  две първи места в раздел "Изобразително..

публикувано на 24.11.20 в 15:45

Група от Враца помага на нуждаещи се деца и самотни възрастни за Коледа

На Коледа стават чудеса, а чудесата ги предизвикват добрите сърца. Такова е и сърцето на Мая Методиева от Враца, която от години обикаля из общината, за да търси хора в нужда, да се запознае с проблемите им и да им помага да ги разрешат . Заедно с други добротворци, за удобство, създават фейсбук групата "Бъди добър! Прави добро!" , където пускат..

публикувано на 24.11.20 в 15:42
Михаил Екимджиев

Как да заведем дело в Страсбург?

В Националната пациентска организация са постъпили редица сигнали за нарушени права на пациенти. Как да си търсим правата пред съда и как да заведем дело в Страсбург, ако са нарушени правата ни?  "На първо място трябва да има заведен иск в България. Ако български съд се произнесе, че не уважава заведеното дело, то тогава може да бъде..

публикувано на 24.11.20 в 14:55
Трапезата на Бъдни вечер трябва да е отрупана с всичко, което ражда земята

Спазваме ли Коледните пости?

Според православните традиции по това време от годината са Коледните пости. Те започват от 15 ноември и продължават до 24 декември - Бъдни Вечер включително.  В сравнение с останалите пости от годината, Коледният не е толкова взискателен. Все пак трябва да се изключат всички животински продукти временно от менюто и да се консумират..

публикувано на 24.11.20 в 14:21

Маски в час- само за големите ученици

В учебните часове учениците от прогимназиален и гимназиален етап (от 5 до 12 клас включително) да носят лични предпазни средства за лице - маска или предпазен шлем. Това гласи заповед на министъра на образованието и науката. Досега задължително трябваше да бъде поставянето на предпазни средства в общите части на училищата от учениците, както и..

публикувано на 24.11.20 в 13:55

"Неделник" от 22 ноември 2020 година

Запомнете хубавите моменти в живота. Важни са. "Неделник" брой 336-ти вече е на сайта и в него има наистина хубави моменти от живота в Северозапада. Преглеждаме старите вестници за начало в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев" и...Тръгваме. Какво можете да чуете? В петък в "97 лапи и една опашка" ви запознах със сибирското хъски..

публикувано на 22.11.20 в 13:34