Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Акцията е на общинското ръководство

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Известният художник е благодарен за помощта

2
Снимка: Личен архив


Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него начин на живот.


Кметът  Нина Петкова организира в кратки срокове няколко фирми да извършат ремонт в дома на художника: 

"Ние с него се познаваме от много години и си имаме добра комуникация. Трудно се влиза в неговия дом да се променя каквото и да било. Убедих го, че малко по-прилично трябва да е в дома  му. Убедих го, че трябва да направим ремонт..."


Ремонтните дейности ще бъдат направени в претърпялата пожар лятна кухня, която се намира в двора на имота на известния художник. Ще се започне с ремонта на покрива, казва кметският наместник на село Гаврил Геново Филип Филипов:


"Една фирма ще дойде да му направи покрива, друга дограма, прозорци и врати, инсталация, ще се сложи гипскартон, ВиК ще направи водата и всичко ще е под контрол. ...Вчера идваха от Социални грижи, всичко е спокойно, той не пада духом. До края на седмицата мисля, че ще се случат нещата..."
 

Проф. Галилей Симеонов се радва на свободата, която има, и на природата, която го обкръжава  в родното му село Гаврил Геново. Днес посреща бригадата, която започва ремонт на покрива на лятната кухня и се чувства благодарен за вниманието и помощта, която му се оказва:


"Кметът е начело...да, всичко е организирано много стабилно...Много съм добре със здравето. Много е хубаво всичко и се чувствам обграден с много голямо внимание...Това е изключително...


Въпреки трудните условия, в които живее, известният художник продължава да рисува и... да слуша Радио ВИДИН- чуйте повече в звуковия файл.   

Галерия

Вижте още

Село Тополовец с нова визия

Село Тополовец, община Ружинци е с нова визия. Центъра е облагороден, засадени са различни видове разстителност, изграден е кът за отдих и игри. По този начин централната част на селото се превръща в място, подходящо за забавление и игра на децата, както и за почивка на жителите и гостите на населеното място, каза за Радио ВИДИН Сашко Здравков..

публикувано на 24.11.20 в 17:00
1 място, Зорница Пепова

Млади видински художници с престижни награди в онлайн конкурс

Множество награди завоюваха художниците от  СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Видин в  Националния онлайн конкурс "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". Конкурсът се организира всяка година от Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград Моника Яворова и Зорница Пепова спечелиха  две първи места в раздел "Изобразително..

публикувано на 24.11.20 в 15:45

Група от Враца помага на нуждаещи се деца и самотни възрастни за Коледа

На Коледа стават чудеса, а чудесата ги предизвикват добрите сърца. Такова е и сърцето на Мая Методиева от Враца, която от години обикаля из общината, за да търси хора в нужда, да се запознае с проблемите им и да им помага да ги разрешат . Заедно с други добротворци, за удобство, създават фейсбук групата "Бъди добър! Прави добро!" , където пускат..

публикувано на 24.11.20 в 15:42
Михаил Екимджиев

Как да заведем дело в Страсбург?

В Националната пациентска организация са постъпили редица сигнали за нарушени права на пациенти. Как да си търсим правата пред съда и как да заведем дело в Страсбург, ако са нарушени правата ни?  "На първо място трябва да има заведен иск в България. Ако български съд се произнесе, че не уважава заведеното дело, то тогава може да бъде..

публикувано на 24.11.20 в 14:55
Трапезата на Бъдни вечер трябва да е отрупана с всичко, което ражда земята

Спазваме ли Коледните пости?

Според православните традиции по това време от годината са Коледните пости. Те започват от 15 ноември и продължават до 24 декември - Бъдни Вечер включително.  В сравнение с останалите пости от годината, Коледният не е толкова взискателен. Все пак трябва да се изключат всички животински продукти временно от менюто и да се консумират..

публикувано на 24.11.20 в 14:21

Маски в час- само за големите ученици

В учебните часове учениците от прогимназиален и гимназиален етап (от 5 до 12 клас включително) да носят лични предпазни средства за лице - маска или предпазен шлем. Това гласи заповед на министъра на образованието и науката. Досега задължително трябваше да бъде поставянето на предпазни средства в общите части на училищата от учениците, както и..

публикувано на 24.11.20 в 13:55

"Неделник" от 22 ноември 2020 година

Запомнете хубавите моменти в живота. Важни са. "Неделник" брой 336-ти вече е на сайта и в него има наистина хубави моменти от живота в Северозапада. Преглеждаме старите вестници за начало в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев" и...Тръгваме. Какво можете да чуете? В петък в "97 лапи и една опашка" ви запознах със сибирското хъски..

публикувано на 22.11.20 в 13:34