Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

3
Снимка: Жоро АлександровУченици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:

"Тези работилници са от различен тип, като има интерактивни игри, работилници, специализирани беседи. Обхванати са различни периоди история, като започнем от най-древната до новата история и всички са свързани с нашия край, с нашия регион. Подготвили сме ги да са по-забавни, но пак с образователна цел. Идеята е, когато училища проявят интерес, те да ни се обадят, да си изберат една от темите, например харесва им да си направят праисторическо жилище. Стараем се всичко това да е приятно, забавно, креативно, да има образователна насоченост и нещата да са свързани с богатството на нашия регион." 

Най-приятни за децата са игрите, които им дават възможност да се състезават, има движение и мистика. Работилниците също се радват на интерес. Специално място в програмата на Регионалния исторически музей има тракийското сребърно съкровище, открито край врачанското село Рогозен. 

Учениците от клуб "Краезнание" при училище "Козма Тричков" са редовни участници в музейната образователна програма. Наскоро те се включиха в работилницата "На лов за стари сгради и забележителности във Враца". Предстоят им и други занимания, обясни преподавателят по история и ръководител на клуба Горица Маджарска:

"Ние втора година поред партнираме с Историческия музей относно младежките им програми, като децата всеки път отиват с ентусиазъм. На мен също ми харесва, защото те не учат нещата само чисто теоретически. Например, когато имаме задачи, свързани с археология, отиваме там на място. Имат много хубави работилници за реставратори, моделират и възстановяват стари, антични съдове или пък организират различни археологически разкопки... Тази сряда ще участваме в златарско ателие, тоест ще разберат какъв е бил процесът за изработка на бижута през 18-19 век и ще участват в една игра с подреждане на пъзели."

Заниманията са съобразени с епидемичната обстановка - броят на участниците е намален наполовина, а при хубаво време се провеждат на открито, казаха от музея.

Галерия

Вижте още

Живот и спасение в Бога

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година: Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.   Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра.  В очакване..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45