Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

4
Снимка: Радио ВидинДарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови, към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия.

Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин, работещ в компания за обработване на спортна статистика. Любовта си към българското минало и към книгите дължи на своите родители, на които решава да изкаже уважение, създавайки на тяхно име дарителски фонд:

"Идеята се формира покрай организацията на един личен мой празник, а имено сватбата, която се радвам, че моята съпруга се съгласи да се осъществи във Видин. Аз съм родом от Видин и исках да направя нещо, което да остане като подарък към моите родители, нещо като жест. Аз доста си обичам града и се опитах с тази инициатива както да покажа моето уважение към тях, така и нещо полезно за града да направя."

Дарението е на стойност близо 2 000 лева, съобщи директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев Десислава Иванова:

"Хубаво е младите хора, които излизат от Видин по някакъв начин да оставят следа след себе си в града, в който са отрасли, в който са изучени и възпитани. Затова приехме това дарение от сърце. То включва книги на историческа тематика - всички книги, издадени до момента от издателство "Българска история", като дарителят се ангажира всяко едно ново издание да бъде дарено за попълване на този фонд и занапред в годините."

Новият фонд вече е достъпен във видинската библиотека. Той е разположен в Заемната за възрастни, където може да бъде открит от всички читатели, интересуващи се от българската история. 

Галерия

Вижте още

Онлайн партита повдигат духа и настроението

В дните на изолация диджей от Видин е намерил начин да не губи почитателите си, в същото време и да поддържа добра форма.  Частичният локдаун (заключване) отне възможността на много хора да се забавляват като посещават нощни заведения и клубове.  Затова и  DJ TUTO-Тихомир Драганов,  заедно с екип музиканти, са решили да доставят..

публикувано на 03.12.20 в 16:08

В "Музикална зона" на 03 декември 2020 слушаме Мария Калас

Мария Калас е удивително явление и голям талант - безкомпромисна, фанатична. Известна е със своето белканто и драматичните си интерпретации. Благодарение на техническата подготовка и строгата дисциплина диапазонът на гласа и се разширява до обхвата на цели три октави. Въпреки неголемия интензитет той е толкова пробивен, че може да се чуе във..

публикувано на 03.12.20 в 09:00

"Коледни чудеса" творят във Видин

Конкурс търси най-добрите майстори на коледни картички във Видин. Участниците трябва да създадат произведения на тема "Коледни чудеса" . За най-талантливите ще има награди, а картичките им ще зарадват деца в неравностойно положение. Конкурсът е иницииран от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин. За идеята на организаторите обясни..

публикувано на 02.12.20 в 16:05

Заветът на Венцислав Станев към децата: Помнете НАШЕТО училище, нашия град и нашата Родина

Внезапно вчера ни напусна Венцислав Станев- дългогодишен директор на най-старото и най-голямо училище във Видин- Средно училище "Цар Симеон Велики". В деня на кончината му, колегите написаха на фейсбук страницата на училището: "Днес си отиде един човек с голямо сърце, страхотен професионалист, отдаден на работата и на семейството си!"  И обявиха дни..

публикувано на 02.12.20 в 15:52
д-р Диана Машова и д-р Георги Костов

Стоматологичната помощ по време на пандемия

Макар и не толкова драстично, както в други области на медицината, пандемията от COVID-19 засегна и стоматологичната помощ . Временно затворени стоматологични кабинети и зъботехнически лаборатории, нарушение в традиционната връзка лекар - пациент. Това е част от анамнезата на денталната помощ в условията на COVID пандемия. За страха, за риска, за..

публикувано на 02.12.20 в 15:50

На 4 декември решават за инсинератора за опасни отпадъци в Монтана

На 4 декември предстои да бъде взето решението, дали да бъде изграден инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в промишлената зона на град Монтана . Срещата е в сградата на Младежкия дом в града. В същото време граждани се организират, за да изразят твърдо негативната си позиция. Обществено обсъждане беше проведено на 22 новември. И..

публикувано на 02.12.20 в 15:30

Започна гласуването за участниците в Северозападния фестивал на духовата музика

10 състава от България и Сърбия участват със свои видеоклипове в Северозападния фестивал на духовата музика, който тази година се провежда онлайн. Гласуването в четвъртото издание на музикалното събитие също е по електронен път, обясни ръководителят на Берковската духова музика и продуцент на фестивала Георги Красимиров- Герасим:  "Тази..

публикувано на 02.12.20 в 14:25